Het ongeluk van Judy Merrill Larsen


Het ongeluk: het verhaal

Het ongeluk is het verhaal van Ellen. Ellen is pas gescheiden en de alleen staande moeder van twee zoontjes. Ze werkt als lerares. Tijdens een vakantie krijgt haar jongste zoontje James van elf een afschuwelijk ongeluk: een jet-skiër 'vaart hem aan' en hij overlijdt.

'Laat het niet mijn kind zijn!' 

Wat volgt is het relaas van een moeder die verder moet met haar leven als het ondenkbare is gebeurd: het verlies van een kind.

Herkenbaar zijn de verwijzingen naar het moederschap en de universele gevoelens van moeders. Zo kennen op het moment van het ongeluk zowel Ellen als haar beste vriendin maar 1 verlangen: laat het niet mijn kind zijn, waar ze zich vervolgens beide schuldig over voelen.

Orgaandonatie

Ook boeiend is de problematiek van orgaandonatie. Hoewel Ellen de organen van haar zoontje doneert, doet ze dat vol woede en wrok, dat andere kinderen mogen leven, terwijl het hare dood is. Ze wil dan ook beslist geen contact met de dankbare ontvangers, en verscheurt hun bedankbriefjes.

Het ongeluk: Ik vond er niets aan

Wat betreft stijl is Het ongeluk een hapklare brok voor aan het strand, maar wat betreft het onderwerp weer niet. Het is alsof je naar de MacDonalds gaat en een light Big Mac bestelt, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat een Big Mac hoe dan ook zwaar op de maag ligt.

Hoewel de emoties van Ellen herkenbaar zijn en gevoelig beschreven vond ik het toch maar een standaard verhaaltje. Eerlijk gezegd vond ik het een zeer matig boek. In de eerste plaats door het onderwerp dat mij doet huiveren, maar vooral door de clichématige wijze van schrijven van Judy Merrill Larsen.

Ondanks de zware thematiek leest het boek als een Margriet of Libelle feuilletonnetje.

Achter in het boek staat een interview met de auteur en vragen voor leesclubs.

Judy Merrill Larsen geeft Engelse les op een middelbare school in St. Louis. Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Praktisch informatie over Het ongeluk

Het ongeluk van Judy Merrill Larsen is voor 10,99 te koop op bol.com.

Meer weten?

Bezoek Judy Merrill Larsens website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *