Blauw Water, Simone van de Vlugt

blauw water
Blauw water vertelt het verhaal van twee vrouwen Lisa en Senta. Twee levens die elkaar even kruisen.

Personages in Blauw water

Lisa is de alleenstaande moeder van haar vijfjarige dochter Anouk, en Senta is getrouwd en moeder van drie kinderen. Dit klinkt allemaal huisje-boompje-beestje maar Lisa is de minnares van getrouwde Menno, die ook de vader is van Anouk. Senta (begin veertig) zit in een midlife crisis en heeft een affaire.

Verhaal Blauw water

We leren Lisa als eerste kennen, terwijl ze de was ophangt. Al in de eerste alinea pakt het verhaal je, want terwijl Lisa dit doet, staat er plotseling een dreigende man in Lisa's tuin. De man, Kreuger is een ontsnapte tbs-er en heeft zijn vrouw, haar nieuwe vriend en kinderen vermoord. Kreuger gijzelt Lisa en Anouk in haar huis.

Senta is verdwaald en belt aan om de weg te vragen, en ziet wat er aan de hand is. In haar haast om hulp te halen krijgt ze een ongeluk, rijdt haar auto het water in, raakt in coma en heeft geheugenverlies!

Het verhaal van Lisa en Senta wisselt elkaar af per twee hoofdstukken.

Het gegeven van een ontsnapte tbs-er en een gezinsdrama is erg herkenbaar en zo uit de kranten weggelopen. Simones verhaal is daarom meteen geloofwaardig en herkenbaar. Wie heeft er niet gelezen over dit soort drama's!

Lisa's enige doel is te overleven, samen met haar dochtertje. Voorzichtig zoekt ze zich een weg in de omgang met Kreuger. Daarbij praat ze hem naar een mond, wat, ook voor de lezer, voor een twist in het verhaal zorgt. Net als Kreuger wordt de lezer verrast.

Verder is het verhaal recht toe, recht aan. Het verhaal is chronologisch en koerst in een rechte lijn naar een ontknoping, waarbij de ontknoping niet verrassend is, maar wel spannend.

Contrast in Blauw water: gezelligheid en dreiging

Simone van der Vlugt combineert thrillerelementen en dreiging met het alledaagse. Zo bakt Lisa een ei voor haar bedreiger, vouwt de was, kookt en legt de knutselspullen voor haar dochter klaar. Haar gijzeling is een huiselijk tafereel.

'Hij heeft een flesje bier uit de garage gehaald en zit met zijn voeten op tafel Als ze niet beter wist, zou ze denken dat Menno daar zat.'

Het is Lisa die zichzelf en de lezer er steeds aan herinnert dat Kreuger onvoorspelbaar is, en een enorme bedreiging. Zelf dacht ik ook, bij tijd en wijle, dat hij misschien toch wel meeviel.

Simone van der Vlugt schuwt niet voor een verkrachting, en presenteert die direct aan de lezer. Dit geeft het verhaal een bepaalde rauwheid. Ik vond Lisa's strategie om onder de verkrachting uit te komen overigens zeer inventief en humoristisch. Ze vergast Kreuger op de intieme details van haar bevalling en vertelt bijvoorbeeld dat haar vagina werd ingeknipt.

Stijl Blauw water

Blauw water leest heel makkelijk weg. Ook als je, als moeder, last hebt van concentratiestoornissen moet dit boek geen probleem zijn. De stijl is duidelijk en de zinnen niet moeilijk. Je leest het zo in een middag uit. Ook omdat het zo spannend is. Het laatste stukje struikelden mijn ogen over de woorden, in mijn haast te ontdekken hoe het afliep.

Titel Blauw water

De titel 'Blauw Water' verwijst naar een gevoel van Senta tijdens haar coma. In haar coma heeft Senta het gevoel in donker water te verdwijnen. Boven dat donkere water ziet ze blauw water: 'Het blauwe water biedt hoop, weet ze intuïtief.'

'Blauw Water' komt ook voor tijdens Lisa's verkrachting. Tijdens deze traumatische ervaring treedt ze als het ware uit het lichaam en waant zich onder water.

Opvallend Blauw water

  • Leuk aan het boek vind ik dat de vrouwen uiteindelijk zichzelf redden. Daar hoeft geen man, of ridder, aan te pas te komen. Vrouwen verslaan hun eigen draak.
  • Simone van de Vlugt geeft soms mini-colleges in haar boek. Zo doceert ze over comapatiënten, testen op cosmetische producten, en omgang met psychoten.
  • Op de achterflap van het boek staat dat Lisa's dochtertje zes is, maar in het boek is ze vijf.
  • Het huis moet wel heel gehorig zijn, want als Lisa en Anouk noodgedwongen de nacht in de kelder doorbrengen horen ze op de eerste verdieping het bed kraken!

N.B. Lees ook mijn review van Simone's boek De zonde waard.

Praktische informatie over Blauw water

Blauw water is te koop bij bol.com.

blauw waterMeer weten over Blauw water?

Website van Simone van der Vlugt

Leestip

Toen het donker werd van Simone van der Vlugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *