Mr. Bridge, Evan S. Connell

mr.bridge
Mr. Bridge is het zelfstandig te lezen 'vervolg'  op mrs. Bridge. Het verscheen 10 jaar na mrs. Bridge.

Behalve dat het eigenlijk niet zozeer een vervolg is, maar meer een ander perspectief. In mrs. Bridge krijg je een kijkje in haar leven, en in mr. Bridge zien we het leven door zijn ogen.

Wie is mr. Bridge?

Mr. Bridge is een rechtschapen man, met een streng en duidelijk normen en waardensysteem. Die hanteert hij voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. Hij werkt hard om zijn gezin te voorzien in alles wat ze nodig hebben.

Net als het boek mrs. Bridge schijnt mr. Bridge een aanklacht te zijn tegen benepenheid en bekrompenheid. En inderdaad zijn sommige opvattingen van mr. Bridge discriminerend tegen bijvoorbeeld donkere mensen. Maar dat zijn ze niet op een agressieve of veroordelende manier. Voor hem bestaat de wereld gewoon uit verschillende soorten mensen, en die moet je niet willen mengen. Dat geeft alleen maar problemen. Aldus mr. Bridge!

Mr. Bridge's karakter

Ik vond mr. Bridge een sympathieke man. Het is door de ogen van zijn kinderen en Grace dat de schrijver Evan S. Connell een negatiever beeld naar voren brengt.

Dochter Ruth:

' U bent een merkwaardig mens. U bent mijn vader en zo, maar ik weet totaal niet wat er in uw hoofd omgaat. U bent zo hard en kil, en zo humorloos. En dan doet u opeens zoiets. Voor een jood nog wel.'

Vriendin Grace Barron:

'Je bent niet zo kil als je je voordoet,'  zei ze. ' Jouw deurtjes zitten op andere plekken dat is alles. De meeste mensen weten niet hoe ze bij je moeten binnenkomen. Ze kloppen en kloppen maar waar normaal gesproken de deur zit, bevindt zich een blinde muur. Maar je bent er wel. Ik heb je geobserveerd. Ik heb je vreselijk kille dingen warm zien doen, en een aantal warme dingen kil.'

Waarom wordt er steeds zo neergekeken op het huwelijkse leven?!

Ik word er een beetje moe van dat er steeds zo wordt afgegeven op het ' burgerlijk bestaan'. Blijkbaar leid je een beperkt bestaan als je kiest voor een huwelijk, kinderen en een vaste baan.

Maar wat een arrogantie eigenlijk om het leven van mr. Bridge te veroordelen. Is de lezer dan zo gelukkig? En is het leven zoveel beter als je gaat backpacken in Nepal?! Ik vind het van meer avontuur getuigen om je leven te verbinden aan een vaste partner en kinderen op de wereld te zetten.

Bovendien blijkt menigmaal mr. Bridge's liefde voor zijn vrouw en gezin. In kleine gebaren, en dingen die hij doet. Toegegeven hij doet het niet altijd even soepel en handig, maar dat is nu eenmaal zijn karakter.

Net als bij mrs. Bridge heeft mr. Bridge op een bepaald moment een besef van hoe hij in het leven staat. Hij bedenkt zich dat hij eigenlijk nooit vreugde heeft gevoeld. ' Die was voorbehouden aan simpeleren van geest.' Hij rouwt daar dus niet om.

Schrijfstijl van mr. Bridge

Net als mrs. Bridge is mr. Bridge geschreven in een prettige toegankelijke stijl. Het boek is chronologisch maar leest als een serie schetsen van het huiselijk leven in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Het 'verhaal' kabbelt voort in een prettige sfeer.

Praktische informatie over mr. Bridge

Mr. Bridge is voor 19,95 te koop bij bol.com.

N.B. De boeken mr. Bridge en mrs. Bridge zijn samen verfilmd met Paul Newman en Joanne Woodward in de hoofdrollen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wat toevallig, ik heb gisterenavond op bed Mr. Bridge uitgelezen. Ik vind het in het begin een boek waarvan ik denk, ik vind er niets aan, maar hoe verder je komt hoe meer het mij ging interesseren. Ik vind het een leuk boek en het leest lekker weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *