The Other Valley

the other valleyThe Other Valley is het eerste boek van Scott Alexander Howard. Scott studeerde filosofie, en ik denk dat deze achtergrond zeker een rol speelt in zijn boek want het roept hele intrigerende vragen op!

Het boek valt in het genre 'literaire fantasy'.

Waar gaat The Other Valley van Scott Alexander Howard over?

The Other Valley van Scott Alexander Howard gaat over een wereld waarin er drie valleien zijn: eentje is het heden, eentje is het verleden en eentje is de toekomst. De vallei in het oosten is twintig jaar in de toekomst, en de vallei in het westen is twintig jaar in het verleden. De valleien zijn strikt gescheiden en er is strenge grensbewaking om te voorkomen dan mensen van de ene naar de andere vallei gaan. De reden daarvoor zijn de verregaande gevolgen  van iets veranderen in het verleden of in de toekomst. Een kleine gebeurtenis of verandering, kan enorme gevolgen en veranderingen hebben.

Odile's docent legt het als volgt uit:

'Something that vanishes creates an absence, and such an absence, in principle, can be detected. Whereas what we are talking about now is undetectable. Why? Because there was never anything to detect. From the moment of interference in the valley west, that change, whatever it may be, is a twenty-year-old fact to you and me. It is not a ‘new’ fact entering our lives, to our horror or delight.' (The Other Valley)

Hoofdpersoon: Odile

Als lezer leer je de zestienjarige Odile kennen. Op school is ze een stil en teruggetrokken meisje zonder vrienden. Odile zit in haar laatste schooljaar en alle leerlingen moeten zich opgeven voor een toekomstig beroep.

De Conseil

Haar moeder wil dat Odile een plek krijgt in de zogenoemde Conseil. De Conseil is een belangrijke raad die beslist of mensen één van de andere valleien mogen bezoeken. Soms willen mensen uit de 'vallei van de toekomst' een overleden dierbare graag nog een keer zien. Ze moeten dan een officieel verzoek indienen bij de Conseil en hun zaak bepleiten. En dan is het maar hopen dat de Conseil het verzoek goedkeurt, want anders kun je het wel vergeten. De grenzen tussen de drie valleien worden namelijk streng bewaakt, en mensen die stiekem proberen over te steken worden neergeschoten.

Odile in de conseil?

Odile vindt het erg ambitieus van haar moeder dat ze in de Conseil zou kunnen komen. Bovendien zou ze zelf veel liever een rustige functie, ergens op de achtergrond hebben, maar ze doet wat haar moeder wil. Eén keer per week krijgen de kandidaten les, en krijgen ze een casus voorgelegd. Ze moeten beslissen of een verzoek al dan niet wordt goedgekeurd. Odile blijkt hier best goed in te zijn.

Odile's persoonlijk leven

Er ontwikkelt zich een voorzichtige vriendschap tussen Odile en klasgenoot Edme. Mede daardoor krijgt Odile wat meer contact met een aantal andere klasgenoten. Maar op een dag ziet Odile per ongeluk 'bezoekers' uit een andere vallei, en ze herkent ze als de ouders van Edme. Ze maakt daaruit op dat Edme zal sterven. Maar ze mag niets zeggen want dat zou de tijdlijn bewaken. Als Edme inderdaad overlijdt, neem Odile een beslissing die enorme gevolgen heeft voor haar persoonlijk leven.

Mijn mening over The Other Valley

Het idee van The Other Valley vind ik super interessant! Het grappige is dat Scott Alexander Howard de wereld in zijn boek presenteert als een heel gewoon feit. Hij legt niets uit, en je moet er als lezer zelf achter komen dat er drie dezelfde valleien zijn, maar dat er eentje in het verleden ligt en eentje in de toekomst.

Dat is simpelweg de basis van zijn verhaal en daar geeft hij geen uitleg over. Daardoor moest ik er wel even inkomen, en snapte ik het verhaal eerst niet zo goed. Maar toen het kwartje viel, vond ik het heel intrigerend.

Boek bestaat uit 2 delen

Het boek bestaat uit twee delen: de zestienjarige Odile, en Odile, zo'n 20 jaar later. Deze tweede helft vond ik veel minder boeiend, en ik had moeite om te blijven lezen. Ik begon Odile ook best vervelend te vinden: wat een dienstklopper! Bah.

Maar aan het eind van het tweede deel krijgt het verhaal nieuwe vaart en kreeg het verhaal mij weer helemaal in haar greep.

Conclusie over The Other Valley van Scott Alexander Howard

The Other Valley van Scott Alexander Howard is een heel origineel verhaal met een heel bijzonder uitgangspunt dat tot nadenken stemt over de gevolgen van je acties. Ook al vond ik het tweede deel niet zo mooi, toch raad ik dit boek zeker aan.

Op GoodReads krijgt het boek een 3,90 wat me een beetje verrast. Ik zou het zelf hoger hebben ingeschat en geef het boek een 4,10.

The Other Valley van Scott Alexander Howard kopen

The Other Valley van Scott Alexander Howard is te koop op amazon.nl en bij je lokale boekhandel.

Leestips

Voor wie van bijzondere verhalen houdt:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *