|

Stromboli van Saskia Noort

stromboli
Als Saskia Noort een nieuw boek heeft, dan lees ik die eigenlijk altijd wel.

Saskia Noorts boeken lezen in de regel makkelijk weg, en de verhalen zijn meestal best oké. Ze gaan vaak over ogenschijnlijk gelukkige stellen, meestal met kinderen, en wat achter de mooie facade schuilgaat.

Stromboli vond ik qua sfeer en stijl lijken op Saskia Noorts andere boeken.

Maar er is één groot verschil: het is geen thriller! Geen vraag: 'Wie heeft het gedaan?' of cliffhangers. Stromboli is meer een psychologische roman.

Stromboli: waar gaat het over?

Stromboli vertelt het verhaal van Sara. We leren Sara kennen als ze de hond uitlaat, en meteen wordt duidelijk dat ze niet gelukkig is. Sara is ongelukkig in haar huwelijk met Karel, en de avond ervoor heeft hij geprobeerd haar te slaan. Dat was voor haar de druppel, en tegelijkertijd het duwtje in de rug dat ze nodig had om hun huwelijk te beeindigen.

Sara en Karel zijn een succesvol schrijversechtpaar met twee kinderen. Aan de buitenkant ziet het er allemaal goed uit.

Maar Sara is op haar 15-de verkracht door haar buurjongen, en dit heeft impact op haar hele leven. Haar man Karel verwijt haar regelmatig dat ze een deel van zichzelf voor hem afsluit. En uit het verhaal blijkt dat dit komt door die verkrachting.

Stromboli bestaat uit 2 delen

Het boek bestaat feitelijk uit 2 delen:

  • Het eerste deel speelt zich af in het dorp waar Sara en Karel wonen, en rondom hun huis, tuin en keuken leven.
  • Het tweede speelt zich af op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Sara gaat daar naar toe voor één of andere therapeutische week.

Stromboli: kijkje in het hoofd van een vrouw

Als je me zou vragen wat er eigenlijk gebeurt in Stromboli dan is het antwoord: niet zoveel. Maar dat vind ik wel fijn, want ik houd helemaal niet van boeken vol avonturen, mysteries en allerlei gebeurtenissen.

Stromboli gaat eigenlijk vooral over de zieleroerselen van Sara.

Hoe zij zich voelt, over haar twijfels over zichzelf, haar huwelijk, haar verlangen naar haar kinderen, woede op haar man Karel, schuldgevoelens, schaamte over de verkrachting, minachting, weerzin tegen de goeroe die strooit met termen als 'Adem naar je handen' en dergelijke.

Verkrachting

Sara's verkrachting loopt als een rode draad door het hele verhaal. De gevolgen van de verkrachting zijn elke dag voelbaar voor Sara. Tijdens de therapeutische week ontmoet ze Hans die misbruikt is door zijn gymleraar. Bij Hans lukt het Sara om zich voor het eerst van haar leven open te stellen. Maar Hans heeft zelf ook heel veel issues...

Ontwikkeling

Sara ontwikkelt zich als persoon wel degelijk. Aan het eind van het verhaal staat ze steviger in haar schoenen, hoewel het de vraag is of dit door de therapeutische week komt. Dat ze veranderd is, blijkt uit het feit dat ze voor het eerst in haar leven anderen over haar verkrachting verteld.

Stromboli: spiegel van onze tijd

Net als het boek Huisje, boompje, beest weerspiegelt Stromboli het gemiddelde leven van succesvolle veertigers. Ik vind het een akelig beeld! Bijna iedereen is ongelukkig, gaat vreemd en is onbetrouwbaar. Vrienden laten elkaar in de steek, en hun hele leven is één groot cliché.Als voorbeeld een citaat uit Stromboli:

'In ons dorp volgen de scheidingen elkaar in snel tempo op. Meestal gaat het zo: man gaat vreemd met een jongere kloon van vrouw, wordt betrapt met dank aan het roddelcircuit of zijn mobiele telefoon, wordt op straat gegooid en maakt na een bittere vechtscheiding nieuwe kinderen met de kloon. Eens in de paar jaar vindt er een totale relatieverschuiving plaats, als of iemand alle stellen in een centrifuge heeft gegooid en ze er allemaal gehusseld uit komen.'

Als ik zo'n boek lees dan ben ik blij dat ik tenminste niet in een Vinex-wijk woon, maar op het Achterhoekse platteland. Want zoals de personen in dit soort boeken wil ik beslist niet zijn. Het riep bij mij herinneringen op aan een uitspraak van Wim Sonneveld:

'Ik dacht als dat mijn schoonzoon moet worden, dan verhang ik me op een mooie zondagmorgen in het Amsterdamse Bos.'

Waarbij schoonzoon in dit geval zo'n ongelukkige, cliché veertiger is.

Stromboli: autobiografische elementen

Stromboli bevat diverse autobiografische elementen. Wie wel eens over Saskia Noort heeft gelezen, of haar columns leest, zal weten dat zij zelf ooit ook verkracht is. Ook bij de emoties van Sara rondom de echtscheiding herkende ik soms dingen die Saskia Noort wel eens over haar scheiding heeft gezegd in de media.

Stromboli: sex

In Stromboli zitten diverse sex scènes. Ik vond ze vrij plat en functioneel beschreven, met veel schuttingtaal. Dus ondanks de sex scènes zou ik Stromboli beslist géén erotische roman noemen.

Stromboli: kritische kijk op de therapeutische industrie

Ik denk dat veel mensen die wel eens hebben meegedaan aan een vorm van groepstherapie veel herkenden van de beschrijvingen van het therapeutische groepsproces waaraan Sara meedoet. Ik deed ooit mee aan een kennismakingsweekend voor een opleiding aan het Riekje Boswijck Instituut en herkende veel elementen.

Het kijkje dat Saskia Noort geeft op dit type hulpverlening is niet bepaald vleiend. Ook hier houdt ze de lezer weer een ongemakkelijke spiegel voor. Hoe cliché wil je zijn....

Mijn conclusie over Stromboli

Stromboli las makkelijk weg. Er is 1 duidelijke hoofdpersoon, en geen irritante tijdsprongen. Hier dus geen problemen van onthouden wie ook alweer wie is.

Hoewel het makkelijk wegleest, is het geen makkelijke kost. Eerlijk gezegd vond ik het best een deprimerend boek. Iedereen was zo ongelukkig! En het is allemaal zo cliché.

Al met al geef ik Stromboli daarom een 7 vanwege het makkelijke lezen, maar niet hoger omdat ik het deprimerend vond.

Saskia Noort over Stromboli

Praktische informatie over Stromboli

Stromboli van Saskia Noort is voor 19,99 te koop bij bol.com.

Leestips

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dank je Francis. Dat vind ik leuk om te horen.

    Bij mijn reviews streef ik er altijd naar dat anderen een goed beeld krijgen van het verhaal, zonder dat ik het verklap ; ) Vertel ik meer over het verhaal, dan kondig ik dat eventueel aan met Spoiler alert, zodat mensen gewaarschuwd zijn.

    Daarnaast vind ik het bij een review belangrijk dat ik mijn mening over het boek geef. Dat maakt een review ook persoonlijker.

    Succes met jouw review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *