Stel je eens voor: je wordt wakker en de helft van de wereldbevolking is verdwenen!
En het blijkt dat die helft is verplaatst naar een andere planeet.
Een planeet die er net zo uitziet als onze aarde, alleen is alles er iets uit groter.
Dat is wat Tomas gebeurt in Gebied 19 van Esther Gerritsen.
Tomas is een schrijver van psychologische thrillers in Gebied 19.
Gebied 19 van Esther Gerritsen
Ik houd eigenlijk niet zo van Nederlandse literatuur, maar het gegeven van een halve wereldbevolking die spontaan verdwijnt vond ik machtig interessant! En dus reserveerde ik in de bibliotheek het boek Gebied 19 van Esther Gerritsen.
Tomas vrouw is weg
En inderdaad, op de eerste bladzijde van het boek wordt Tomas wakker en ligt zijn vrouw Suzanne niet naast hem. In eerste instantie denkt Tomas dat ze zeker de hond is gaan uitlaten, maar dat blijkt niet het geval.
Videoboodschap van zijn vrouw
Tomas gaat met de hond de straat op, met het idee dat hij daar Suzanne wel zal tegenkomen. Het is opvallend rustig op straat, concludeert Tomas en ook is zijn favoriete koffiehuis gesloten. Tomas' hond rent vervolgens een buurthuis in, en daar is het druk.
Het is daar dat Tomas hoort dat de helft van de wereldbevolking is vertrokken. In het buurthuis kunnen de achterblijvers om de beurt naar een videoboodschap van hun geliefden luisteren.
Vervolgens gebeurt er eigenlijk niets
Wat volgt is eigenlijk niets... Tomas vindt het allemaal maar een raar verhaal. Hij onderneemt niet echt actie. Opvallend is dat verder iedereen precies weet wat er is gebeurd. Ze vinden dan ook dat Tomas stomme vragen stelt.
De rode draad in Gebied 19 is dat Tomas ook nooit goed opgelet, en helemaal in zijn eigen wereld leeft. Daardoor is hem compleet ontgaan dat dit zou gebeuren, want de signalen waren er wel degelijk.
Gebied 19 bestaat uit 3 delen
In het eerste deel ontdekt Tomas dat de helft van de wereldbevolking is verplaatst naar een andere planeet.
In deel 2 van Gebied 19 wordt Tomas wakker in het ziekenhuis en blijkt hij nu ook op de planeet te zijn! Hij wordt herenigd met zijn vrouw, zijn zoon, zijn ex en ook zijn moeder is daar. Je zou dus denken: een happy end! Maar Tomas is niet happy.
In deel 3 is Tomas ineens weer op aarde, inclusief zijn vrouw Suzanne en zijn zoon.
Het derde deel is heel kort.
De boekpresentatie van Gebied 19
In onderstaand filmpje zie je de boekpresentatie van Gebied 19!
Wat is er aan de hand in Gebied 19?
Wat is er nou eigenlijk precies aan de hand in Gebied 19? Omdat alle achterblijvers Tomas vragen dom vinden, weigeren ze antwoorden te geven.
Dat betekent dat je als lezer ook amper antwoorden krijgt!
Heel irritant.
Select groepje op nieuwe aardachtige planeet T01-700
Maar goed op een gegeven moment wordt duidelijk dat er een planeet is ontdekt die lijkt op de aarde. Deze planeet heet T01-700. Vervolgens is alles op onze aarde precies nagemaakt op die planeet. Alles is er hetzelfde, alleen groter. Een select groepje mensen is uitgekozen voor een nieuw bestaan op deze planeet.
De reden voor deze verplaatsing zijn de problemen met de aarde. Denk maar aan alle natuurrampen van de laatste tijd. Op de nieuwe planeet wordt bijvoorbeeld geen vlees meer gegeten.
Het idee is dat de geselecteerde mensen een beter en nieuw bestaan kunnen opbouwen op de nieuwe planeet.
Wat is Gebied 19?
Maar wat heeft Gebied 19 ermee te maken? Gebied 19 is namelijk niet de naam van de planeet! Gebied 19 is een hersengebied in de visuele schors. Als ik het goed begrijp kan dit gebied direct worden beïnvloed met neurologische interventies.
Lijdt iedereen aan een waandenkbeeld?
Dat roept meteen een belangrijke vraag op: is de helft van de wereldbevolking echt verhuisd naar een andere planeet, of lijdt iedereen aan hetzelfde waandenkbeeld? Misschien actief opgeroepen door te knoeien met Gebied 19 in de hersenen?
En hoe betrouwbaar is Tomas zelf? Hij is al jaren aan de antidepressiva, en besluit op de nieuwe planeet te stoppen. Hoe beïnvloedt dat hem?
Mijn conclusie over Gebied 19
Ik weet niet zo goed wat ik moet denken van Gebied 19. Eerlijk gezegd is het zo'n boek dat me het gevoel geeft dat ik dom ben. Dat ik het niet goed begrijp, omdat er allemaal lovende reviews zijn van Gebied 19.
Maar ik vond het helemaal niet zo goed geschreven, en ik vind dat er ontzettend veel onduidelijk blijft.
Maar dat is dan zeker ook literair?
Overigens schijnt Esther Gerritsen van plan te zijn om nog meerdere boeken over Gebied 19 te gaan schrijven.
Dus in die zin is het open einde een opmars naar een vervolg.
Als je verhalen leest van mensen met kanker, dan komt vrijwel altijd het onderwerp: 'Hoe reageert de omgeving' voorbij. En dat is meestal niet zo rooskleurig. Bekende missers zijn: Wegduiken in de supermarkt als ze de patiënt zien. Snel de straat oversteken als ze de patiënt zien aankomen. Adviezen geven. Zo hard mee huilen dat...
Juffrouw Holle is volgens de ondertitel 'een sprookje voor de moderne vrouw'. De ondertitel dekt goed de lading, want het Juffrouw Holle zit inderdaad vol sprookjesachtige elementen. Dat maakt het een verrassend boek. Echt anders dan anders. Juffrouw Holle: het verhaal Je leest regelmatig in de media over dat de huidige generatie twintigers het moeilijk...
Ik houd van stilte. Sterker nog, ik heb vaak echt de stilte nodig om tot mezelf te komen. Dus wat een ramp als het gewoon nooit stil is in je hoofd. Dat je continu een vervelende piep, of gezoem hoort. Dat overkwam Gaby Olthuis. En uiteindelijk dreef dat haar tot een zelfverkozen dood. In het...
Zuidas van Patty Stenger leest als een boven gemiddeld goed geschreven streekroman, die zich afspeelt in het hippe Amsterdam. Een aparte combinatie, die verrast. Zuidas In Zuidas wil Alice Bloemberg zich ontworstelen aan haar oude leven in Sittard. Daar wonen haar ouders en het vriendje dat ze al jaren heeft. De stilzwijgende verwachting is dat...
Stad vol ballonnen is een verzameling van columns van Femke van der laan die ze een jaar lang wekelijks schreef voor Het Parool. Ze gaan over haar leven in de stad na de dood van haar man, de vader van haar kinderen, en de burgemeester van Amsterdam: Eberhard van der Laan. De ondertitel is 'Een...
Heel veel vrouwen schijnen er last van te hebben. Het gevoel dat ze op een zeker moment door de mand zullen vallen op hun werk. Dat ze ontmaskerd zullen worden als mensen die hun werk eigenlijk helemaal niet goed doen. Imposter syndrome heet dat. In Ervaring niet vereist heeft de pas afgestudeerde psychologe, Léonie Holtes dit...
toch wat te ver gezocht
ik zou het niet graag gedroomd hebben
prettige dag