PloetermoederVoordat je zogenaamde Loedermoeders had, was er de ploetermoeder!

Ploeteren door 'Het geheime leven van een ploetermoeder'

Het geheime leven van een ploetermoeder gaat over Thuisblijfmoeder Lucy Sweeney. Op het oog leidt ze een prima leven met haar man en drie kinderen. Maar de laatste tijd voelt ze zich niet prettig. Een typisch geval van Maggie MacNeals liedregel:

'Ik weet niet wat er is, maar er is iets mis. Hoe zou dat komen?' 

Door deze innerlijke onrust is Lucy gevoelig voor de charmes van huisman Robert Baars, en dit gegeven loopt als een rode draad door het boek. Verder is dit boek gewoon het zoveelste boek Momlit-boek, en zeker niet één van de betere. Om nog even in de songteksten te blijven 'Nobody does it better,' is hier een geval van 'Lots of others do it better.'

Het geheime leven van een ploetermoeder: heb ik dit niet eerder gelezen?

De eerste drie hoofdstukken bleef ik me maar afvragen of ik het boek niet eerder had gelezen. En bleef steeds terug bladeren om naar het jaar van publicatie te kijken of het niet een heruitgave was. Het verhaal is al eindeloos vaak verteld:


Verveelde moeder is op zoek naar dat zekere 'je ne sais quoi'.

Kom op zeg! Hoe moeilijk is het nou helemaal?!

Thuisblijfmoeder Lucy blundert door haar leven als gevolg van haar slordigheid en gebrek aan planning, en dit moet zorgen voor humoristische noten. En hoewel sommige voorvallen inderdaad wel amusant zijn, zoals de onderbroek die zich verschanst in haar broekspijp en op een onhandig moment naar buiten valt, begon ik me op een gegeven moment aan haar onhandigheid en slordigheid te ergeren.

Want kom op, hoe moeilijk is het nou helemaal om je kinderen op tijd naar school te brengen?!

Wat dit boek toch wel de moeite waard maakt is niet zozeer het standaard verhaaltje als wel de referenties naar feminisme en thuisblijfmoederschap, die je in overige mom-lit minder vindt.

Ter illustratie een conversatie tussen Lucy en haar moeder.

'Ik begrijp niet dat een dochter van mij ervoor kiest om huisvrouw te zijn,' zegt ze met vertrokken mond, alsof het woord een bittere smaak heeft.

'Mam, het probleem ligt in feite gedeeltelijk bij feministen zoals jij, omdat jullie het huiselijk leven alle waarde hebben ontnomen door te veel nadruk te leggen op het belang van betaald werk voor vrouwen,' zeg ik. 'Eigenlijk zijn jullie indirect verantwoordelijk voor de kloof die er tegenwoordig is tussen werkende en niet-werkende moeders.'Ze kijkt een beetje geschrokken.

'Fred zit nu op de peuterschool. Dan moet je toch meer tijd hebben?' houdt ze vol.'Maar dan zij er de schoolvakanties, zegt ik. 'Weet je hoeveel ik zou moeten verdienen om oppas te betalen?' Dat argument negeert ze.

'Ik bedoel: wanneer ga je iets doen waarbij je je hersens moet gebruiken?' vraagt ze.'Dat is een andere vraag. Ik gebruik mijn hersens wel degelijk, alleen minder opvallend en meer zijdelings,' zeg ik.

Ook verfrissend is dat aan het eind de oplossing voor Lucy's crisis niet is dat ze een baan gaat zoeken, iets wat in overig momlit wel vaak het geval is.

Praktische informatie over Het geheime leven van een ploetermoeder

Het geheime leven van een ploetermoeder is voor 24,99 te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *