Een week of vier van Laura van der Haar: coronaroman

Een week of vier

Een week of vier is een zogenoemde coronaroman.

In Het Parool las ik dat Laura van der Haar, de schrijfster van Een week of vier, dit boek min of meer per ongeluk schreef. Na de bevalling van haar dochter zes maanden geleden, was Laura nog niet weer echt aan het werk. Maar na de speech van premier Rutte kreeg ze een idee voor een verhaaltje. En dat verhaaltje mondde uit in een roman.

Een week of vier: het verhaal

In een week of vier leer je als lezer de jonge moeder Ida kennen. Ida emigreerde voor de liefde naar Spanje, maar haar vriend heeft haar in de steek gelaten. Ze is dus een alleenstaande moeder in een land waar ze amper iemand kent. Maar ze is wel zielsgelukkig met haar dochtertje Joanes. Niettemin heeft Ida besloten om terug te gaan naar Nederland, want er is niets wat haar in Spanje houdt.

Maar dan breekt de coronacrisis uit

Meteen in het begin van het boek al heeft Ida symptomen die mogelijk duiden op corona. Volgens de adviezen moet ze bellen, en dan wordt ze opgehaald in een busje en naar een ziekenhuis gebracht. Daar word je in een kunstmatige coma gebracht, zodat je lichaam kan herstellen.

Alleenstaande moeder met corona: wat doe je metje baby?

Ida's probleem is alleen: wat doet ze dan met Joanes? En niet alleen dat, ze wil Joanes niet alleen laten. Ze voelt zo'n oneindige en intense liefde voor haar dochtertje dat ze helemaal met elkaar vervlochten zijn.

Vriendin Nellie gebeld

Toch belt ze het speciale nummer en laat ze zich ophalen. Voor Joanes belt ze de enige vriendin die ze heeft:  Nellie. Ida kent Nellie van yoga, en normaliter zouden ze denk ik geen vriendinnen zijn. Maar als je verder niemand kent, is iets beter dan niets.

Uiteindelijk belt ze Nellie en vertelt haar wat er aan de hand is, dat de sleutel verstopt ligt bij de voordeur  en hoe ze voor Joanes kan zorgen.

En dan vertrekt Ida naar het ziekenhuis.

Na een week over vier is ze voldoende hersteld om naar huis te kunnen naar haar dochtertje.

Spoiler Alert - Spoiler Alert - Spoiler Alert

Lees vanaf hier niet verder als je het boek nog niet gelezen hebt.

Een week of vier is een roman, maar ik vond het ook  horror! En daardoor zeer knap geschreven, want anders dan Stephen King gebruikt Laura van der Haar geen walmende lijken of spoken. De horror zit in Een week of vier in de vreselijke gebeurtenissen.

In wat ze niet schrijft, maar wat je als lezer realiseert.

Toen ik het boek uit had was ik eventjes helemaal ontdaan. Wat een vreselijk einde.

Mijn conclusie over Een week of vier

Een week of vier is een goed geschreven boek waar de moederliefde afspat. Daarnaast is het een heel actuele roman over corona. Het boek leest bijna apocalyptisch, maar telkens besef je als lezer: 'Ja, zo gaat het nu inderdaad!' wat erg onthutsend is.

Ik was zelf verkouden en aan het hoesten toen ik begon aan Een week of vier. En hoewel ik niet bang ben voor corona, vond ik mijn klachten door dit boek toch eng ineens. Pas nadat ik negatief was getest op corona heb ik het uitgelezen.

Ik vind Een week of vier een echte aanrader, maar wees voorzichtig vanwege het einde. Dat is niet mals. Het boek lijkt me dan ook helemaal niet geschikt voor pas bevallen vrouwen.

Praktische informatie over Een week of vier

Een week of vier is voor 18,50 te koop bij bol.com of bij je lokale boekhandel.

Heb jij dit boek gelezen? Hoe vond jij het?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *