|

Moederland van Maria Beaumont review

moederland

Toen het boek Moederland van Maria Beaumont voor het eerst uitkwam schreef ik het volgende:

De kaft van Moederland ziet er leuk uit, zij het wat onheilspellend, met een stadsplattegrond met adressen als Dijk van een Kater, Drukke Baan, Roddelcircuit, Huissloofsteeg en Stresstraat.

moederland

Op de foto hierboven zie je dat het boek inmiddels een totaal andere cover heeft gekregen.

Hieronder mijn review die is geupdate!

Maar anders dan het vrolijke kaft doet vermoeden is het boek Moederland beslist niet vrolijk.

Het boek gaat over Thuisblijfmoeder Fran, die, wat een verrassing, 'iets' mist in haar leven. Met haar zevenendertig jaar omschrijft ze zichzelf al als middelbaar, ze kampt met twee postnatale depressies en een drankprobleem en haar man gaat vreemd. Haar groeiende depressie wordt weergegeven in aftellende hoofdstukken. Het boek begint namelijk bij hoofdstuk 21 en loopt af naar hoofdstuk 1, waarin Fran het dieptepunt van al haar dieptepunten bereikt. Vervolgens klimt ze uit haar psychische dal vanaf hoofdstuk 1 t/m 13.

Moederland is meer een boek over een moeder met een (postnatale) depressie dan over een Thuisblijfmoeder. Ik vind de titel in die zin slecht gekozen.

De plot van Moederland

Thuisblijfmoeder met postnatale depressie en drankprobleem, en man die vreemdgaat krijgt haar leven weer op orde.

Over fulltime moederen

Maria Beaumont schetst en passant een deprimerend beeld van thuisblijfmoeder zijn, als een keuze waarbij je je identiteit verliest, buiten de Echte Grotemensenwereld staat en geen echt leven hebt.

Soorten moeders

Net als in het boek over Ploetermoeder voert ook Maria Beaumont diverse types moeders op. Bijvoorbeeld de Moeders met een Missie, die zeer actief zijn op school. Daarover het volgende citaat:

'Is dit wat er overblijft van vrouwen die voordien een echte carrière hadden? Van vrouwen die Echt Iets Voorstelden? Van vrouwen die geen echt kantoor meer hebben om naartoe te gaan, en dus maar kantoortje komen spelen op school?'

Opvallend is de grote krengerigheid onder moeders. Onderlinge afkeuring, verraad en roddels vieren hoogtij. Als dit moederland is, wil ik er niet naar toe!

Als dit Moederland is, wil ik er nooit naar toe

Ik vond het een zeurderig boek, met een saaie, 'waar heb ik dit meer gelezen?' verhaallijn. En halverwege had ik zin om Fran een schop te geven en te schreeuwen: 'Raap jezelf eens bij elkaar! Moederland is een deprimerend land waar vrouwen elkaar onderling met messen in de ruggen steken, je jezelf verliest en je 'niet echt werkt' als je voor je kinderen zorgt.

Het boek is meer-van-hetzelfde-momlit, maar als je zin hebt in een boek over een lamstralige vrouw die teveel drinkt dan moet je dit boek beslist lezen.

Op Goodreads krijgt Moederland ook maar een schamele 3,07.

Moederland lezen?

Moederland van Maria Beaumont is voor 11,95 te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel.

moederland

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *