| |

Gevangen in geluid

Ik houd van stilte. Sterker nog, ik heb vaak echt de stilte nodig om tot mezelf te komen.

Dus wat een ramp als het gewoon nooit stil is in je hoofd. Dat je continu een vervelende piep, of gezoem hoort.

Dat overkwam Gaby Olthuis.

En uiteindelijk dreef dat haar tot een zelfverkozen dood. In het boek Gevangen in geluid vertelt haar moeder Joan van Baarle het verhaal van haar dochter Gaby.


Waarom ik het boek wilde lezen

Ik las over Gaby's verhaal in de krant naar aanleiding van het boek van haar moeder. Gaby was moeder van twee kinderen. Net als Gaby ben ik moeder. En ik kan denk ik niet eens begínnen me voor te stellen hoe erg het moet zijn dat je vrijwillig kiest voor de dood als je kinderen hebt. Daarom wilde ik graag het boek lezen, en heb ik de documentaire bekeken.

Daaruit blijkt dat er in Gaby's geval sprake was van ondraaglijk lijden.

Gevangen in geluid: wat kun je verwachten?

Gevangen in geluid is een combinatie van het verhaal van Gaby, algemene informatie over tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis, afgewisseld met ervaringsverhalen van andere mensen die net als Gaby aan tinnitus leiden.

Ook krijg je informatie over het voorkomen van tinnitus. Het boek illustreert wat tinnitus met mensen doet, en welke behandelmethodes er zijn. Maar helaas is genezing niet mogelijk.

Het boek Gevangen in geluid is onder andere bedoeld om aandacht te krijgen voor deze aandoening. In 2012 leed 1,2 miljoen Nederlanders aan tinnitus.

Gaby in de documentaire Titanenstrijd

Gaby Olthuis deed kort voor haar overlijden mee aan een documentaire. In onderstaande preview hoor je onder andere de geluiden die Gaby altijd in haar hoofd hoorde.

De hele documentaire vind je hier.


Conclusie over Gevangen in geluid

Gevangen in geluid leest makkelijk weg, ondanks het pittige onderwerp. Terwijl ik het las werd ik me bewust van de kostbaarheid van stilte.

Gevangen in geluid is interessant voor mensen die meer willen weten over tinnitus. En ik denk dat mensen die er aan lijden veel herkenning en erkenning zullen vinden in dit boek.

Praktische informatie over Gevangen in geluid

Gevangen in geluid is voor 17,50 te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Heftig. Hoe wanhopig moet je dan wel niet zijn! Ik heb ook last van tinnitus. De eerste maanden liep ik regelmatig te janken van ellende. Maar ik heb er mee om leren gaan gelukkig. In het begin had ik me aansloten bij een fb pagina over tinnitus, op zoek naar tips. Wat ik daarvan leerde was dat er veel over lezen en ervaringen uitwisselen het alleen maar erger maakte. Ik zag daar mensen die er de hele dag mee bezig waren en helemaal door draaiden.
    Ik kan inmiddels goed de herrie naast me neerleggen. Maar leuk is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *