|

Landgoed Longbourn, Jo Baker

Mijn oudste dochter is dol op de boeken van Jane Austen. Ze heeft ze allemaal meerdere keren gelezen en ook alle boekverfilmingen gezien.

Dus toen ik Jo Baker's boek, Landgoed Longbourn mocht bespreken, wist ik meteen wie daarvoor de aangewezen persoon was! Want Jo Baker's boek wordt direct naast de boeken van Jane Austen gezet, en zou daarmee vergelijkbaar zijn.

Dus, wat vond een fervente Jane Austen lezeres van dit boek?

Ik interviewde mijn dochter over Landgoed Longbourn!

Jo Baker's boek Longbourn wordt gepresenteerd als vergelijkbaar met Pride and Prejudice. Je bent een fan van Pride en Prejudice. Vind je dat Longbourn inderdaad vergelijkbaar is?

Ik vind niet dat je Pride and Prejudice kunt vergelijken met Landgoed Longbourn, omdat het twee verschillende verhalen zijn. De Bennett's zijn misschien niet rijk, maar ze hebben wel redelijk wat geld en gaan naar bals. De bediendes kunnen dat niet. Ze moeten schoonmaken, kleding wassen, koken.

Landgoed Longbourn biedt het perspectief van de bediendes. Hoe vind je dat? Is het een interessant perspectief? 

Ik vind het perspectief interessant. Het is leuk om te lezen hoe mensen in die tijd leefden als ze niet tot een rijke familie behoorden.

Kom je de personages uit Pride en prejudice ook tegen in Longbourn? 

Ja, de familie Bennet is hetzelfde en ook een paar van de bediendes die in Pride and Prejudice worden genoemd. Er zijn echter ook een aantal nieuwe personages.

Klopt Jo Baker's beschrijving van Jane Austens personages met die van Jane Austen? Waarom wel of juist niet? 

Nee, Jo Baker beschrijft ze anders dan Jane Austen. In Landgoed Longbourn zijn de Bennett's best gemeen tegen de bediendes. Dat is in Pride and Prejudice niet het geval. Natuurlijk zijn er af en toe wel wat problemen met Mrs Bennett en Lydia, maar de rest van de familie is in Pride and Prejudice altijd aardig tegen de bediendes.

Wat vind je van het perspectief van de bediendes op de personages uit Pride en prejudice? 

Irritant. In de ogen van de bediendes zijn de Bennett's heel andere mensen dan de personages die je gewend bent uit Pride and Prejudice.

Ik vond het idee van het perspectief van de bediendes leuk, en ik had echt zin om dit boek te lezen. Misschien had ik het leuker gevonden als ik niet zo'n fan van Pride and Prejudice was, omdat de twee boeken dus bijna niks gemeen hebben.

Klopt het perspectief van de bediendes? Wat klopt, en wat klopt niet? 

Ik denk niet dat het perspectief van de bediendes klopt. De Bennett's zijn hun werkgevers en ze moeten soms vervelende klusjes doen, zoals vieze kleren met de hand wassen en de emmers verschonen die als wc werden gebruikt. Daardoor hebben ze het gevoel dat de Bennett's vervelende werkgevers zijn.

Hoe is de schrijftstijl van Landgoed Longbourn? Is die vergelijkbaar met Jane Austens stijl? Is de lengte van de zinnen vergelijkbaar? En de zinsopbouw? Waarom wel of juist niet?

De schrijfstijl van Jo Baker is totaal niet te vergelijken met de stijl van Jane Austen. Er staan heel veel uitdrukkingen in die ze in die tijd nog niet hadden en de zinnen zijn vaak veel korter. Ook gebruikt Jane Austen best veel sarcasme en heeft ze kritiek op de maatschappij. Dit zie je helemaal niet terug in dit boek.

Hoe is de sfeer van Landgoed Longbourn? Klopt die met Pride and Prejudice. Waarom wel of niet? 

De sfeer klopt niet met die van Pride and Prejudice, maar dat kan ook niet echt worden verwacht. Het zijn tenslotte twee totaal verschillende werelden waarin de personages leven. Ik had graag graag iets gelezen over hoe de bediendes in Meryton vlees halen, want daar komen Lydia en Kitty Bennett vaak om nieuwe kleding te kopen. Dat contrast was leuk geweest.

Wat voor cijfer geef je Pride en prejudice en wat geef je Landgoed Longbourn?

Pride and Prejudice geef ik een tien en Landgoed Longbourn een drie. Ik heb Longbourn niet eens helemaal gelezen, omdat ik me heel erg ergerde aan de personages. Ze waren alleen maar aan het klagen over hoe erg hun leven was.

Zou je Landgoed Longbourn aanraden aan Jane Austen fans? Waarom wel of niet?

Ik zou Landgoed Longbourn niet aanraden, omdat Pride and Prejudice echt een liefdesverhaal is over twee mensen met totaal verschillende karakters. Longbourn is meer over de bediendes en hun leven. Er zitten personages van Pride and Prejudice in dit boek, maar ze hebben verder niet echt iets met het verhaal te maken.

Hoeveel karakters spelen een hoofdrol in Pride en Prejudice? Hoeveel karakters hebben een rol in Longbourn? Evenveel? Meer of minder? 

In Pride and Prejudice zitten veel karakters. De belangrijkste zijn natuurlijk Elizabeth Bennett en Mr Darcy, maar ook de rest van de Bennett's, Mr Bingley en Mr Collins hebben een belangrijke rol. Ik heb Landgoed Longbourn niet ver genoeg gelezen om met zekerheid te kunnen zeggen dat ze er allemaal in voorkomen. Maar de Bennett's hebben zo'n kleine rol, dat het verder niet echt uitmaakt voor het verhaal. Het had net zo goed een andere familie kunnen zijn.

Is het boek vergelijkbaar met Downton Abbey? 

Ik denk niet dat dit boek vergelijkbaar is met Downton Abbey, omdat dit boek echt alleen maar vanuit het perspectief van de bedienden is. In Downton Abbey leer je de familie ook kennen en dat is hier niet.
Een ander verschil is dat er bijna honderd jaar tussen zit. In Downton Abbey heb je de eerste wereldoorlog, de uitvinding van telefoons, auto's en andere moderne apparaten, die je in de tijd dat Jane Austen leefde nog niet had.

Praktische informatie Landgoed Longbourn

Landgoed Longbourn is voor 19,95 te koop bij bol.com

Landgoed Longbourn

4 reacties

  1. Ik ben een echte Jane Austen fan, dit boek was misschien leuker geweest als het niets met P&P te maken had. Ik vind het eigenlijk een beetje teren op het succes van een andere schrijfster. Maar ik kan het ook zien als een compliment voor Jane Austen natuurlijk, dat iemand nu nog een boek schrijft over haar beroemde fictieve familie, de Bennetts.

  2. Ik ben ooit aan Emma begonnen maar kwam niet verder dan blz 20 of zo.
    Kortgeleden heb ik deel 1 van de Centurion trilogie van Ken Follet gelezen, ook een uitgebreide beschrijving van diverse families , arm en rijk. Ook van Dowton Abby en Upstairs downstairs als serie zag ik graag.

  3. @Marianne: daar heb je wel gelijk in. Het is inderdaad wel een compliment voor Jane Austen. Maar ik heb dus de indruk dat de ophef in de pers niet helemaal terecht is.

    @LOt, Downton Abbey en Upstairs Downstairs vind ik ook leuke series! Het is leuk om een kijkje te nemen in hoe het vroeger was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *