Waarom mama drinkt: het dagboek van een uitgeputte moederWaarom mama drinkt van Gill Sims had net ook Blog van een loedermoeder kunnen heten. Een vreselijke term voor vrouwen die graag koketteren met hun tekortkomingen als moeder.

Want Mama drinkt is het dagboek van een 39-jarige moeder met een parttime baan, die moeite heeft om alle ballen in de lucht te houden.

Dit klinkt als de cliché plot van menige chicklit roman, maar Waarom mama drinkt weet daar bovenuit te stijgen. Het is namelijk uitstekend geschreven en, Gill Sims weet wat er leeft in 'Moederland.

Ze kent de trends, en drijft er de spot mee.

En dát maakt Waarom mama drinkt de moeite waard.

Waarom mama drinkt

Als je me vraagt waar Waarom mama drinkt over gaat, dan luidt het antwoord: 'Eh.....' Want het gaat eigenlijk niet ergens over. Er is amper sprake van een verhaal.

Waarom mama drinkt is gewoon een beschrijving van de dagelijkse beslommeringen van een moeder anno 2018.

Niet meer, maar ook niet minder.

Toch een poging tot een samenvatting van het verhaal

Ellen boek is 39 jaar oud en werkt parttime in de IT. Haar man Simon werkt fulltime als architect. Allebei zijn ze druk om de boel draaiende te houden. Tijd voor elkaar hebben ze maar weinig, en als ze samen uitgaan hebben ze elkaar weinig te vertellen.

De dagelijkse beslommeringen die worden beschreven worden bepaald door de tijd van het jaar (Kerstmis), het schoolleven en dergelijke.

Mijn 6 favoriete passages uit Waarom mama drinkt

Zoals ik al zei is Gill Sims genadeloos in haar omschrijving van het moderne moederschap. Ik vond het echt geweldig.

Hieronder mijn 6 favoriete passages Waarom mama drinkt

  1. Ellen moet mee als begeleiding op een schoolreisje. 'Maar,' schrijft ze 'nu iedereen ervan verdacht wordt pedofiel te zijn hoefde ik in elk geval niemand naar de wc te brengen.
  2. Als ze met de kinderen naar het park gaat, moet ze eerst altijd even controleren of er geen condooms rondslingeren. 'Het is niet echt aangenaam om met een kater het gesprek over de reden waarom de kinderen de 'gekke ballon' niet moeten aanraken.' 
  3. Een Volmaakte Moeder biedt courgettetaart aan: 'Maak je geen zorgen, er zit geen suiker in, ik gebruik tijdens het bakken alleen appelsap als zoetstof.' Een duidelijke referentie naar de huidige ban op suiker.
  4. 'Het is herfstvakantie. Hoe kan het nu al herfstvakantie zijn? Ze zijn amper terug op school en nu hebben ze een hele week vrij.' 
  5. 'Jane ging vandaag na school bij een vriendin spelen, dus in een vlaag van moederlijk optimisme leek het me leuk voor Peter en mij om wat tijd met elkaar door te brengen en een hechtere band te krijgen. (...) Hij maakte schaamteloos misbruik van mijn poging een bijzonder moment te creëren, want hij weigerde chocolademelk en eiste cola.' 
  6. 'Nog meer brieven van school. Brieven en brieven en brieven. Ik verzuip in de brieven. Brieven over hoofdluis. Brieven over boekenbeurzen en kerstmarkten en kerstconcerten.'

Mijn conclusie over Waarom mama drinkt

Waarom mama drinkt leest als een blog met dagelijkse beslommeringen van een moeder met twee kinderen, een parttime baan en een echtgenoot. Veel verhaal zit er niet in. Maar als je dat niet erg vindt is het een heerlijk en herkenbaar boek over het moederschap.

Ik knapte er tenminste van op. Je krijgt en soort bevestiging dat je niet de enige bent waarbij het allemaal niet zo rooskleurig gaat.

Boektrailer Waarom mama drinkt

Hieronder de boektrailer van Waarom mama drinkt:

Praktische informatie over Waarom mama drinkt

Waarom mama drinkt is voor 19,95 te koop bij bol.com. Ik vind dat het geld wel waard voor de humoristische spiegel over het moederschap die je krijgt voorgeschoteld. Maar niet, als je graag een echt verhaal wilt lezen.

Gill Sims hield een tijdje een blog bij getiteld Peter en Jane. Het is een heel simpel Blogger blog. De laatste post was ergens in 2017.

N.B. Inmiddels is er alweer een nieuw boek uit: Why mummy swears.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *