De ProoiProoi is het verhaal van alleenstaande moeder-van-twee-kinderen, Angela. Het verhaal komt wat traag op gang, maar wint gaandeweg aan vaart, om vervolgens te eindigen in een wilde, kluchtige ontknoping.

Na een onprettig, maar financieel comfortabel huwelijk, waarin haar man haar als voetveeg behandelde heeft Angela hem verlaten toen ze ontdekte dat hij er al een paar jaar een vriendin op na hield. De lezer maakt kennis met Angela op de dag ze haar nieuwe, troosteloze woning betrekt, die een grote stap terug is van wat ze gewend was.

Alsof ze al niet zielig genoeg is, krijgt Angela bedreigende emails en telefoontjes. Hierdoor raakt ze zo van slag dat ze heel gemakkelijk het stel Eric en Martha in haar leven binnenlaat. Vervolgens neemt, met name Martha, haar leven praktisch over en maakt van Angela's onaangename huis een waar thuis. Het is als lezer bijna moeilijk om het zielig te vinden, aan gezien al Martha's bemoeienissen verbeteringen zijn. Hoewel je als lezer het gevoel krijgt dat dit over langere tijd gebeurt blijkt er eigenlijk pas een kleine week om te zijn, waarin Angela het zich allemaal maar laat aanleunen en van haar kinderen vervreemd.

Prooi: de hoofdpersoon

Het is moeilijk een duidelijk beeld van Angela te krijgen; de lezer krijgt slechts mondjesmaat wat informatie toegespeeld. Zo ontstaat langzaam en moeizaam het beeld van Angela, als 38, aantrekkelijk, met haren in een korte boblijn en oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van het land.

Het gebrek aan beschrijving van Angela als persoon wordt des te duidelijker doordat Angela's vriendin Georgina die zowel wat betreft als uiterlijk als persoonlijk wel zeer gedetailleerd wordt beschreven.

Angela is een zeur

Wat wel duidelijk wordt van Angela is dat ze een zeur is. Alle positieve observaties in het boek worden door Angela onmiddellijk opgevolgd met een negatieve opmerking. Bovendien kijkt Angela neer op haar vriendin Georgina wier hart toch duidelijk op de juiste plaats zit, en die haar steeds te hulp komt. Iedereen zou blij zijn met zo'n vriendin, maar niet Angela! De helft van de tijd heeft ze geen zin in Georgina, en de andere helft kijkt ze op haar neer, en geneert ze zich voor haar gedrag.


Prooi: ontknoping

Angela's relatie met Eric en Martha bereikt een hoogtepunt, dan wel dieptepunt tijdens een weekendje uit in de Ardennen. Daar volgt een wilde ontknoping, waarbij je als lezer van het ene op andere verkeerde been wordt gezet, en struikelt over je voeten in een poging de verschillende ontknopingen te volgen. Verrassend zijn ze zeker, maar toch zijn ze weinig bevredigend. Ik denk dat dit komt doordat het verhaal oppervlakkig blijft en de relatie van de lezer met Angela ook. Nadat je 255 bladzijden met slome Angela hebt opgetrokken ben je weliswaar blij dat ze eindelijk in beweging komt, maar kan het je tegelijkertijd maar weinig schelen hoe het met haar afloopt.

Het gegeven van het boek, 'Eng stel neemt leven van moeder over' is goed, maar zou met dieper uitgewerkte personages en minder oppervlakkige dialogen aan spanning winnen. Niettemin, het leest heel makkelijk weg, en is 'best aardig'. Maar ook niet meer dan dat.

Duh.

Tijdens een ritje door de stad heeft Angela de volgende gedachte:


'Waarom duwen die vrouwen altijd eerst hun kinderwagen de weg op?'

Prooi: grappig

Onverwachts doet Angela ook nog iets leuks: ze maakt een speciale map aan voor de bedreigende emails die ze heel passend 'Engerd' noemt.

Prooi: Praktische informatie

Elisabeth Mollema heeft al 50 kinderenboeken geschreven en dit is haar eerste thriller.
Elisabeth Mollema's website

Prooi is voor slechts 6,95 te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *