Just like home van Sarah Gailey: 'gothic thriller'

Just like home van Sarah Gailey

Hieronder een review van het boek Just like home van Sarah Gailey.

Het wordt omschreven als een 'dark gothic thriller'.

Let op: er zitten spoilers in!

Het is bijna niet te doen om dit boek te bespreken, zonder spoilers namelijk.

Just like home van Sarah Gailey

Toen ze nog jong was gooide Vera's moeder haar het huis uit.

Maar nu krijgt Vera ineens een telefoontje van haar moeder met het verzoek om naar huis te komen.

Vera's moeder is stervende.

En Vera gaat naar huis.

Ze heeft niets te verliezen, want het is haar eigenlijk nooit gelukt om te ontsnappen aan het verhaal van haar vader.

Just like home 

Behalve dat Vera door haar moeder het huis is uitgezet, ontdek je als lezer dat er iets heel ergs is gebeurd  met Vera's vader. Langzaam maar zeker ontdek je dat Vera's vader is gestorven in de gevangenis. Daar kwam hij terecht vanwege diverse moorden, die hij pleegde in zijn kelder.

En Vera keek regelmatig naar zijn werk via het gat in haar vloer. Daarmee kon ze in de kelder kijken. Eén van de dingen die Vera zich afvraagt is of haar vader wist dat ze kon kijken...

Huis van moordenaar als toeristische attractie

Ook al komt Vera naar huis, het contact met haar moeder is moeizaam en koud. Sterker nog, haar moeder verzoekt Vera om haar vooral niet 'moeder' te noemen. Om haar hoofd financieel boven water te houden heeft Vera's moeder hun huis geopend voor belangstellenden. Omdat er diverse moorden zijn gepleegd, zijn veel mensen erdoor gefascineerd.

Als Vera thuis komt is er een kunstenaar. De zoon van de man die een boek schreef over Vera's vader. Vera heeft meteen een hekel aan hem, want zijn vader heeft haar vertrouwen beschaamd en haar gebruikt voor zijn boek.

Achtervolgd door het verhaal van haar vader

Hoe dan ook, Vera gaat aan het werk in het huis. Ze begint met opruimen. Ondertussen leer je als lezer dat mensen een hekel hebben aan Vera, haar moeder en het huis. Ik moet zeggen dat ik eerst medelijden had met Vera.

Onsympathieke hoofdpersoon

Maar naarmate Sarah Gailey haar verhaal verder ontvouwt wordt Vera er niet sympathieker op.... Want onschuldig slachtoffer verandert ze in een.... tsja... psychopaat in de dop?

Flinke scheut horror

Naarmate het boek vordert kreeg ik steeds meer het idee dat het spookte in Vera's huis. Dat vond ik leuk, want ik houd van horror en enge spoken. Maar ik moet zeggen dat Sarah Gailey sommige dingen wel erg beeldend beschrijft. Dat had van mij wel iets minder gemogen.

Ontknoping

Just like home eindigt met een ontknoping, waarin je als lezer antwoorden krijgt. Maar ondanks die antwoorden, vond ik het boek toch wat onbevredigend eindigen. Er is weliswaar 'closure' maar toch...

Mijn conclusie over Just like home

Ik had veel moeite mijn aandacht bij Just like home te houden. Ik weet niet of dat lag aan de recente gebeurtenissen in mijn leven, of aan het boek. Heb ik tijdelijk een concentratiestoornis, of ligt het aan het boek?

Inmiddels ben ik aan een ander boek begonnen, en dat gaat een stuk beter. Dus het lag zeker ook Just like home. Hoewel ik het gegeven leuk vind, vond ik toch wat saai.

Ik denk dat het komt doordat het als lezer niet duidelijk is waar Sarah Gailey naartoe gaat met haar verhaal. Eerst krijg je als lezer sympathie voor Vera, maar later krijg je daar vraagtekens bij.

Is Vera slachtoffer of dader?

Op GoodReads krijgt Just like home 3,52 sterren. Daar sluit ik mij bij aan. Meer sterren verdient het niet, ondanks het originele verhaal.

Just like home van Sarah Gailey kopen

Just like home is voor 24,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *