Het Groot Opvoedboek

Anna Wahlbergs boek is anders dan andere opvoedboeken. Het leest als een gesprek aan de keukentafel. Op gezellige en vaak moederlijke conversatietoon neemt Anna de lezer aan de hand door de jaren van zwangerschap tot zestien jaar. Het is dan ook een dikke pil!

Het boek is heel basaal vormgegeven, op het saaie af. De bladzijden voelen wat korrelig en de bladzijden zijn dichtbedrukt. Zo nu en dan is er een klein plaatje, maar over het geheel genomen ziet het boek er eerder uit als een roman dan als een hulpboek. Maar, dankzij de handige index achterin kan de zoekende opvoeder toch snel het onderwerp vinden waarover hij of zij advies wil.

Het Groot Opvoedboek is Anna Wahlbergs Opvoedboek: het is haar persoonlijke visie op opvoeden en haar visie op het leven. In die zin is het dus geen neutraal geschreven, of wetenschappelijk onderbouwd boek. Je kunt je vinden in Anna Wahlbergs ideeën of niet.

In eerste instantie raakte ze mij in het voorwoord als lezer al kwijt door te vermelden dat zonder pijn was bevallen! Gewoon door even een boek te lezen over 'Bevallen zonder pijn'. Hierdoor begon ik aan de rest van het boek met een sceptische blik. Ook Anna's tips om succesvol af te vallen na een bevalling vond ik dubieus: ze schrapte de maaltijd die ze het beste kon overslaan en dronk in plaats daarvan een liter lauw water met een beetje citroensap.

Maar er waren ook dingen die me positief troffen zoals het hoofdstuk over persoonlijkheid.

'Ik heb veel kinderen en ze zijn me allemaal dierbaar. Maar als ik hen nu voor het eerst zou ontmoeten, als volwassenen, weet ik niet zeker of ik met allen contact zou zoeken en een diepere vriendschap zou sluiten en dat geldt waarschijnlijk wederzijds.'

Anna is minutieus in haar beschrijving van opvoeden, en beschrijft hele conversaties tussen ouders en kind. Ook de index is zeer uitgebreid, zo vond ik onder de letter 'm' het onderwerp 'maag leegpompen'!

Het Groot Opvoedboek is niet een boek voor snelle antwoorden. Daarvoor is het boek te onoverzichtelijk vormgegeven en is Anna Wahlbergs toon te praterig.

Maar als je houdt van een opvoedboek vanuit een brede levensbeschouwelijke visie is het zeker interessant om te lezen.

Meer weten?

Anna Wahlberg: neem geen voorbeeld aan Zweden!

http://www.ouders.nl/moff2005-grootopvoedboek.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *