Toch ben ik niet alleen recensie

toch ben ik niet alleen
Ik las ergens op een blog een review van Toch ben ik niet alleen, en ik werd nieuwsgierig naar dit boek.

Ik reserveerde het in de bieb, en schrok vervolgens even terug toen ik zag dat van de jeugdafdeling komt. Maar goed, ik besloot het verhaal toch een kans te geven.

Toch ben ik niet alleen: waar gaat het over?

Toch ben ik niet alleen is een historische roman. Het speelt zich af in de VS in de tijd dat de kolonisten flink ruzie hadden met de indianen. De hoofdpersoon Barbara leidt samen met haar ouders, broers en zusje een prettig bestaan. Tot indianen haar vader en broer vermoorden en Barbara en haar zusje ontvoeren. Barbara en haar zus worden uit elkaar gerukt, en voor de rest van het boek is het Barbara's doel om te ontsnappen en herenigd te worden met haar zusje.

Het boek is nadrukkelijk christelijk. Het christelijk geloof als houvast en steun in moeilijke tijden loopt als een rode draad door het boek.

Show don't tell

Een belangrijk advies aan schrijvers is: 'Show, don't tell.' Dat wil zeggen dat je als schrijver met je woorden een beeld moet schetsen, in plaats van letterlijk te zeggen wat iemand doet.

Maar Tracy Leininger Craven vertelt.

En daardoor blijft het verhaal heel oppervlakkig. Zo verglijden er twee jaren waarin Barbara bij de indianen leeft, zonder dat je daar als lezer voeling mee hebt.

  • Hoe was dat voor Barbara?
  • Hoe vond ze het dat haar haren werden geverfd?
  • Hoe zit het met de aantrekkingskracht die één van de indianen voelt naar Barbara toe?

Allemaal onderwerpen die niet worden uitgediept.

Mijn conclusie over Toch ben ik niet alleen

Ik vind Toch ben ik niet alleen niet meer dan een leuke synopsis. Nu nog een echt boek schrijven zou ik zeggen. En dit keer met meer diepgang, en verhaallijnen die worden uitgediept. Anderzijds: dit boek is gericht op tieners, dus misschien is dat ook een reden dat het zo oppervlakkig blijft.

Al met al geef ik dit boek een 6. Het gegeven vind ik erg leuk, jammer dat het zo weinig is uitgewerkt.

Praktische informatie over Toch ben ik niet alleen

toch ben ik niet alleen

De boeken van Tracy Leininger Craven vind je op bol.com en bij je lokale boekhandel. Ook is het gratis verkrijgbaar in de bibliotheek!

Leestip

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *