28 embryo's van Maaike van Langen

28 embryo's

Het boek 28 embryo's lag op de tafel met nieuwe aanwinsten in de bibliotheek, en ik was benieuwd.

De ondertitel is Vier stellen met niets gemeen behalve een kinderwens.

Hieronder mijn review van 28 embryo's.

28 embryo's van Maaike van Langen

Ik dacht eerst dat ik een non-fictie boek las over stellen met een onvervulde kinderwens, geschreven vanuit het perspectief van één van de wensmoeders. Regelmatig dacht ik:

'Het leest net als een roman!'

En toen zag ik rechtsonder op de cover het woordje 'roman' staan. Dus blijkbaar ís het ook een roman.

Oeps. 

Het verhaal van 28 embryo's 

Zoals de ondertitel al zegt gaat dit boek over 4 stellen met een kinderwens. Het verhaal wordt verteld door Maaike. Zij vormt een stel samen met Ingo. 
Omdat zwanger worden niet lukt overwegen ze adoptie. Daarvoor moeten ze naar adoptiebijeenkomsten en daar ontmoeten ze drie andere stellen met een kinderwens. Er ontstaat een diepe vriendschapsband tussen met name de vrouwen.

Naar Spanje voor embryo's

Hoewel ze adoptie onderzoeken is er toch de wens om zelf zwanger te worden. Uiteindelijk gaan de vier vrouwen hiervoor naar Spanje. Daar laten twee van de dames een  bevruchte donoreicel inbrengen. Dit leidt inderdaad tot twee succesvolle zwangerschappen.
Maaike zelf wordt zwanger met behulp van IVF en krijgt een tweeling.
Eén van de vier vrouwen, Chiara, lukt het niet om kinderen te krijgen. Zij probeert het nog met een Amerikaans bureau dat wensouders in contact brengt met vrouwen die een kindje willen afstaan. Maar dit loopt mis omdat de vader van het kind het uiteindelijk niet wil, tot intens verdriet van Chiara.

Het leest een beetje als een Witte Raven roman

Ik vond het een beetje een apart boek. Het feit dat ik eerst dacht dat ik non-fictie zat te lezen die op een roman lijkt geeft dit al een beetje aan. Het boek is bovendien niet geweldig goed geschreven. Het deed me denken aan zo'n Witte Raven pocket.

Morele vraagstukken rondom een kinderwens

Wel intrigerend vind ik de ethische vraagstukken rondom een kinderwens die voorbij komen in de vorm van Maaike's gedachten en de gesprekken met de andere vrouwen. Hoe ver ga je? Hoe ver mag je gaan?
  • Is het oké om een kind te krijgen van een anonieme eiceldonor?
  • Wanneer is een kind jouw kind? Als je het 9 maanden hebt gedragen? Als het jouw eicel is?
  • Als het terugplaatsen van bevruchte embryo's lukt en er wordt een kind geboren: is dat dan hetzelfde kind dat anders een paar later was geboren, na de vriezer? Krijg je dan hetzelfde kind? Alleen wat jonger, maar hetzelfde kind?
  • Kunnen kinderen die met anonieme eiceldonatie zijn ontstaan hun ouders aanklagen?
  • Dit kind zou nooit bestaan hebben als de wensouders niet kozen voor sperma-en eiceldonatie. Ze hebben het afgedwongen en daarmee iets gecreëerd dat er anders niet geweest zou zijn. Is dat goed?

Mijn conclusie over 28 embryo's

Ik vond het geen geweldig boek. Het oogt als een strak en intelligent boek, maar het leest meer als een goedkoop verhaal over 4 vriendinnen die dingen met elkaar delen.
Door de cover had ik een ander boek verwacht.
Heb je zin in een gezellig boek over vier vrouwen met een zwangerschapswens en hun perikelen? Met een scheutje morele vraagstukken? Dan is 28 embryo's denk ik best een aardig boekje.
Ook als je zelf graag zwanger wilt worden, maar het lukt niet, kan dit denk ik best een fijn boek zijn. Ik stel me zo voor dat het fijn is om te lezen hoe andere stellen het ervaren als zwanger worden moeizaam verloopt.

28 embryo's van Maaike van Langen kopen

28 embryo's van Maaike van Langen is voor 21,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Dat vind ik te veel geld voor dit boek. Een beter bedrag vind ik dan 12,95.
28 embryo's

Leestip

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *