Debet van Saskia Noort: het vervolg op De Eetclub

debeet

Het is inmiddels geloof ik tien geleden dat Saskia Noort furore maakte met haar boek De Eetclub
Tien jaar later is er het vervolg op de eetclub: Debet.

Eetclub en Debet

Ik heb destijds de Eetclub gelezen, maar wist nauwelijks meer waar het over ging. Het hielp een beetje dat ik twee jaar geleden of zo de de film van De Eetclub nog heb gezien. Daardoor herkende ik vaag de karakters in Debet.

Debet is meer een zedenschets dan een literaire thriller

Hoewel er wel enigszins sprake is van een mysterie/geheimzinnige plot biedt Debet als thriller weinig spannends. De reden dat ik Debet leuk vond om te lezen, is vanwege het beeld dat Saskia Noort schildert van de moderne veertiger!

Toen ik de Eetclub las, had ik de leeftijd van de hoofdpersonen. En nu weer! Dat maakte dat ik extra benieuwd was naar hun ervaringen. Net als zij zat ik destijds in de kleine kinderen, en net als zij zit ik nu in de pubers.

Maar daar houden de overeenkomsten op. Ik was nooit zo succesvol als zij toen ik dertig was, en ik loop al helemaal niet de hele dag rosé te drinken in groepsverband.

Kijkje in een andere wereld

Net als De Eetclub biedt Debet een fascinerend kijkje in een andere wereld. De wereld van de mensen die het 'gemaakt' hebben. De thriller elementen vond ik vooral leuk als bijgerecht.

Boek trailer van Debet

Hieronder de boektrailer van het boek Debet van Saskia Noort!

Debet Saskia Noort film?

In 2010 kwam in het nieuws dat Saskia Noort samen met Endemol had afgesproken dat er een serie zou komen van De eetclub én Debet. Maar er is anno 2024nergens informatie te vinden over deze verfilming en hoe de serie heet.

Conclusie over De Eetclub deel 2 oftewel Debet van Saskia Noort

Tijdens het lezen van Debet dacht ik: 'Ik zou eigenlijk eerst weer even De Eetclub moeten lezen, zodat ik weer weet wie iedereen is.' Maar zo leuk vond ik De Eetclub destijds niet. Leuk om één keer te lezen, maar daarna weet je het wel.
Debet leest net als De Eetclub makkelijk weg. En Saskia Noort geeft rake beschrijvingen van de levens van deze veertigers, inclusief enkele cliché's die veertigers graag spuien. Zoals het belang van 'loslaten'. Bovendien is het heel behoorlijk geschreven.
Als je De Eetclub nog niet hebt gelezen, raad ik aan dat eerst te doen. Want dan heb je een leuk tweeluik!

Praktische informatie over Debet

Debet is voor 11,- te koop bij bol.com  De Eetclub kun je daar al voor een tientje kopen.

Lees ook mijn reviews van Huidpijn, Bonuskind van Saskia Noort! en mijn review van Pauline Slots boek Dood van een thrillerschrijfster.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hij staat wel op mijn ereader, ben er alleen nog niet aan begonnen. De eetclub vond ik ook niet heel erg bijzonder, dus ben heel benieuwd wat ik van deze vind want ik ga hem wel lezen.

    groetjes,
    Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *