Thee met koekjes, Angelique van Dongen

Thee met koekjes is een Nederlandstalig romannetje dat hier en daar een beetje aan de Witte Raven reeks doet denken.

Een simpel verhaal over een meisje/vrouw die het soms moeilijk heeft, maar uiteindelijk de liefde vindt. Maar de boeken van de Witte Raven reeks hadden meer diepgang en waren beter geschreven.

Het leukst aan thee met koekjes is het uitgangspunt:

Thuisblijfmoeder wordt verlaten door haar man en moet zich vervolgens zien te redden met een gat in haar cv.

Thee met koekjes: het verhaal

Op een dag komt Raven thuis en vindt haar man Dave in bed met een ander. Dave bekent vervolgens dat hij verliefd is op die andere en dat hij wil scheiden.

Raven vindt vervolgens een flatje voor haar zelf en de kinderen en een baantje bij een oude klasgenoot, die uiteindelijk haar nieuwe liefde wordt.

Het verhaal heeft weinig om het lijf, maar het is best aardig om te lezen hoe Danique op eigen benen leert te staan.

Feministische waarschuwing voor thuisblijfmoeders

Wat ik aardig vond aan dit boek is dat het precies vertelt waar traditionele feministes zo voor waarschuwen:

'Zorg dat je niet financieel afhankelijk wordt van je partner, want 40% van de huwelijken eindigt in echtscheiding!'

Hier onder de conversatie die Raven en Dave hier over hebben.

Raven:

'Ik denk dat je vergeet dat je dankzij mij carrière hebt kunnen maken. Dus ik verwacht daar ook wel iets voor terug. En inderdaad, ik heb geen werk, maar dat was een bewuste keuze van ons samen zodat ik bij de kinderen kon blijven en jij je op je werk kon richten. En nu lijkt het ineens niets meer voor te stellen.'

Dave:


'Kom op, Raven, de kinderen zijn dertien en vijftien. Het was zeker heel fijn dat je thuis bleef voor ze toen ze klein waren. Maar ze hebben allang de leeftijd dat je jezelf weer had kunnen ontwikkelen. Alleen koos je daar niet voor. Het enige wat je deed was zo nu en dan eens wat cupcakes, taarten, en koekjes maken voor feestjes en partijen, maar meer dan dat wilde je niet. Dus ga niet in de slachtofferrol zitten. Is jouw eigen keus geweest. Misschien is het daarom ook wel misgegaan. Dat ik het mistte (taalfout schrijfster) dat je mee kon praten over van alles. Jouw wereldje was niet groter dan de kinderen, je tennisclubje en Karlijn. Sorry, dat ben ik ontgroeid.' 

Zie hier, in een notedop wat de traditionele feministes altijd roepen.

Moraal van het verhaal

Uiteindelijk weet Raven zich prima te redden en staat ze financieel op eigen benen. Dat kun je zien als een hart onder de riem voor thuisblijfmoeders. Bovendien blijkt Dave een egoïstische hufter die niet eens goed voor zijn kinderen zorgt, wat zijn uitspraken hierboven in een ander daglicht stelt.


Conclusie over Thee met koekjes

Thee met koekjes is een cliché liefdesromannetje, met een leuk uitgangspunt omdat er zo vaak mee geschermd wordt als het gaat om vrouwelijke arbeidsparticipatie: zorg dat je financieel onafhankelijk bent van je partner.

Maar als verhaal stelt het niet zo veel voor. Er zitten her en der nog wat spel- en taalfouten in en als Raven op 1 pagina maar liefst twee keer 'moe maar voldaan' is word ik daar zelf moe van.

Ik geef dit boek een 4.


Praktische informatie over Thee met koekjes 

Thee met koekjes kost 17,95 bij bol.com. Maar ik zou dat geld er niet aan uitgeven.

3 reacties

  1. Ik weet niet over welk land de schrijfster het heeft, maar in Nederland gaat maar een derde scheiden en niet tweederde. Ik denk niet dat ik het boek interessant ga vinden.
    Ik ben het er mee eens dat je als man en als vrouw financieel zelfstandig moet kunnen zijn. Maar daarnaast vind ik ook dat het een recht is om te kiezen. Helaas heb je tegenwoordig een nogal hoog salaris nodig om uberhaupt te kunnen kiezen. De maatschappij is nu ingericht op anderhalf inkomen. Ik ben bang dat dit over een poosje op twee inkomens moet. Hoeveel heb je dan gewonnen, vraag ik me af.

    VeggieMo

  2. Ik zettehet boek op de verlanglijst in de wose app van de bieb. Er was een slecht review en jouw review maakt het ook niet beter.

    De laatste weken las ik veel thrillers van Jilliane Hoffmann. Spannende boeken. Dik ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *