|

Het meisje met de halve ster van Judith Visser

het meisje met de halve ster

Het boek  Het meisje met de halve ster van Judith Visser las ik naar aanleiding van een positieve recensie op een ander blog. Ik weet helaas niet meer welk blog.

Maar blijkbaar was de recensie heel uitnodigend, want ik lees normaliter geen boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Toen ik het boek ophaalde in de bibliotheek en zag hoe dik het was, en vervolgens ook nog hoe klein de lettertjes waren, dacht ik:

'Jakkes. Zal ik het anders maar laten liggen?'

Maar ik ben er toch aan begonnen.

Het meisje met de halve ster van Judith Visser

Hoewel ik er met frisse tegenzin aan begon, kreeg het verhaal me vrij snel in zijn greep. Ik heb op het moment een vrij korte aandachtsspanne en dat combineer ik graag met een heleboel ongeduld. Als een boek niet snel boeiend is, dan kan het boek het wel schudden en leg ik het weg.

'Het leven is te kort voor saaie of stomme boeken,' denk ik dan.

Daarmee ga ik in tegen een onaangenaam gevoel van slordigheid, want een boek niet uitlezen is eigenlijk tegen mijn principes. Maar mijn ongeduld en korte aandachtspanne wegen op het moment zwaarder dan het ongemak van een 'slordig' gevoel.

Dat ik deze dikke pil met kleine letters heb uitgelezen is dus meteen al een positief teken wat betreft Het meisje met de halve ster.

Het meisje met de halve ster: waar gaat het over?

Het meisje met de halve ster speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn twee hoofdpersonen:

  • Het Joodse meisje Debra.
  • Chaver: een wolf die uit dierentuin Blijdorp is ontsnapt tijdens een bombardement.

Had ik al gezegd dat het een wonder mag heten dat ik het boek niet in een hoek heb gegooid? Ik heb een hekel aan wisselingen van perspectief, en ik heb een nog grotere hekel aan het perspectief van een dier. Maar blijkbaar was er iets aan het verhaal dat me als lezer vasthield.

Debra

Als de oorlog net begint werkt Debra nog bij de bibliotheek. Langzaam maar zeker worden Joodse mensen steeds meer in hun vrijheid beperkt, en uiteindelijk moet Debra vluchten voor haar leven. Ze belandt in een bos in de buurt van Rockanje en weet daar drie winters te overleven. Dat doet ze in het gezelschap van de wolf Chaver.

Chaver

Chaver heeft zijn eigen verhaal. Na zijn ontsnapping aan de dood komt hij terecht bij een aardige dierenarts, Saul, die hem in huis neemt. Ze worden dikke vrienden totdat Saul door de Duitsers wordt gedeporteerd. Chaver vlucht en komt uiteindelijk bij Debra in het bos terecht.

Het verhaal

Het verhaal van Het meisje met de halve ster is een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Het gaat echt over individuele gebeurtenissen en hoe het leven in de oorlog is voor Debra, haar familie en waarmee ze te maken krijgen. Daar is verder niets vernieuwends aan, en brengt geen verrassingen. Maar het is wel allemaal afschuwelijk om te lezen. Zoals Judith Visser in de epiloog zegt:

'Dit is een onderwerp waarover nooit genoeg gesproken, gelezen en geschreven kan worden. Simpelweg omdat niemand ooit mag vergeten wat er in die donkere periode is gebeurd. Want ook al is het verhaal in deze roman fictief, het afgrijselijke toneel waarop het zich afspeelt heeft echt bestaan.'

Soms wat te algemeen

Hoewel Judith Visser een persoonlijk verhaal vertelt, vond ik het tegelijkertijd soms wat te algemeen. Zo blijven haar beschrijvingen van hoe Debra in haar eentje drie jaar overleeft in een klein stukje bos erg algemeen. Op een gegeven moment vroeg ik me bijvoorbeeld af:

'Hoe deed Debra dat als ze ongesteld werd?' Of werd ze niet meer ongesteld door gebrek aan voedsel? En wat deed ze in vredesnaam de hele dag om zich bezig te houden?

Ja, in haar hoofd 'boeken lezen,' maar ik had wel wat meer details willen weten over haar dagelijks leven in het bos.

Het einde van het boek - Spoiler Alert!

Lees niet verder, want hierna volgt een spoiler over het einde van het boek. Ik moet het even over het einde hebben, omdat ik dat onverteerbaar vond. Chaver sterft namelijk op  5 mei, als de oorlog voorbij is. Compleet onnodig. Ik kon wel huilen toen ik het las, en had het helemaal gehad met het boek. Ik weet wel dat je niet altijd een happy end kunt hebben, maar ik vond Chavers dood zinloos en heel deprimerend.

Mijn conclusie over Het meisje met de halve ster

Door de combinatie van een menselijk perspectief en het perspectief van een wolf is Het meisje met de halve ster meteen al een andersoortig boek over de oorlog. Maar op een wonderlijke manier blijft het vrij oppervlakkig en ik ben helemaal ontdaan over het einde. Op GoodReads krijgt het boek een 4,5 maar ik geef het een 3,7. Het boek leest makkelijk weg, en het uitgangspunt is origineel, maar al met al vind ik het toch wat aan de oppervlakte blijven.

Of ben ik gewoon boos over het einde?

N.B. De titel verwijst overigens naar de halve ster op het hoofd van de wolf Chaver.

Het meisje met de halve ster kopen

Het meisje met de halve ster is voor 24,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Dat is niet goedkoop, maar je krijgt er dan ook een hele dikke pil met kleine lettertjes voor.

het meisje met de halve ster

Leestip

4328 Dochter van een zwarthemd van Bianca Mastenbroek

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *