House of Correction van Nicci French

house of correction nicci french

Hèhè, eindelijk is Nicci French klaar met al die boeken over detective Frieda, en schrijven ze ook weer 'gewone' boeken. Afgelopen week las ik het boek House of Correction.

House of Correction

House of Correction is een soort whodunnit. Maar zowel de hoofdpersoon als de lezer is er niet zeker van of de dader niet de hoofdpersoon is...

Tabitha: beschuldigt van de moord op haar buurman

House of Correction draait om Tabitha. Ze is beschuldigd van de moord op haar buurman Stuart. Als je haar als lezer 'ontmoet' is ze net in de gevangenis. Ze denkt dat het een kwestie is van een paar dagen voordat ze weer vrij is. Het moet namelijk allemaal wel op een misverstand berusten.

Het bewijs tegen Tabitha is sterk

Langzaam maar zeker ontdekken zowel de lezer als Tabitha dat het bewijs tegen haar enorm sterk is. Het slachtoffer, Stuart, heeft haar namelijk als 15-jarige seksueel misbruikt. Erg gelukkig is Tabitha nooit geworden. Ze kampt met zware depressies en is ook een keer opgenomen in een psychiatrische instelling.

Maar Tabitha heeft zelf eigenlijk nooit een verband gelegd tussen het misbruik en het feit dat ze ongelukkig is. Sterker nog, ze nam Stuart eigenlijk niet echt iets kwalijk. Gaandeweg het boek lijkt ze zich pas bewust te worden van het feit dat wat Stuart heeft gedaan echt niet door de beugel kan.

Tabitha wil zichzelf verdedigen

De advocaat die Tabitha krijgt toegewezen wil dat ze schuldig pleit voor de moord op Stuart. Maar Tabitha wil dat niet. De belangrijkste reden is dat ze erachter wil komen wie Stuart vermoord heeft. Wat is er nou precies gebeurd? Daarbij twijfelt ze enigszins of ze niet inderdaad de moordenaar is, want ze herinnert zich bijna niets van de dag in kwestie.

Tabitha doet research

Hoewel het ongebruikelijk is om jezelf te verdedigen, is het niet verboden. Schoorvoetend krijgt Tabitha toestemming om haar eigen advocaat te spelen. Ze krijgt alle informatie van de aanklagers, en probeert aan de hand daarvan te ontdekken wat er gebeurd is.

Dit proces verloopt erg moeizaam, en het is eigenlijk nergens zo dat ze een grote ontdekking doet, waardoor alles ineens duidelijk wordt. Ook denkt Tabitha voortdurend dat ze 'iets' mist. Als lezer denk je dat natuurlijk ook, dus het is heel irritant dat ze er maar niet achter komt wat het is.

Dus als het proces tegen haar begint, is Tabitha's verdediging wankel. Ze blundert en worstelt zichzelf door het proces, maar weet her en der toch wel wat punten te scoren.

Interview met Nicci French over House of Correction

Hieronder een interview met het echtpaar Nicci French over House of Correction. Helaas is de beeldkwaliteit matig, maar het is toch de moeite waard.

Wat ik vond van House of Correction

Ik had moeite om 'erin te komen'. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat Tabitha weinig sympathiek is. Ze is nors, onvriendelijk en maakt snel vijanden. Als lezer is ze niet bepaald de meest sympathieke hoofdpersoon.

Toch leer je haar gaandeweg wel meer waarderen. Zo ongeveer halverwege het boek van House of Correction kreeg ik er meer plezier in.

Maar toch vond ik het een wat lastig boek. Want het wemelt van de namen, net als in een Agatha Christie, en de helft van de tijd wist ik niet meer wie wie was. Ook worden er erg veel tijdstippen genoemd, en is het grootste deel van het boek een verslag van Tabitha's onderzoek en interviews met getuigen.

De ontknoping van House of Correction

De ontknoping van House of Correction was enerzijds oké: je weet als lezer hoe het zat. Anderzijds vond ik de ontknoping erg teleurstellend. 

'Heb ik daarvoor dat hele boek doorgeworsteld?!' vroeg ik mezelf af.

Al met al geeft ik House of Correction een 6,3. Het is geen slecht boek, maar ook niet geweldig. Op GoodReads krijgt het een score van 3,67 (5 is maximaal). Ik zou het dan zelf een 2,8 geven of zo.

Praktische informatie over House of Correction

House of Correction is voor 11,99 te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *