|

Het gevaar van Cliffrock Castle recensie: geen streekroman!

cliffrock castle
Eerder las ik de eerste drie boeken over Cliffrock Castle. Dus ik was benieuwd naar Josephine's nieuwste boek Het gevaar van Cliffrock Castle.

Maar dit vierde deel in de reeks over Cliffrock Castle is anders dan de eerste vier.

En niet iedereen is daar blij mee, getuige de reviews die ik tegenkwam.

De Cliffrock Castle serie: waar gaat het over?

Op basis van de titel zou je misschien een streekroman of romantisch boek verwachten. Maar Cliffrock Castle gaat over de Nederlandse Josephine die met haar gezin naar Schotland emigreert.

Ze krijgt daar een baan als huishoudster in... Cliffrock Castle. Het gezin woont in een tochtige cottage op het terrein van het kasteel. In haar boeken schrijft Josephine over haar leven op dit Schotse eiland en haar werk als huishoudster in het kasteel.

De boeken worden vaak omschreven als 'Downton Abbbey, maar dan in het echt.'

Maar ik kan me daar niet in vinden! Ik vind Cliffrock Castle totaal anders.

Cliffrock Castle volgorde is niet handig

Maar ik vind de volgorde van de Cliffrock Castle boeken niet erg logisch. Zo vertelt het derde deel ineens waarom ze überhaupt naar Schotland emigreerden. Dat blijkt een soort vlucht te zijn geweest! Josephine's kinderen functioneerden niet goed in het Nederlandse onderwijssysteem, en ze kwamen er zelfs mee voor de rechter.

Als je nog geen enkel boek uit deze reeks hebt gelezen, dan raad ik de volgende volgorde aan:

  • Deel 3: De weg naar Cliffrock Castle 2020
  • Deel 1: Cliffrock Castle (2018)
  • Deel 2: Terug naar Cliffrock Castle (2019)
  • Deel 4: Het gevaar van Cliffrock Castle.

Door de boeken in deze volgorde te lezen ken je de achtergrond van het gezin beter als je vervolgens aan het eerste deel begint.

Het gevaar van Cliffrock Castle recensie

Oké, nu we dat uit de weg hebben: wat is er zo gevaarlijk aan Cliffrock Castle? En hoe vond ik dit vierde deel van de reeks?

In dit vierde deel schrijft Josephine meer over haar gedachten en gevoelens. De eerste drie boeken zijn als het ware meer naar buiten gericht en vertellen over het leven op het kasteel. In dit vierde boek gaat het meer over wat Josephine allemaal ervaart.

Schrijfstijl: gedachtenflarden, steno

Maar ze beschrijft dit in een soort steno en gedachtenflarden. Hieronder een voorbeeld van de schrijfstijl:

'Post sorteren. Brief van de architect, onderzoeksrapport van de cottage neem ik aan, openmaken of doorsturen naar Ian? Mail hem even. Goed bereik vandaag, windstil. Ik ben zo vroeg, ik kan wel even schilderijen googelen.'

Behalve over het leven op Cliffrock Castle gaat dit vierde boek ook over Josephine's jeugd. Haar vader overleefde een Jappenkamp en zijn trauma's drukten een zwaar stempel op Josephine's kindertijd.

Het leven op Cliffrock Castle is niet zo leuk?

Wat ik vooral in dit vierde deel lees is dat Josephine behoorlijk ongelukkig is. Ze voelt zich erg schuldig over de gebeurtenissen die ertoe leidden dat ze naar Schotland kwamen. Verder voelt ze zich schuldig dat de school van haar kinderen zo weinig kinderen heeft, dat hun vriendjes telkens verhuizen en dat ze werkt als een huishoudster terwijl ze hoogopgeleid is. Het boek begint met een scène waarin Josephine in de auto zit en overweegt het gaspedaal dieper in te drukken en de afgrond in te schieten...

Wat is het gevaar?

Het gevaar van Cliffrock Castle is haar plotselinge verliefdheid op een andere man. Josephine voelt zich overspoelt door de band die ze met hem voelt. Zowel geestelijk als fysiek. Ze vertelt ook aan haar man Tibbe dat ze gevoelens heeft voor een ander. De verliefdheid is volgens mij wederzijds, maar ze handelen er niet naar.

Als je gevoelens hebt voor een ander

Wat dat betreft komt Josephine Rombouts met een intrigerende aanpak als je getrouwd ben, en je krijgt gevoelens voor een ander. Of eigenlijk haar Jungiaanse therapeut.

Animus en Anima

Josephine vertelt wat haar therapeut haar vertelt:

'Iedereen heeft een animus en een anima. Een vrouw heeft haar vrouwelijke zelf, haar anima, en leert de animus het mannelijke, in de ander kennen. Eerst in haar vader, dan in anderen om haar heen.

Verliefd worden doe je op iemand die voor jou de animus vertegenwoordigt die jouw animus aanvult. In een huwelijk zoeken beide partners in het begin aanvulling bij elkaar.

Alleen, op jouw leeftijd moet het mannelijke in jezelf ontwikkelen. Je kunt dan niet meer de ander het werk voor jou laten doen. Als je zelf compleet bent, kun  je je weer verbinden met een ander. Maar dan niet meer uit afhankelijkheid. Alles wat je van de ander verwacht, moet je zelf gaan leveren.'

Later schrijft Josephine over haar onverwachte verliefdheid:

'Volgens mijn therapeut was het vooral projectie die een verliefdheid liet voortbestaan. Das ewig Weibliche kon ik makkelijk doorprikken in dit geval. De hele romantische wolk doorweken met lamentaties. Volgens mijn therapeut heb ik de projectie succesvol opgeheven en kan ik nu aan het werk met mezelf. Mijn eigen animus ontwikkelen.'

Ik vraag me af of dit verhaal Suzanne Rethans had kunnen helpen om haar huwelijk te redden toen ze dolverliefd werd op Peter Buwalda.

Mijn conclusie over Het gevaar van Cliffrock Castle

Ik moest even wennen aan dit boek. Kort gezicht werd ik er niet bepaald blij van, maar dat hoeft misschien ook niet. Het is allemaal nogal zwaar en somber. Maar ik vind het wel dapper van Josephine dat ze zich zo kwetsbaar durft op te stellen.

Aan het eind van het boek woont het gezin in Zeeland!

Op Hebban krijgt dit boek 3 van de 5 sterren. Ik geef het denk ik 2,5 sterren.

Leestip

Op de website van de Volkskrant staat een uitgebreid interview met Josephine over haar nieuwste boek. Daarin vertelt ze onder andere dat ze het best heel eng vond om zo'n andersoortig boek te schrijven dan de eerste drie.

Josephine zegt daarin onder andere:

'Ik geef me bloot in dit boek, daar staat het ook symbool voor. Ik wilde niet langer alleen de buitenkant laten zien. Ik denk dat het in deze tijd van perfecte plaatjes op sociale media hard nodig is dat mensen hun kwetsbaarheden delen. Dat we onze menselijkheid laten zien. Daar gaat dit boek ook over: het geworstel, het gestruikel, het gedoe tussen mannen en vrouwen.'

Het gevaar van Cliffrock Castle kopen

Het boek is voor 20,99 te koop bij bol.com

het gevaar van cliffrock castle

Wat vind jij van deze reeks boeken?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *