Hum van Helen Philips: een nabije toekomst waarin AI een grote rol speelt!

hum

Stel je een wereld voor, niet al te ver in onze toekomst. Een wereld waarin klimaatverandering heeft geleid tot een permanent slechte luchtkwaliteit, en waarin AI de vorm van menselijk ogende robots heeft gekregen en onderdeel zijn van de maatschappij. Die robots heten Hums. Dat is de wereld van het prachtige boek Hum van Helen Philips.

Hum van Helen Philips

Het boek Hum begint met May die een experimentele behandeling ondergaat door een Hum om haar gezicht te veranderen zodat het niet meer herkend kan worden door de alomtegenwoordige webcams en AI. May ondergaat de procedure niet omdat ze tegen AI is, maar omdat ze geld nodig heeft. Voor de aanpassing van haar gezicht krijgt May 8 keer het bedrag dat haar maandsalaris in haar baan was.May's baan bestond uit het trainen van AI, maar op een gegeven moment was de AI zover gevorderd dat May niet meer nodig was, en  verloor ze haar baan. May is getrouwd met Jay en ze hebben twee kinderen van 6 en 8. Het gezin heeft het financieel moeilijk door het verlies van May's baan. Jay's werk bestaat uit klusjes voor andere mensen zoals een dode muis opruimen. Dat verdient weinig, en daardoor zitten ze krap.

Botanical Garden: kinderen natuur laten voelen en ervaren

Na de behandeling staat het bedrag direct op May's rekening, en ze boekt meteen een lang weekend in de Botanical Garden. May wil haar kinderen de kans geven om natuur te ervaren, zoals zij die als kind ook heeft gekend. Eigenlijk is dat niet verstandig, want het is lastig gebleken om een nieuwe baan te vinden, maar May wil dit zo graag dat ze het toch doet. Het is een lang gekoesterde wens van May en een droom die uitkomt. Ze ziet het ook als een kans om zichzelf en het gezin te ontdoen van hun smartphones en gadgets.

Een droom die uitkomt, zelfs al zijn er rafelrandjes

Als het gezin in de Botanical Garden komt is dat enerzijds net zo mooi en fijn als May had gedroomd. Tegelijkertijd zijn er kleine dingen die wringen, zoals de kinderen die ruziën of zich vervelen en een deur achter een struik die leidt tot de viezige wereld die ze net hebben verlaten. Kleine dingen die de illusie verstoren. Niettemin is het weekend een groot succes, totdat May en Jay de kinderen even uit het oog verliezen.

Viral gaan

Dat leidt tot een viral video die leidt tot massale afkeuring van May als falende moeder. Het leidt zelfs tot een onderzoek van de kinderbescherming, en May is doodsbang dat ze haar kinderen zal verliezen.

Wat Hum zo'n mooi boek maakt

Het is moeilijk recht te doen aan de kwaliteit van Hum van Helen Philips. Ze schrijft heel goed, en daarnaast is de wereld die ze schetst eng omdat elementen ervan nu ook al aanwezig zijn. Zoals het verschijnsel dat je bijvoorbeeld een nieuwe waterkoker googlet, en vervolgens nog dagen advertenties ziet voor waterkokers. In de wereld van Hum krijgt May ook voortdurend advertenties aangeboden via Hums. Je kunt betalen om geen advertenties te zien, maar dat kan May zich niet veroorloven.

Bunny's voor kinderen

Ook eng vond ik de zogenoemde bunny's die kinderen in de wereld van Hum allemaal om hun pols hebben. Deze bunny's zijn een soort smartwatches zodat ouders hun kinderen altijd kunnen terugvinden. Daarnaast bieden de bunny's de kinderen spelletjes om te spelen, informatie maar ook een luisterend oor.

Wooms voor iedereen

Daarnaast hebben mensen in de wereld van Hum wooms. Dat zijn eivormige constructies waarin je gaat zitten en dan doe je het luik dicht. Een woom biedt mensen een plek om zich terug te trekken en zich weer in de baarmoeder te wanen. Maar het is ook een plek om films en dergelijke te kijken. Ik vond het verontrustend hoe May thuiskomt, en ik dacht dat er nog niemand anders thuis was, maar haar man en kinderen zitten allemaal in hun woom. Wooms isoleren mensen dus van elkaar. Hierin herken ik de irritante gewoonte van mijn huisgenoten om een koptelefoon te dragen in de keuken bijvoorbeeld. Dan zeg ik iets, en horen ze me niet!

Is Hum een waarschuwing?

In de wereld van Hum is de technologie verder gevorderd, maar tegelijkertijd is die herkenbaar. Zoals de bunny's van de kinderen waarin ik de smartwatches voor kinderen anno 2024 herken. May besluit haar smartphone niet mee te nemen naar de Botanical Garden voor een soort digitale detox. Maar vervolgens zijn er verschillende momenten waarop ze hem wil pakken, onder andere om een foto te maken en een mooi moment vast te leggen. Die afhankelijkheid van smartphones, ook als je je daarvan bewust bent en wilt minderen, is helaas maar al te herkenbaar.

Mijn conclusie over Hum van Helen Phllips

Hum van Helen Phillips is één van de betere boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Het is een prachtige combinatie van moederschap en dystopie. Ik raad dit boek echt aan. Op GoodReads krijgt Hum maar een 3,67 en dat snap ik echt niet. Ik vind dat het een 4,85 verdient.

Hum kopen

Je vindt Hum van Helen Phillips onder andere bij bol.com

Leestips voor dystopische romans

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *