|

De school voor goede moeders: horror voor moeders + kenmerken van de Toeslagenaffaire!

de school voor goede moeders
The school for good mothers, oftewel De school voor goede moeders, wordt een dystopische roman genoemd, maar het angstaanjagende is, dat de setting en gebeurtenissen eigenlijk goed voorstelbaar zijn in onze huidige maatschappij!

De school voor goede moeders

Ik las dit boek met een mengeling van grote zorg over de moeder in het verhaal, en enorme ergernis over de hulpverleners, en de mensen met macht die menen te kunnen oordelen over anderen! Eerlijk gezegd kan ik nog wel gillen als ik er aan denk!

de school voor goede moeders

The school for good mothers: waar gaat het over?

The school for good mothers begint met Frida die een telefoontje krijgt van de politie. Vervolgens leer je als lezer dat ze haar tweejarige dochtertje Harriet alleen heeft gelaten. Buren hebben de politie gebeld, en die heeft Harriet meegenomen.

De school voor goede moeders: Verlaten door haar man

Frida was gelukkig getrouwd met Gust, maar deze trouweloze man ging vreemd terwijl ze zwanger was en liet haar in de steek voor een mooie, jonge vrouw. Maar dan wel met de woorden: 'Ik zal altijd van jou blijven houden,' en hij ging ook nog met Frida naar bed toen hij al met Susannah was.

Frida's 'hele slechte dag'.

Als alleenstaande moeder is het leven zwaar voor Frida. Na een aantal slapeloze nachten doet zich de catastrofale gebeurtenis voor die het hele vreselijke verhaal in gang zet. Ze gaat even naar haar werk om iets op te halen, zodat ze dat thuis kan afmaken. Maar vervolgens haalt ze 'even' haar email op en vergeet de tijd.

De gevolgen zijn desastreus.

De overheid oordeelt over Frida als moeder

De 'overheid' gaat zit bemoeien met Frida's moederschap. Ze wordt onder toezicht gesteld, er komen camera's in haar huis en ze mag haar dochter Harriet alleen bezoeken met begeleiding van een (vreselijke) maatschappelijk werkster die zelf overduidelijk geen kinderen heeft.

Die maatschappelijk werker komt bijvoorbeeld te laat voor de afspraak met Frida, en dat gaat dan van Frida's tijd met Harriet af. Ongehinderd door kennis en ervaring oordeelt de maatschappelijk werkster dat Frida een 'slechte moeder' is.

The school for good mothers

Hoe Frida ook haar best doet om het tegendeel te bewijzen, het leidt tot een rechtszaak waarbij de rechter haar laat kiezen: of je rechten als moeder verliezen of een jaar naar The school for good mothers. Frida kiest het laatste.

Oefenen met levensechte poppen

De school for good mothers lijkt veel op een gevangenis. De moeders krijgen levensechte poppen die functioneren als hun kinderen. Daarmee moeten ze oefenen en leren om goede moeders te worden. De poppen zijn voorzien van een camera waarmee alle interactie wordt vastgelegd.

Absurde opvoedingslessen

Net als bij de maatschappelijk werker, weten de 'docenten' van de school for good mothers duidelijk niets van de dagelijks praktijk van kinderen opvoeden.

Ze worden gedwongen om 'parenthese' te spreken met hun kinderen en leren verschillende types omhelzingen. Bijvoorbeeld de omhelzing om te troosten, of de omhelzing om te kalmeren.

Opvoeden is teruggebracht tot praktische blokken en 'meetbare' vaardigheden, die totaal voorbij gaan aan het dagelijks leven en de praktijk van opvoeden.

De boektrailer

Hieronder de boektrailer van The school for good mothers:

Mijn conclusie over The school for good mothers

The school for good mothers is geen makkelijk leesvoer. Ik heb het boek uit, maar ik voel me nog steeds aangeslagen door de gebeurtenissen en het vele onrecht in dit boek. Maar het is uitstekend geschreven en roept interessante vraagstukken op.

Het is een soort wake-up call in hoeverre de macht van de overheid mag reiken als het gaat om iets als moederschap.

Onheilspellende waarschuwing - De toeslagenaffaire als voorbeeld

Ook vind ik The school for good mothers een soort onheilspellende waarschuwing voor wat er kan gebeuren als de overheid te veel macht krijgt. Het doet denken aan de toeslagenaffaire, waarbij kinderen uit huis werden geplaatst!

Belangrijke vragen die The school for good mothers oproept

Eén van de dingen die het moederschap lastig maakt is dat iedereen er een mening over heeft. En het vaak beter denkt te weten.

Maar wat als de overheid zich letterlijk gaat bemoeien met jouw moederschap?

Wat gebeurt er met je als je slachtoffer wordt van het systeem?

In The New York Times vragen ze naar aanleiding van dit boek:

'What happens to a person when she has no way to beat an intolerable system and no way to escape it? '

Doet jou dat ook niet aan de Toeslagenaffaire denken?!

En op Oprah Daily vragen ze:

'If the state were to quantify what it means to be a good mother, would I pass the test?'

In het boek The school for good mothers raakten sommige moeders hun kind al kwijt omdat ze het alleen van school naar huis lieten lopen!

Met andere woorden: je doet het al snel verkeerd!

En wat vreselijk als er dan een overheid is die de macht heeft om jou je kind af te pakken.

N.B. Ik vind dit boek beslist niet geschikt als kraamcadeau voor nieuwbakken moeders!

The school for good mothers kopen

The school for good mothers is voor 21,99 te koop via bol.com

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *