The Whispers van Audrey Audrain

the whispers

Van de schrijver Audrey Audrain weet ik op basis van haar eerste boek De Duw, dat ze er niet voor terugschrikt om de slechtste kant van ouders en kinderen te laten zien.

Ook in haar nieuwe boek The Whispers laat Audrey Audrain alle onprettige kanten van haar personages uitgebreid zien.

Het resultaat is een somber stemmend boek.

The Whispers van Audrey Audrain

The Whispers speelt zich af in een luxe woonwijk, waar langzaam maar zeker het oude wordt vervangen door 'up and coming' mensen en winkelketens.

Het boek draait om 3 vrouwen en een buurvrouw.

Whitney: de ambitieuze carrière moeder

Whitney is ambitieus en gaat helemaal op in haar werk. Het moederschap valt haar heel zwaar. Eigenlijk is elke vraag en aanwezigheid van haar kinderen haar teveel. Zelfs als ze de hele dag is weggeweest naar haar werk, wil ze eigenlijk het liefst meteen  weer weggaan als ze haar drie kinderen ziet.

Haar drie kinderen zijn een tweeling en haar oudste zoon Xavier, met wie ze een heel moeilijke relatie heeft.

Blair: de thuisblijfmoeder die niet blij is

Blair koos er heel bewust voor om thuisblijfmoeder te zijn voor haar dochtertje Claire. Maar ze verwaarloost zichzelf, en is diep van binnen helemaal niet meer blij met haar leventje. Tegelijkertijd kan ze zich echter ook geen ander bestaan voorstellen.

Ondertussen ergert ze zich ook nog eens enorm aan haar echtgenoot, die vanuit het perspectief van de lezer toch erg zijn best lijkt te doen.

Rebecca: onvervulde kinderwens

Rebecca wil niets liever dan een kind krijgen, maar ze verliest de baby's steeds. Uiteindelijk wil haar man het niet meer proberen, maar Rebecca wordt toch nog weer zwanger. Ze werkt in het ziekenhuis als arts, en is daar heel competent.

De buurvrouw

En dat is er nog de oudere buurvrouw die al jaren in de straat woont, en de nieuwkomers gadeslaat. Zij verloor haar zoon aan een hartaanval.

Het verhaal van The Whispers

Voor zover je kunt spreken van een verhaallijn in Whispers is dat toch wel Xaviers val uit het raam driehoog, van zijn slaapkamer. Hij ligt in coma in het ziekenhuis.

Audrey Audrain vertelt het verhaal van de vrouwen met flashbacks en door telkens van perspectief te wisselen. Als lezer krijg je hierdoor telkens wat puzzelstukjes aangereikt. Dat nodigt uit om als lezer te proberen het verhaal rond te breien.

Wat is er gebeurd met Xavier?

Heeft Whitney haar zoontje uit het raam geduwd in een vlaag van wanhoop en woede?

Heeft ze een affaire met de man van haar beste vriendin Blair?

Langzaam maar zeker ontvouwt het verhaal zich aan de lezer. 

Je leert dat Blairs echtgenoot van begin af aan al veel naar andere vrouwen keek. Dat Whitney structureel sex heeft met onbekende andere mannen. Dat Blair regelmatig stiekem naar binnengaat in Whitney's huis en daar aan onder andere aan haar vibrator ruikt. Yuck.

Alle personages in The Whispers zijn onsympathiek!

Misschien is het probleem dat eigenlijk alle personages heel onsympathiek zijn! Rebecca is dan nog de beste van de vrouwen.

Daarnaast zijn ze erg inconsequent. Zo constateert Blair dat het einde van haar vriendschap met Whitney eigenlijk helemaal niet uitmaakt voor haar leven, maar vervolgens gaat het er steeds over hoe erg ze haar mist.

Ik vond dat irritant lezen.

Mijn conclusie over The Whispers

Ik was benieuwd naar de ontknoping van The Whispers; maar langzaam maar zeker vond ik de personages in het boek steeds vervelender worden. 

Ook werd het steeds lastiger om nog sympathie te voelen, want zeker Whitney en Blair doen weliswaar goede dingen, maar ook echt heel stomme dingen.

Misschien is dat ook wel juist de kracht van het boek en de stijl van Audrey Audrain: mensen laten zien met al hun goede én slechte kanten.

Het einde van The Whispers is schokkend in die zin dat het iets vertelt over Xavier en zijn relatie met zijn moeder.

Tegelijkertijd is het ook een soort open einde.

Ik vond het geen prettig boek; ik werd er somber van. Op GoodReads krijgt het een 3,99 maar ik geef het een 3,25 vanwege de onsympathieke, inconsequente personages.

De New York Times over The Whispers

Volgens de New York Times stelt het boek The Whispers de vraag:

Is er meer dan 1 manier om een goede moeder te zijn?

Moet je jezelf compleet opofferen? Of is dat niet nodig? 

The Whispers van Audrey Audrain lezen?

Het boek is voor 16,37 te koop op amazon.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *