| |

Dood van een thrillerschrijfster

dood van een thrillerschrijfster
Selma Hoogstins, de hoofdpersoon in Pauline Slots boek Dood van een thrillerschrijfster, heeft moeite met de succesvolle schrijfster Esther Noordvlucht.

Esther is met haar zogenoemde literaire thrillers namelijk aanzienlijk succesvoller dan Pauline met haar degelijk geschreven kwaliteits boeken.

Selma blijft echter ten allen tijde keurig en correct naar Esther Noordvlucht toe. Het is hoogstens dat je als lezer voelt hoe ze soms worstelt.

Dood van een thrillerschrijfster: het verhaal

Selma ontvangt gasten die ongestoord aan een boek willen werken op haar idyllische landgoed in Griekenland. En ze coacht hen daarbij. En zo kan het gebeuren dat Esther Noordvlucht tijdelijk in Selma's werkruimte verblijft. Ook al heeft Esther (uiteraard) geen coaching nodig en maakt ze alleen gebruik van de accomodatie.

Er gebeurt eigenlijk niks

Eigenlijk gebeurt er bijna niks in dit boek. De gasten arriveren, gaan schrijven, en aan het eind van het boek is er een afscheidsavond.

En toch gebeurt er tegelijkertijd heel veel.

Verborgen lijnen in het Dood van een thrillerschrijfster

  • Selma is de gastvrouw, maar Esther lijkt meer invloed op de groep te hebben.
  • Selma's gasten zijn idolaat van Esther, en vragen haar advies in plaats van dat van Selma...
  • Heeft Esther Noordvlucht een verhouding met Selma's man Stephen?
  • Selma lijkt het gemis aan kinderen te voelen. Esther heeft die (uiteraard) wel...
  • Esthers boeken staan veel hoger in de boeken top 10 dan de boeken van Selma.

Maar begrijp me niet verkeerd: Dood van een thrillerschrijfster is niet simpelweg een boek over hoe een jongere schrijfster een oudere schrijfster verdringt. Daarvoor is Esther Noordvlucht niet 'vals' genoeg en Selma niet onvolwassen of jaloers genoeg.

Je voelt als lezer meer de spanning tussen de regels door.

Boek over de wereld van uitgeverijen en schrijvers

Dood van een thrillerschrijfster geeft ook een intrigerend kijkje in de wereld van de uitgeverijen en schrijvers. En in hoe je een goed boek schrijft. Wat is belangrijk en hoe wordt een boek in de markt gezet.

Zo constateert Selma op een gegeven moment dat boeken met de naam Auschwitsch het er goed doen. De bakker van Auschwitsch, De Kapper van Auschwitsch. En dat de Bakker van Bergen Belsen blijkbaar minder lekker bekt....

Esther Noordvlucht lijkt wel heel erg op Saskia Noort!

Het karakter van Esther Noordvlucht lijkt wel heel erg veel op Saskia Noort. Tot en met de titel van een van haar boeken aan toe: De Vinex-club.

Ik vermoed dat de naam Esther geleend is van thriller schrijfster Esther Verhoef. En er zijn nog meer vileine referenties naar bekende schrijvers in dit boek. Erg leuk om te raden wie het is!

Aanval op het genre, en er tegelijkertijd mee 'spelen'

Selma is wat neerbuigend over het genre van literaire thriller. De standaard cover,  de proloog aan het begin die de lezer vertelt wat er gaat gebeuren.

Tegelijkertijd voldoet de cover van Dood van een thrillerschrijfster aan dit cliché en is ook hier sprake van een proloog : )

Verrassende ontknoping

Ik had natuurlijk de proloog gelezen, en dacht daardoor te weten wat er ging gebeuren. Maar Pauline Slot verraste me. Het was compleet anders dan ik dacht.

En dat vind ik leuk.

Conclusie over Dood van een thrillerschrijfster

Dood van een thrillerschrijfster is een origineel, uitstekend geschreven en prettig leesbaar boek. Het is interessant op meerdere niveau's: als literaire thriller maar ook als kijkje in de keuken van uitgeverijen en schrijvers.

Ik geef het een 9. Want het was een plezier om te lezen. Ik genoot van de vileine verwijzingen naar bekende schrijvers en ik werd verrast door het einde.

Praktische informatie over Dood van een thrillerschrijfsterDood van een thrillerschrijfster is voor 18,99 te koop bij bol.com

P.S.

Houd je van psychologische thrillers van Nederlandse bodem? Lees dan ook mijn review van Facade van Esther Verhoef en Ken mij niet en Lieve mama

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *