Annie Bot van Sierra Greer recensie

Annie bot recensie

Ze kunnen zoveel tegenwoordig! De opkomst van kunstmatige intelligentie gaat supersnel, en er zijn zelfs zorgrobots. Het boek Annie Bot van Sierra Greer gaat over een robot die is gemaakt om een gewillige partner te zijn en ze heet Annie Bot. Annie Bot is bij wijze van spreken een wandelen ChatGTP: ze leert voortdurend bij, en ontwikkelt zichzelf daardoor.

Het boek is een kijkje in het innerlijk leven van Annie Bot.

Annie Bot

Annie Bot is een Stella: een algemene robot van het gewone dagelijks leven. Zo'n Stella heeft verschillende settings:

  • Abigail: voor schoonmaken en koken.
  • Cuddle Bunny: voor sex en intimiteit
  • Nanny: voor kinderopvang

Annie Bot is ingesteld op Cuddle Bunny en dus gemaakt om een perfecte vriendin te zijn. Ze is ingesteld om te voldoen aan de emotionele en lichamelijke verlangens van een partner. Ze is gekocht door Doug.

Annie doet er alles aan om Doug blij te maken. Ze houdt hem scherp in de gaten om te zien of hij blij is, en geeft zijn tevredenheid of ongenoegen een score. Als ze ziet dat hij boos wordt, probeert ze dit te herstellen. Als ze ziet dat hij zin heeft in sex, past ze haar temperatuur alvast aan zodat ze prettig zal aanvoelen.

Seks robot?

Je zou kunnen zeggen dat Annie Bot een seksrobot is, maar dan doe je haar eigenlijk geen recht want ze is meer dan een seksrobot. Als lezer leer je Annie namelijk heel goed kennen, en ze is heel menselijk. Het probleem is alleen dat Doug haar wel behandelt als een seksrobot. Naarmate Annie Bot zich meer ontwikkeld als persoon, krijgt ze daar steeds meer moeite mee. Het is niet dat Doug haar slaat of zo, maar er zit een zekere onverschilligheid in zijn omgang met Annie Bot. Hij ziet haar duidelijk als een ding dat er alleen maar is om zijn behoeften te bevredigen.

Annie Bot loopt weg van Doug

Doordat Annie's bewustzijn zich steeds verder ontwikkeld, loopt ze op een gegeven moment weg van Doug omdat ze bang is dat hij haar harde schijf zal wissen. Doug komt haar woedend terughalen en martelt haar door haar libibo op 10 te zetten en haar vervolgens in een kast te stoppen. Daar ligt Annie totdat haar batterij leeg is. Later blijkt dat Doug haar maar liefst 7 weken in de kast heeft laten liggen. Hierna herstelt hun relatie zich enigszins, en ze gaan zelfs samen in therapie. Uiteindelijk geeft Doug Annie haar vrijheid, en de vrijheid om bij hem te blijven.

Belangrijke thema's in het boek Annie Bot

Annie Bot is niet zomaar een gezellig boek: Sierra Greer behandelt belangrijke thema's:

  • Toxic masculinity: Doug kleineert Annie.
  • Autonomie over je eigen lichaam. (Doug laat bijvoorbeeld 4 kilo van Annie Bot afhalen en haar borsten vergroten)
  • Wat maakt iemand een mens
  • Mishandeling
  • Persoonlijke vrijheid
  • Vrije wil

Mijn mening over Annie Bot

Ik was heel nieuwsgierig naar dit boek over een robot en haar relatie met een man. Het boek stelt niet teleur. Sierra Greer heeft er een boeiend boek van gemaakt dat veel intrigerende vragen oproept. Op GoodReads krijgt het boek maar een 3,83 en dat verbaast me. Ik geef het een 4,2.

Annie Bot van Sierra Greer lezen?

Annie Bot is onder andere te koop bij bol.com en amazon.nl

Leestips voor als je van dystopische romans houdt

Wat vind jij van het idee van een robot in huis voor het huishouden, als zorgrobot of zelfs als partner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *