Façade Esther Verhoef recensie: een boek met leuke plot twists!

facade
Psychologische thrillers van Esther Verhoef reserveer ik vrijwel standaard in de bibliotheek, want op z'n minst zijn ze makkelijk leesvoer. Op Eerste Pinksterdag las Façade van Esther Verhoef.


Hieronder mijn recensie.

Esther Verhoef recensie: het verhaal

Façade gaat over Iris van der Steen. Iris is een gescheiden moeder met een zoontje van 8. Ze zit net in de fase waarin ze haar leven weer aardig op orde heeft, maar nog wel wat op zoek is naar zichzelf. Wie is ze, behalve de moeder van haar zoon Levi?

Haar moeder, die met haar vriend in Portugal woont, nodigt Iris uit om te komen logeren. Iris kan dan meteen de auto van haar moeder vanuit Nederland naar Portugal rijden. Iris heeft nog nooit zo'n eind in haar eentje in het buitenland gereden, dus dat is een mooie uitdaging die goed past bij haar plan om zichzelf te herontdekken als persoon.

Als ze vlak voor vertrek tankt, rijdt ze per ongeluk een man aan die ze van de sportschool kent. Iris voelt zich schuldig over zijn (lichte) verwondingen en biedt hem een lift aan.

Ze kent hem immers.

Of toch niet....

Spoiler Alert! Spoiler Alert!

Oké, in het volgende stuk kunnen spoilers zitten. Dus als je verder nog niets wilt weten over het verhaal van Façade, stop dan hier met lezen, en kom terug als je het boek uit hebt.

Zoals ik hierboven beschreef pikt Iris dus een lifter op, Mischa de Jong heet hij. Maar het punt is, dat het boek is opgebouwd uit twee perspectieven. Dat van Iris, en dat van een enge man die Iris stalkt.  Deze delen herken je aan de cursieve letters.

'Lekkere stem heeft ze. Beetje schor. Ik ben benieuwd hoe die klinkt als ze hem kapot heeft geschreeuwd en beurs en apathisch onder me ligt.'

En dat is waar Esther Verhoef heel vernuftig met de lezer speelt: je denkt als lezer dat Mischa die enge stalker is, maar op pagina 101 ontdek je dat de stalker een derde persoon is! Ik was hier compleet door verrast. Goed gedaan Esther Verhoef! Ik had dat echt niet zien aankomen : )

Goede en onverwachte plot twists in Façade van Esther Verhoef

En zo zitten er nog een aantal goede en onverwachte plot twists in Façadee. De allerlaatste zag ik wel aankomen, maar dat was oké. Sterker nog, het maakte het einde van het boek extra spannend.

Fragment uit Façade van Esther Verhoef

Façade van Esther Verhoef: het draait allemaal om vertrouwen

Rode draad in Façade is 'vertrouwen'. Vertrouwen in je omgeving, en in de mensen om je heen. De enge stalker verwondert zich over Iris' naïviteit en vertrouwen in de mensen om haar heen. Bijna verontwaardigd denkt hij:

'Het verbaast me dat zulke vrouwen nog bestaan - lezen ze geen kranten, kijken ze geen nieuws? - maar ik klaag niet. Integendeel. Open. Naïef. Welopgevoed. Zo heb ik ze het liefste.'

Aan het eind van het boek vraagt Iris zich af: 'Waarom geloven we de ander zo makkelijk?' Maar de les die Iris uiteindelijk voor zichzelf leert is:

'Het maakt niet uit hoe diep je je ingraaft, als iemand met kwade bedoelingen het op jou gemunt heeft, krijgt hij je vroeg of laat te pakken.'

Lekker dan. Maar waarschijnlijk wel waar inderdaad.

Mijn conclusie over Façade

Op de achterflap staat 'In één adem uit!' van de Margriet. En inderdaad: ik las dit boek in zo'n 3 uur uit, want ik wilde echt graag weten hoe het afliep. Als lezer ben je in goede handen bij Esther Verhoef. Ze neemt je mee een verhaal in, en weet je onderweg te verrassen.

Qua schrijfstijl vond ik het boek soms wat irritant en tenenkrommend, en de paar liefdesscènes vond ik nogal gekunsteld.

Maar wie zin heeft in een spannend boek, dat weet te verrassen zonder verder psychologische verdieping, is Façade een prima boek. Het leest makkelijk weg, je vraag je af hoe het afloopt en je hebt het zo uit.

Ik geef dit boek een 7.

Praktische informatie over Façade van Esther Verhoef

Façade van Esther Verhoef is voor 19,99 te koop bij bol.com. De eBook versie kost 9,99. Op  bol.com vind je ook een inkijkexemplaar!

Lees ook mijn review van Esther Verhoefs Lieve Mama.

Leestips

Heb jij Façade ook gelezen? Dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *