Een middag aan zeeEen middag aan zee maakt van de lezer een medeplichtige.
Nederlandse literaire thrillers zijn hot. De meest bekende vrouwelijke schrijfsters zijn Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van de Vlugt. Maar ook Tineke Beishuizen en Marianne en Theo Hoogstraten horen in het rijtje thuis vind ik.

Een middag aan zee: het verhaal

Een middag aan zee gaat over de nachtmerrie van elke moeder: de hoofdpersoon van het boek raakt haar kind kwijt. Of liever gezegd, haar egocentrische zus, verliest haar nichtje uit het oog, tijdens een 'middag aan zee' in de proloog van het boek.

Verdwenen dochtertje nooit gevonden

Veertien jaar later maken we kennis met Magda, en blijkt dat haar dochtertje nooit terug is gevonden. Na een interview in de schoolkrant ontvangt Magda geheimzinnige mailtjes met daarin de boodschap het verleden te laten rusten. Typisch zoiets, waardoor je er juist nog harder in gaat graven, en dat doet Magda dan ook. Naar aanleiding van de mailtjes wordt het politie-onderzoek opnieuw geopend, en blijkt Magda's egocentrische zus een onaangename rol te hebben gespeeld in de verdwijning van Angela.

Typisch Nederlands

Net als Wat doen we met Fred? lees je Een middag aan zee zo in een middag uit. Maar de humor die Wat doen we met Fred zo leuk maakt, ontbreekt hier. Een middag aan Zee is typisch Nederlands, met beschrijvingen van het dagelijks leven van een decaan op een middelbare school, en uitjes naar bijvoorbeeld de Efteling. Veel herkenning dus.

Een middag aan zee: als lezer word je een handlanger!

Maar wat een Middag aan Zee vooral onderscheidt van andere thrillers is dat de lezer onderdeel van het verhaal wordt: de lezer wordt handlanger.

Magda zal nooit horen wat er met haar dochtertje is gebeurd, maar als lezer weet je het wel. 

Dat maakt je als het ware medeplichtig: je weet meer dan de hoofdpersoon van het boek, met wie je al die tijd hebt meegeleefd. En als lezer, maar vooral als moeder, vind ik ook dat Magda het niet moet weten!

Mijn conclusie over Een middag aan zee

Een middag aan zee is een mooi boek om te lezen. Maar het is ook akelig. Zeker als je zelf kinderen hebt. Als je op strandvakantie bent met je kinderen, zou ik dit boek liever niet lezen!

Een middag aan zee: praktische informatie

Een middag aan zee is voor 5,95 te koop bij bol.com

P.S. 

2 reacties

  1. Oei dan is het geen boek voor mij. Ik lees voor mijn ontspanning liever geen boeken waarin akelige dingen gebeuren met mensen....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *