De monogrammoorden: net zo goed als Agatha Christie?

de monogram moorden

Ik houd van de boeken van Agatha Christie.

Hoewel ik ze tegelijkertijd soms moeilijk te volgen vind doordat er zoveel personages in rond lopen. Ik vind het dan lastig om namen te onthouden en wie wie is. Laat staan wie de moordenaar is!

De reden dat ik zoveel Agatha Christie's heb gelezen, en ze zelfs nog regelmatig herlees, is de typisch Engelse sfeer die ze hebben. Het zijn echt heel prettige boeken om te lezen.

De monogram moorden

Dus toen ik hoorde dat de schrijfster Sophie Hannah van de erfgenamen van Agatha Christie toestemming had gekregen om een nieuw Hercule Poirot mysterie te schrijven was ik heel nieuwsgierig!

Ik was benieuwd of Sophie Hannah er in zou slagen recht te doen aan de naam Agatha Christie.

 • Zou ze dezelfde sfeer weten op te roepen?
 • En dezelfde ingenuïteit aan de dag leggen wat betreft de moorden hebben? 

Het boek is getiteld: de monogram moorden.

De monogram moorden: het verhaal

Sophie Hannah's boek heet de monogram moorden. Drie gasten worden vermoord gevonden in een chique Londens hotel. Alledrie zijn ze gestorven door vergiftiging met cyaankali. En alledrie hebben ze manchetknopen met een monogram in de mond.

Wie o wie heeft het gedaan?

En hoe zit het met de bange jonge vrouw die Hercule Poirot ontmoet tijdens een maaltijd in een koffiehuis?

De monogram moorden: wat ik er van vond

Laat ik beginnen met te zeggen dat Sophie Hannah erg haar best heeft gedaan om de schrijfstijl van Agatha Christie te emuleren. De monogram moorden deed me daardoor inderdaad aan de boeken van Agatha Christie dénken.

Maar het boek haalt het niet bij de originele Agatha Christie boeken. Niet qua stijl, en al helemaal niet wat betreft de sfeer.

Moeilijk om de aandacht er bij te houden

Ik heb de grootste moeite gehad de monogram moorden uit te lezen. Het is dat ik mezelf had verplicht om het uit te lezen zodat ik wist of het Sophie Hannah een waardig opvolger is van Agatha Christie. Maar ik had om de haverklap dat ik een bladzijde las, en vervolgens geen idee had wat ik had gelezen. Want ondertussen waren mijn gedachten afgedwaald.

Zelfs over de ontknoping heb ik meerdere dagen gedaan. Terwijl de ontknoping toch mijn favoriete deel is. Het is de beloning voor het lezen van het dikke boek! Dat je hoort hoe het nu eigenlijk zat.

Twists en turns in de monogram moorden

Een kenmerk van de Agatha Christie boeken is dat je tijdens ontknopingen denkt:

'Maar natuurlijk!!!! Hoe kan ik dat nou gemist hebben!'

Agatha Christie's verklaringen voor een moord zijn altijd heel geloofwaardig. Ze zijn bovendien heel bevredigend als lezer.

Die bevrediging vond ik beslist niet bij de monogram moorden. Sterker nog, ik heb zo geworsteld bij het boek dat het me bijna niet meer interesseerde hoe het nou eigenlijk zat. Toch zitten er wel degelijk wat leuke twists en turns in.

Conclusie over de monogram moorden

Ik denk niet dat ik nog meer Poirot mysteries door Sophie Hannah ga lezen. Dan pak ik liever een originele Agatha Christie.

Al met al vond ik de monogrammoorden vooral een ontzettend moeilijke puzzel. Je hebt echt een superieur concentratievermogen nodig om het boek te kunnen volgen.

Praktische informatie over de monogram moorden

De monogram moorden is voor 19,95 te koop bij bol.com

2 reacties

 1. Ik zie nu je leeservaring van Monogram Moorden.
  Ik heb 'm ook gelezen, maar vond het ook niet geweldig. Het was veeeeel te lang, de redactie heeft echt liggen slapen! Er hadden zo 100 pagina's uit gekund. De uitleg van de moord en het hoe en waarom nam al het halve boek in beslag en was bovendien veel te vergezocht en ingewikkeld.
  En sinds wanneer drinkt Poirot koffie? Hij zat toch altijd aan de tisane?!
  Eigenlijk een ergernis dus 🙁

 2. Daar zeg je me wat Anita! Ik geloof dat Poirot inderdaad niet van de koffie was. Dronk hij niet van die hele mierzoete drankjes zoals crème de menthe?

  Ik vond het boek ook niet goed. Hoewel de sfeer wel enigszins een echte Agatha Christie benaderde hier en daar. Maar uiteindelijk was het het net niet.

  Leuk om jouw mening te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *