Moederland


De kaft van Moederland ziet er leuk uit, zij het wat onheilspellend, met een stadsplattegrond met adressen als Dijk van een Kater, Drukke Baan, Roddelcircuit, Huissloofsteeg en Stresstraat.

Maar anders dan het vrolijke kaft doet vermoeden is het verhaal beslist niet vrolijk. Het boek gaat over Thuisblijfmoeder Fran, die, wat een verrassing, ‘iets’ mist in haar leven. Met haar zevendertig jaar omschrijft ze zichzelf al als middelbaar, ze kampt met twee postnatale depressies een drankprobleem en haar man gaat vreemd. Haar groeiende depressie wordt weergegeven in aftellende hoofdstukken. Het boek begint namelijk bij hoofdstuk 21 en loopt af naar hoofdstuk 1, waarin Fran het dieptepunt van al haar dieptepunten bereikt. Vervolgens klimt ze uit haar psychische dal vanaf hoofdstuk 1 t/m 13. Moederland is meer een boek over een moeder met een (postnatale) depressie dan over een Thuisblijfmoeder. Ik vind de titel in die zin slecht gekozen.

De Plot

Thuisblijfmoeder met postnatale depressie en drankprobleem, en man die vreemdgaat krijgt haar leven weer op orde.

Over het Thuisblijfmoederschap

Maria Beaumont schetst en passant een deprimerend beeld van het Thuisblijfmoederschap, als een keuze waarbij je je identiteit verliest, buiten de Echte Grotemensenwereld staat en geen echt leven hebt.

Beelden van moeders

Net als in het boek over Ploetermoeder voert ook Maria Beaumont diverse types moeders op. Bijvoorbeeld de Moeders met een Missie, die zeer actief zien op school. Daarover het volgende citaat:

‘Is dit wat er overblijft van vrouwen die voordien een echte carrière hadden? Van vrouwen die Echt Iets Voorstelden? Van vrouwen die geen echt kantoor meer hebben om naartoe te gaan, en dus maar kantoortje komen spelen op school?’

Opvallend is de grote krengerigheid onder moeders. Onderlinge afkeuring, verraad en roddels vieren hoogtij. Als dit moederland is, wil ik er niet naar toe!

Als dit Moederland is, wil ik er nooit naar toe

Ik vond het een zeurderig boek, met een saaie, ‘waar heb ik dit meer gelezen?’ verhaallijn. En halverwege had ik zin om Fran een schop te geven en te schreeuwen: ‘Raap jezelf eens bij elkaar! Moederland is een deprimerend land waar vrouwen elkaar onderling met messen in de ruggen steken, je jezelf verliest en je ‘niet echt werkt’ als je voor je kinderen zorgt.

Het boek is meer-van-hetzelfde-momlit, maar als je zin hebt in een boek over een lamstralige vrouw die teveel drinkt dan moet je dit boek beslist lezen.

Bestellen?

Bestel dit boek bij onze boekpartner Anouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *