|

De Cirkel van Dave Eggers/ The Circle book

the circle

Het boek De Cirkel van Dave Eggers, oorspronkelijke titel The Circle, is inmiddels verfilmd!

Hieronder lees je mijn review.

Heb jij soms ook zo'n moeite om al je gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden? Zou het niet superhandig zijn als er één overkoepelend account was waarmee je overal kon inloggen?

Nog maar één gebruikersnaam. Nog maar één wachtwoord?

En dat je daarmee kon inloggen op Facebook, je bankrekening, op Google, op je hotmail account, op het magister van school enzovoort?

TruYou

In het boek The Circle is dit het geval. En het heet TruYou. Eén account, één identiteit, één wachtwoord, één betalingssysteem en één persoon. En TruYou is slechts één van de producten van het vernieuwende bedrijf The Circle. The Circle is voortdurend bezig zich te vernieuwen. De meest innovatieve en creatieve mensen verzamelen zich daar.

Het verhaal van De Cirkel

Mae Holland krijgt tot haar grote vreugde een baan bij The Circle. Via haar vroegere studievriendin. Langzaam maar zeker past Mae zich steeds meer aan aan de normen en waarden van The Circle

De Cirkel: een dystopische toekomstroman

The Circle is, net als Aldous Huxley's boek Brave New World en George Orwell's boek 1984, een zogenaamde dystopische toekomstroman. De Nederlandse versie, De Cirkel ,was het boek van de maand bij de Wereld Draait Door in november 2013. Het boek heeft zelfs een eigen Wikipediapagina.

Dystopische toekomstroman: De toekomstroman of futuristische roman is een roman waarin de auteur een beeld probeert te geven van de toekomst zoals hij die zich persoonlijk voorstelt. Dit beeld kan zowel utopisch als anti-utopisch (dystopisch) van aard zijn. (Wikipedia)

Veiligheid en openheid, maar ook gebrek aan privacy

In het geval van The Circle is er ook veel goeds. Het punt is alleen dat alle goede uitvindingen gekoppeld gaan met gebrek aan privacy.

Zo komen er onzichtbare minicamera-tjes op de markt die iedereen overal kan neerzetten, en vervolgens in de gaten houden. Het idee is dat dit de criminaliteit terug zal dringen. Want wie berooft er nou een winkel als de kans groot is dat je wordt vastgelegd op camera?!

En wat te denken van een chip die je implanteert bij kinderen? Niemand zal nog een kind ontvoeren. Want als een kind vermist raakt, is hij onmiddellijk te traceren.

En last but not least: politici gaan 'transparant'. Voortaan dragen ze permanent een camera om hun hals. Zo wordt iedere stap die ze nemen, elk gesprek dat ze voeren onmiddellijk gedeeld met de mensen. Geen achterkamertjes politiek meer!

Kritische blik op Facebook en social media

Een ander belangrijk aspect van het leven in The Circle is dat iedereen alles met elkaar moet delen. Je moet voortdurend anderen positieve feedback geven, en werken aan je profielscore. Dit voortdurende delen, en de sociale druk die er op ligt, doet erg denken aan het 'liken' op Facebook!

Mae Holland

Mae Holland is de hoofdpersoon. Zij is het met wie je als lezer The Circle leert kennen. Aanvankelijk is Mae zich nog niet zo bewust van de verwachtingen van The Circle. Ze leidt gewoon nog haar leven. Maar al snel wordt ze er op aangesproken dat ze zich niet sociaal genoeg gedraagt. En Mae die het erg naar haar zin heeft bij The Circle gaat hard aan het werk om dit te verbeteren.

Langzaam maar zeker verliest ze zichzelf helemaal in The Circle. Uiteindelijk is zij zelfs degene die met het idee komt dat The Circle een enge wereldmacht zal maken.

Uiteraard is er ook een tegenkracht aan het werk. In de vorm van een oude vriend, en een nieuwe vlam. Beiden verzetten zich tegen de groeiende macht van The Circle.

De vraag is: kunnen  ze nog toch Mae doordringen?

Conclusie over The Circle

The Circle is een intrigerend boek! The Circle deed me erg denken aan het bedrijf Google. En dat maakt dat het toekomstscenario dat er in geschetst wordt, griezelig echt lijkt.

Wel vond ik de verandering in Mae soms wat oppervlakkig. Ik had wel iets meer inzicht willen krijgen in waarom ze zich zo aan The Circle aanpast.

De Cirkel is verfilmd

Sinds ik deze review schreef in 2014 is het boek De Cirkel van Dave Eggers verfilmd met Emma Watson en Tom Hanks. Hij is helaas niet op Netflix, maar je kunt de verfilming van De Cirkel wel kijken via videoland.nl. Heb je geen Videoland abonnement zoals ik? Geen probleem! Voor 3 euro kun je The Circle kijken op Youtube!
Hieronder de trailer van The Circle:

Praktische informatie over The Circle

De Cirkel, kost 24,99 bij bol.com

de cirkel

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb het boek een aantal maanden geleden gelezen en ik vond het ontzettend oppervlakkig en daardoor niet zo'n goed boek. Ik zat constant te wachten of het nog écht spannend zou worden, maar dat gebeurde dus niet.

  2. Leuk deze review te lezen. Heb het boek een paar weken terug gelezen en vond het ook erg intrigerend. En wat mij betreft symboliseert de oppervlakkigheid van de hoofdpersoon juist de steeds oppervlakkiger contacten en sociale omgeving, dus ik heb me er daardoor niet aan geërgerd.. Leuk om ook ideeën op te doen via je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *