Wat puzzelen en lezen met elkaar te maken hebben!

puzzelen en lezen

Houd je van lezen?

En van puzzelen?

'Wat hebben die twee met elkaar te maken?' vraag je je misschien af.

Maar puzzels maken is één van de peilers van leren lezen!

Puzzelen en lezen

Als je een puzzel maakt, maak je namelijk gebruik van je ruimtelijk inzicht. En je oriëntatie in de ruimte is één van de basiselementen om te (leren) lezen. Dus wil je je kind een handje op weg helpen om te leren lezen? Geef hem of haar dan puzzels!

Wat puzzelen en lezen nog meer met elkaar te maken hebben

  1. Als lezer krijg je steeds een stukje informatie in een boek. En al die stukjes informatie moet je tot je nemen om tot 1 geheel te komen: het verhaal. Puzzels en lezen zijn allebei goed voor je informatieverwerking en het leggen van verbanden.
  2. Sommige verhalen in boeken zijn zelf net puzzels! Zoals detectives. Zelf ben ik geen fan van detectives omdat ik ze meestal erg moeilijk vind. Behalve Agatha Christie detectives. Die lees ik met veel plezier. Helaas kom ik er nooit uit wie de moordenaar was. Aan het eind van een Agatha Christie worden de verschillende puzzelstukjes bij elkaar gelegd, en krijg je als lezer de ontknoping. En dan denk je: 'Ach ja, natuurlijk!' Maar zelf krijg ik de puzzelstukjes nooit bij elkaar.
  3. Een bevredigende ontknoping aan het eind van een boek voelt net zo prettig als het laatste ontbrekende stukje in een puzzel leggen!
  4. Zowel een puzzel als een boek kunnen een verhaal vertellen.
  5. Zowel puzzels als boeken kunnen een bepaalde sfeer oproepen. Zo houd ik zelf erg van Gibsons puzzels vanwege de uitstraling  en het verhaal dat de afbeeldingen vertelt. Daar kun je echt uren naar kijken vind ik. Hier onder een voorbeeld: 
  6. Een puzzel kan een verhaal zijn. Hierboven zie je een 'letterlijke' puzzel. Maar een puzzel kan ook een vraag of raadsel zijn dat je moet oplossen.


Mijn conclusie over puzzels maken en lezen

Ik ben helemaal niet goed in het maken van puzzels. En ik ben ook heel slecht in het begrijpen van detective boeken. Het zou me niet verbazen als die twee dingen met elkaar te maken hebben!

Lezen kan ik daarentegen prima. Maar vraag me niet allerlei namen te onthouden en moeilijke verbanden te leggen. En dus ook niet om een hele grote puzzel te maken!

Dus terug naar mijn vraag aan het begin: Houd jij van lezen? En van puzzelen? En zie jij een verband tussen je vaardigheden op het gebied van lezen en puzzelen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *