| |

Een zomer, Tineke Beishuizen

een zomer tineke beishuizen
Toen ik Tineke Beishuizens boek Een zomer uit de bibliotheek haalde verwachtte ik een soort psychologische thriller over twee ouders van wie een zoon verdwijnt.

Dus ik las het boek in eerste instantie met dat perspectief.

Pas gaandeweg dacht ik:

'Wacht eens even! Dit is volgens mij helemaal geen psychologische thriller! Het is een boek over een echtpaar dat lang getrouwd is en niet goed meer weet wat ze met elkaar willen en kunnen.'

Toen ik dat door had snapte ik het boek beter. Wonderlijk hoe 'de verkeerde bril' het lezen van een boek kan beïnvloeden.

Een zomer: waar gaat het over?

Lennart en Bente gaan met hun twee puberzonen kamperen op een camping in Frankrijk. Hun oudste zoon wil daar nog een weekje alleen blijven, en vervolgens wil de jongste dat ook. Tot grote woede van Bente geeft Lennart hen toestemming. Bente staat machteloos.

Eenmaal weer thuis in Nederland blijft de spanning tussen Lennart en Bente hangen. Bente is woedend dat Lennart hun zonen toe stond om in Frankrijk te blijven. En Lennart vindt dat Bente maar boos tegen hem doet.

Als lezer maak je Lennart en Bente mee in een landerige week thuis. Ze hebben moeite elkaar in de ogen te kijken, en alles gaat moeilijk en stroef.

Flashbacks

Ondertussen geeft Tineke Beishuizen steeds onverwachte flashbacks over Lennart en Bente. Zo leer je als lezer dat ze ooit dolverliefd waren, en een hartstochtelijke relatie hadden. Ook lees je dat Lennart een nare jeugd heeft gehad.

Aan het eind van het boek krijgen ze bericht dat hun jongste zoon Ole kwijt is. In paniek sjezen ze naar Frankrijk waar ze doodsangsten uitstaan. Maar dat is dus pas aan het eind van het boek.

Over Een zomer

Een zomer deed me qua sfeer zo nu en dan denken aan een streekroman, of zo'n boek van Mien van 't Sant. Er zitten de volgende elementen in:

  • Emptynest syndroom
  • Hoe vul je het moederschap in.
  • Hoe vul je vaderschap in?
  • Hoe ga je met elkaar om na een langdurig huwelijk?
  • Midlife crisis: Lennart worstelt met het feit dat hij ouder wordt
  • Bente kan niet goed contact krijgen met Lennart
  • Lennarts nare jeugd
  • Een leerling van Bente heeft zelfmoord gepleegd wat haar enorm heeft geraakt, en waardoor ze niet meer kan werken.

De perspectieven van Bente en Lennart worden afgewisseld. Maar niet met een aanduiding: je moet er zelf achter komen met wie je te maken hebt.

Mijn conclusie over Een zomer

Tsja, ik begon aan het boek met de verkeerde verwachtingen. Tineke Beishuizen snijdt interessante onderwerpen aan, maar de uitwerking vond ik niet geweldig. Al met al is het best aardig, en het einde vond ik hoopgevend.

Tegelijkertijd vond ik de personages en verhaallijn niet altijd logisch.

Ik geef dit boek een 7.

Praktische informatie over Een zomer

Een zomer is voor 17,99 te koop bij bol.com.

een zomer

Leestip

Samen alleen

Koekoeksjong

Ken mij niet van Nadine Barroso

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *