Een onschuldig meisje, Bernlef

een onschuldig meisje

In Een onschuldig meisje begint Jos Swinkels als nieuwe leraar voor groep zeven en acht op de dorpsschool in het kleine dorpje Sanddam. Hij houdt van zijn vak, en wil graag zijn kennis overdragen.

De hoofdmeester waarschuwt hem voor bepaalde meisjes in de klas. Deze meisjes waren er mede verantwoordelijk voor dat zijn voorgangster, nu met een burn out thuis zit. Eén van die meisjes is de vroegrijpe Lucille Dubois, die ook nog eens is blijven zitten.

Jos Swinkels maakt er geen probleem van, en gaat vol vertrouwen aan de slag. En dat doet hij prima. Maar Lucille Dubois is niet van plan het hem makkelijk te maken.

Uiteindelijk vertelt ze een leugen, namelijk dat ze met Jos Swinkels naar bed is geweest. Dit leidt tot zijn ontslag, en Lucille wordt door haar ouders op een kostschool in het oosten van het land gedaan. De hoofdmeester van de dorpsschool gelooft in Jos Swinkels' onschuld, evenals Lucille's moeder. Maar zijn onschuld is blijkbaar irrelevant. Het gerucht is er, en er is geen weg meer terug.

Jos Swinkels keert terug naar de stad. En dat doet hij optimistisch. De gebeurtenissen hebben hem niet gebroken.

Dat is het verhaal van Een onschuldig meisje in een notedop!

Een onschuldig meisje: over Lucille Dubois

Lucille Dubois heeft het moeilijk. Haar vader heeft haar moeder verlaten voor een andere vrouw. En Lucille vindt dat haar moeder haar verwaarloosd. Ze is zich erg bewust van haar ontluikende meisjeslichaam, en is erg bezig met seks. Zo masturbeert ze met een gestolen onderbroek van Jos Swinkels tussen haar dijen geklemd.

Maar tegelijkertijd is ze nog wel degelijk onschuldig. Dat blijkt als ze, nadat ze in een sloot valt, naakt voor Jos Swinkels staat en hij haar afdroogt.

'Op het moment dat hij haar afdroogde, had ze zich tegelijk een klein kind gevoeld, met een wild kloppend hart, bang voor vreemde mannenhanden.' 

Hoewel ze in eerste instantie Jos Swinkels weg wil pesten, ontwikkelt ze een kalverliefde voor hem. Ze probeert haar leugen nog te herstellen, maar dan is het al te laat.

Een onschuldig meisje: over Jos Swinkels

Ik mocht Jos Swinkels wel. Hij vindt de gebeurtenissen weliswaar vervelend, maar blijft er rustig en laconiek onder. Voor hem geen burn-out.

Terwijl dit boek wel de potentie had van zo'n rampverhaal, waarin mensen kapot worden gemaakt door roddels.

Ik vond het fijn dat dit niet het geval was.

Jos Swinkels lijkt de hele roman zeker van zijn rol als onderwijzer en de grenzen die daarbij horen als het gaat om de omgang met leerlingen. Hij is boven elke verdenking verheven! Daarom was ik een beetje geschokt als aan het eind van het boek blijkt, dat hij toch wel degelijk beroerd werd door Lucille's naakte lichaam:

'Die paar momenten van schuchtere pracht, zoals Lucille daar, met moddervlekken op haar lichaam, bedremmeld in zijn kamer aan de Slaperdijk voor hem had gestaan, die paar momenten dat ze samen in het luchtledige hadden gezweefd, zonder elkaar aan te raken, als in een verzwegen visioen, kon niemand hem afnemen, die waren alleen van hem en zouden dat voor altijd blijven.' 

Een onschuldig meisje doet nostalgisch aan

De sfeer in Een onschuldig meisje vond ik nostalgisch. Je zou bijna denken dat het boek zich afspeelde in de jaren vijftig of zo. Zo heeft Jos Swinkels de tijd om elke dag een uur voor te lezen uit Een kruistocht in spijkerbroek. Of te improviseren en spannende verhalen te vertellen over de tweede wereldoorlog.

Conclusie over Een onschuldig meisje

Een onschuldig meisje lees je in een paar uur uit. Het bestaat uit maar 164 pagina's en is geschreven in makkelijk leesbare zinnen.


Praktische informatie

Een onschuldig meisje is voor 35,- te koop bij bol.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *