De burn-out van Sophie Kinsella
Het laatste boek van Sophie Kinsella Verras me vond ik zo saai dat ik ben gestopt met lezen. Haar nieuwe boek De burn-out ging gelukkig beter.
De burn-out van Sophie Kinsella
De burn-out van Sophie Kinsella draait om Sasha. Ze werkt op de afdeling marketing bij een hip nieuw bedrijf Zoose, maar de boel is zo slecht georganiseerd dat iedereen op hun tenen loopt.
Ook Sasha.
Ze heeft zoveel stress dat haar hele leven in de pauzestand staat. Haar huis is een rommeltje en ze plaatst elke dag dezelfde bestelling bij Pret a manger omdat ze niets anders meer kan bedenken. Leven onder zo'n enorme werkdruk, zonder ondersteuning gaat natuurlijk niet goed.
Letterlijk tegen een muur oplopen
En op een dag flipt Sasha als het ware, en rent het kantoor uit waar ze uiteindelijk letterlijk tegen een muur oploopt. Ze belandt in het ziekenhuis en dat is de start van een tsja, nieuwe start voor Sasha. Ze gaat op vakantie naar Devon waar ze als kind altijd kwam met haar familie. Ze logeert daar in het Rilston hotel.
Sasha heeft daar mooie herinneringen aan, maar er is veel veranderd sinds haar kindertijd. Het Rilston hotel is behoorlijk vervallen geraakt. Er is amper nog personeel en haar kamer met uitzicht op zee kijkt in werkelijkheid uit op steigers. In eerste instantie is Sasha nog zwaar gestresst, maar langzaam maar zeker begint ze te herstellen. Ze voelt zelfs weer ruimte voor romantiek.
De burn-out van Sophie Kinsella: het verhaal in een notendop
Het verhaal van De Burn-out stelt eigenlijk niks voor. Ik kan het samenvatten in de volgende woorden:
Hoofdpersoon krijgt burn-out. Hoofdpersoon neemt rust. Hoofdpersoon wordt herboren.
Om het bijzondere of originele verhaal hoef je dit boek dan ook niet te lezen. Waarom dan wel?
Waarom zou je de burn-out van Sophie Kinsella lezen?
- De sfeer: ik waande me aan de Engelse kust in dit boek.
- De bijzondere karakters van het Rilston hotel
- De schrijfsttijl van Sophie Kinsella
- De innerlijke dialoog van Sasha, die enigszins vergelijkbaar is met die van Becky uit Shopaholic. En laten we eerlijk zijn: kenmerkend voor alle personages van Sophie Kinsella.
- Het onderwerp van een burn-out is heel actueel. Het is één van de redenen dat ik dit boek graag wilde lezen. Weliswaar heb ik geen burn-out maar ik voel me wel vaak overweldigd. Daardoor had ik zin in een boek over een personage dat kiest voor rust.
Minder leuk vond ik de detective-achtige verhaallijn, waarin Sasha en Finn zoeken naar antwoorden over de teksten op het strand. Daar vond ik echt geen klap aan, en ik vond het ook een overbodige verhaallijn. Ook het laatste hoofdstuk over Terry vond ik 'niks aan'.
Mijn favoriete stuk uit het boek
Mijn favoriete stuk uit dit boek is dat Sasha totaal overwerkt raakt doordat er veel teveel van haar wordt verwacht op haar werk. En die uitputting zorgt er vervolgens voor dat ze geen ruimte voelt om een nieuwe baan te zoeken. Met andere woorden: het probleem (haar burn-out) maakt het haar onmogelijk om het op te lossen. (weg gaan uit haar baan).
Deze paradox vind ik herkenbaar en ik hoor daar te weinig over.
Zo hoor ik vaak dat mensen die zich overweldigd voelen allerlei dingen moeten gaan opschrijven en doen, terwijl ze daar juist te uitgeput voor zijn. #ikzelfregelmatig
Mijn conclusie over De burn-out van Sophie Kinsella
Al met al is De burn-out van Sophie Kinsella 'best aardig'. Maar wat mij betreft had Sophie Kinsella zich beter kunnen concentreren op de karakters en op Sasha's burn-out in plaats van er allerlei extra verhaallijnen aan de haren bij te slepen.
Dat doet het boek geen goed, en maakt het wat rommelig.
Terwijl een boek puur over een burn-out en jezelf hervinden voldoende stof is voor een goed verhaal.
De burn-out kopen?
De burn-out van Sophie Kinsella is voor 23,99 te koop op bol.com. Dat vind ik teveel geld voor wat dit boek waard is. Ik zou dan eerder gewoon nog een keer het eerste Shopaholic boek lezen.
Op GoodReads krijgt het boek niettemin 4,1 sterren.
Zelf zou ik het 3,10 sterren geven.
Wat vind jij van dit boek?