|

Ei, Anna Drijver

ei

Als een actrice ineens boeken begint te schrijven dan denken veel mensen: 'Weer zo'n actrice die zeker denkt dat ze ook kan schrijven!'

Ik moet bekennen dat ik er ook zo één ben...

Maar het verhaal van Anna Drijvers boek Ei intrigeerde me. En eerlijk is eerlijk, het is prima geschreven. Maar toch vond ik Ei niet geweldig.

Ei: waar gaat het over?

Ei gaat over Leyla. Als Leyla haar spiraaltje laat vervangen doet de gynacologe een routine echo. Op die echo ziet ze iets, dat ze nader wil onderzoeken. Het blijkt een cyste te zijn op haar linkereierstok. Niets ernstigs, maar wel iets dat verwijderd moet worden. En dus ondergaat Leyla een operatie.

Maar als ze wakker wordt krijgt ze het nieuws dat ze nooit meer kinderen zal kunnen krijgen. Er is duidelijk iets niet goed gegaan bij de operatie.

Ei: vertelstijl

Anna Drijver laat de lezer veel dingen opmaken uit het verhaal. Ze vertelt ze niet zozeer, als dat je als lezer conclusies kunt trekken uit wat mensen denken en doen. Dat is op zich wel leuk. Het is weer eens iets anders. Maar hier en daar had ik het toch graag wat meer uitgespeld gehad!

Zo wordt nooit duidelijk wat er nou precies fout ging tijdens de operatie. Maakte dokter Adema een fout? Of waren de verklevingen in Leyla's buik zo ernstig dat de uitkomst dat ze geen kinderen meer kon krijgen onvermijdelijk was?

Tweede verhaallijn

Ik heb nogal een hekel aan meerdere hoofdpersonen in een boek. Naast het verhaal van Leyla vertelt Anna ook het verhaal van Leyla's ouders. In het begin heb ik nog geprobeerd me te verdiepen in hun geschiedenis maar eerlijk gezegd kon het me geen bal schelen hoe ze elkaar hadden gevonden en zo.

Ik lees niet graag in het verleden! Ik was veel meer geïnteresseerd in hoe het met Leyla ging. Op een gegeven moment heb ik de hoofdstukken over haar ouders daarom gewoonweg overgeslagen.

Spoiler alert: vragen waarmee ik nu nog zit!

Omdat je als lezer je informatie tussen de regels door moet lezen, zit ik nu nog met een belangrijke vragen.

  • Waarom is dokter Adema ineens overleden? Was hij ziek? En maakte hij daardoor een noodlottige fout? Of heeft hij misschien zelfs zelfmoord gepleegd?
  • Wie heeft een klacht tegen dokter Adema ingediend?
  • Wilde Leyla eigenlijk kinderen voordat onmogelijk werd?

Leuke zin

Eén zin sprong er voor me uit. Ik vond die erg grappig:

'Het was zondagochtend en Han staarde naar buiten terwijl zijn vrouw naast hem nog sliep. Han kon slecht uitslapen, maar verplichtte zichzelf ertoe nog in bed te blijven liggen. Het zou kunnen gebeuren dat zijn vrouw zich naar hem toe draaide en met haar hand over zijn buik naar beneden gleed en zijn lid zou zoeken. Dan moet je er zijn als echtgenoot, vond Han.'

Conclusie over Ei

Ei leest makkelijk weg, en Anna Drijvers manier van schrijven is origineel. Maar als lezer heb ik het gevoel dat me iets beloofd werd, dat ik niet heb gekregen! 
Namelijk duidelijkheid. En daar baal ik van. 
Volgens tijdschrift Opzij gaat Ei over gaat Ei over het recht op keuzes, op autonomie en zelfbeschikkingsrecht over het eigen lichaam. Dat klinkt goed. Maar ik haal het er niet echt uit.

Praktische informatie over Ei

Ei is voor 19,99 te koop bij bol.com

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *