Slotcouplet van Sander de Hosson

Slotcouplet van Sander de Hosson: reviewSlotcouplet.

Het klinkt als de titel van een roman van Leni Saris of één of andere streekroman. Maar het is de boektitel van het boek van een longarts. En de titel verwijst naar doodgaan.

Slotcouplet van Sander de Hosson

Slotcouplet bestaat uit columns waarin Sander de Hosson vertelt wat hij denkt en voelt tijdens zijn werk als longarts. Als rode draad door de columns loopt de vraag:

'Waar ligt de grens van geneeskunde? Moet wel alles wat kan?'

Hij schreef dit boek om twee redenen vertelt hij in de inleiding:

  1. Hij wil laten zien hoe het voor een zorgverlener is om te maken te krijgen met ongeneeslijk zieke patiënten.
  2. Hij wil laten zien wat er gebeurt als mensen ongeneeslijk ziek worden.


Prettig geschreven, maar niet zo'n prettig onderwerp

Het boek is prettig geschreven, en leest dan ook makkelijk weg. Maar het onderwerp is niet makkelijk. En ik moet bekennen dat ik daarom het boek halverwege heb weggelegd. Niet omdat het niet goed geschreven is, en Sander de Hosson lijkt me een superfijne arts om te hebben als je ziek wordt. Daar ligt het beslist niet aan.

Ik legde het halverwege weg omdat ik het te akelig vond. Al die mensen die ten dode zijn opgeschreven... Zelfs al zijn er nog mooie momenten, het beklemde me toch.

En ik heb gelukkig de optie om te stoppen met lezen. Ongeneeslijk zieke mensen hebben níét de keuze om te zeggen: 'Hier doe ik niet aan mee zeg!'  Op een gegeven moment dacht ik:

'Ik word hier akelig van. Waarom lees ik dit nog?!' 

En ik realiseerde me dat ik het ook niet hóefde te lezen. En hoewel ik er geen voorstander van ben om weg te lopen als dingen moeilijk worden, heb ik dat bij dit boek toch gedaan.

Mijn conclusie over Slotcouplet

Slotcouplet is een goed geschreven boek, door een longarts die me heel sympathiek lijkt. Het boek gaat over hoe het is als de eindstreep van je leven ineens dichtbij komt, en duidelijk zichtbaar wordt.  Wat doet dat met mensen, en wat doet dat met de hulpverleners om hen heen?

Door het onderwerp is Slotcouplet niet bepaald lichte kost.

Praktische informatie over Slotcouplet

Slotcouplet van Sander de Hosson  is voor 18,99 te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *