Lipstick en luiers van Irene Smit

Neem een gemiddelde Nederlandse vrouw die net bevallen is en kind en baan wil combineren, en je hebt de hoofdpersoon van Irene Smits boek Lipstick en luiers. Hoogstens is Liz' baan glamoureuzer dan gemiddeld: ze werkt voor een glossy tijdschrift.

Lipstick en luiers vertelt het verhaal van Liz in het jaar na de bevalling van haar dochter Tara. Haar gevoelens voor haar dochter, haar beleving van het moederschap, de gevolgen voor haar relatie met Robbert, haar emoties over de beslissing weer buitenshuis te gaan werken enz.

Lipstick en luiers: Combinatie baan - kind

Zoals menig moeder ziet Liz op tegen de dag ze haar dochter naar het kinderdagverblijf moet brengen en overweegt zelfs fulltime te gaan moederen. Uiteindelijk kiest ze toch voor de combinatie baan-kind en doet haar verlangen bij haar dochter te blijven af als 'hormonaal.'

Niet alleen dat: ze werpt zich op als voorvechtster voor de arbeidsparticipatie, nu ze zelf het licht heeft gezien. Hoewel Heleen Mees het genre chicklit hekelt zal ze dit ongetwijfeld toejuichen!

'Hoeveel vrouwen proberen het niet eens meer na de bevalling, omdat ze zich zo laten meeslepen door hun hormonen en de beren en spoken die ze op de weg zien?

'Vrouwen moeten doorzetten in plaats van af te haken als er kinderen komen.

'Vrouwen moeten een schop onder hun kont krijgen. En ik ga ze die schop geven in mijn artikel.'

Lipstick en luiers: Geen humor

Menig pas bevallen vrouw zal zich in Liz herkennen. Het is een typisch boek uit het chicklit genre, maar omdat de meeste chicklit uit het Engels vertaald is, is het leuk een Nederlandse chicklit te lezen.
Toch vond ik Lipstick en luiers anders dan haar Engelse zusjes: in de verhalen in Engelse chicklit gebeurt meer. In Lipstick en luiers blijven we vooral hangen in de gedachten van Liz, en daar zit niet zo veel ontwikkeling in. Ook miste ik de humor die Engelse chicklit vaak kenmerkt.

Al met al een leuk boekje om te lezen, maar verwacht niets nieuws.
Je kunt ook een jaargang Ouders van Nu lezen.

Praktische informatie over Lipstick en luiers 

Lipstick en luiers is voor 50,- te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *