Leef! van Laura Maaskant

Leef is een makkelijk leesbaar boek over een moeilijk onderwerp: weten dat je zult doodgaan aan kanker. Terwijl je pas 19 bent...

De titels is wat dat betreft eigenlijk wel apart!

En toch is Leef! precies de boodschap van de negentienjarige Laura Maaskant, de schrijfster van dit boek.

Leef! 

In Leef! beschrijft Laura hoe ze als onbezorgde vijftienjarige tiener, met haar hele toekomst nog voor zich, veranderde in een terminale kankerpatiënt.

Het begon allemaal met een rare bobbel ter hoogte van van haar linkerborst. Eerst vergeet Laura de bobbel gewoon weer, maar als Laura de verdikking drie weken later opnieuw voelt, gaat ze voor de zekerheid toch maar naar de huisarts.

Zeldzame vorm van kanker

Laura blijkt een zeldzame vorm van kanker te hebben. Ze heeft een vuistgrote tumor als gevolg van mesenchymaal chondrosarcoom.

Haar arts stelt een behandeling voor van chemo en opereren. Laura kiest hier volmondig voor. Maar de chemokuren veranderen Laura acuut van een gezond meisje in een zwaar ziek meisje. En helaas blijkt na 3 chemokuren ook nog eens dat ze niets hebben geholpen.

Een operatie volgt, en Laura is daarna weer 'schoon'.

Patiënt af: het gewone leven weer in

De overgang van patiënte naar een gezonde vrouw valt Laura heel erg zwaar. Ze schrijft daar over:

'Ik weet totaal niet meer hoe ik moet leven. Het meisje van voordat ik kanker kreeg is een vreemde voor mij. Mijn ziekte heeft al mijn gedachten, waarden en normen opnieuw bepaald. Hoe keer je terug in het leven als een ander persoon? De wereld is hetzelfde, alleen ben ik nu een vreemde.'

Pas als Laura haar gevoelens accepteert kan ze het leven weer oppakken. Ze gaat kunstgeschiedenis studeren in Amsterdam, en ze ziet de toekomst blij tegemoet.

Maar dan komt de kanker terug. En dit keer is er geen genezing mogelijk. Alleen levensverlenging.

Op basis van haar ervaringen met chemo van de vorige keer, besluit Laura van behandeling af te zien. Laura kiest voor kwaliteit van leven. Niet met een zogenaamde bucket list, maar gewoon met haar vrienden, familie en haar werk.

Over Leef!

Leef! werd me aangeraden door mijn zusje. Ik weet niet of ik het anders zou hebben gelezen. Want ik vind verhalen over jonge mensen die overlijden altijd heel naar. Ik heb me een week naar gevoeld na het lezen van Paniekspinnen van Bibejan Harmsen. Daarna had ik me voorgenomen om voortaan af te blijven dit soort boeken.

Maar van mijn zus hoorde ik dat Leef! ondanks de zware thematiek een heel positief boek was.

En dat klopt. Leef! zet je aan het nadenken over je eigen leven, en wat er nou eigenlijk echt belangrijk is. En er zitten mooie levenswijsheden in. Zoals:

'Belangrijk is om niet te kijken naar wat iets gekost heeft, maar om te kijken naar de opbrengst; dat wat overblijft. Dat wat overblijft is een prachtige ervaring waar je elke dag inspiratie uit kunt halen.'

'Door kracht te putten uit ogenschijnlijk zware dingen in je leven groei je. Groei maakt het leven waardevol.' 

Praktische infromatie

Leef! is voor 14,99 te koop bij bol.com en lees je zo in een paar uur uit.

Laura heeft ook een blog: www.lauramaaskant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *