|

Overspel van Tatiana de Rosnay

Ik heb Tatiana de Rosnay nog steeds de gruwelijke dood van het kleine jongetje Michel in haar boek Haar naam was Sarah niet vergeven.

Maar voor de belofte van een goed verhaal was ik bereid haar nog een kans te geven. En dus las ik haar nieuwste boek Overspel.

Overspel: voorbeeldige moeder en huisvrouw gaat vreemd

Hélène is een voorbeeldige vrouw, echtgenote en moeder. Ze staat altijd voor anderen klaar, runt een keurig huishouden en is altijd vriendelijk. Dan merkt ze op een dag de broeierige blik van een vreemde man op. 

Ondanks zichzelf gaat ze nog een keer terug naar de plek waar ze hem zag. En heel onkarakteristiek voor Hélène eindigt dit in een bijzonder hevige vrijpartij. Deze man roept lichamelijke sensaties bij haar op, die ze nog nooit eerder heeft meegemaakt.

Hartaanval tijdens de sex.

Maar hoeveel pech kun je hebben?!

Hij krijgt een hartaanval terwijl hij nog boven op haar ligt! Eerst denkt ze nog dat hij gewoon meteen in slaap is gesukkeld na hun heftige daad.

Als ze hem een stukje van zich afduwt ziet ze het echter:

'Het gezicht van de man was blauw en gezwollen. Zijn weggedraaide ogen waren twee witte bollen zonder iris. Uit zijn openstaande mond hing een zwartige tong.'

Yikes!

Politieverhoor

In paniek vlucht Hélene het appartementje uit. Ze voelt zich daar wel schuldig over, want zou ze niet een ambulance moeten bellen of proberen de man te redden?

Tijdens een etentje met haar man die avond, beseft ze dat ze haar tasje in het appartement heeft laten liggen. En al snel komt inderdaad de politie die het tasje heeft gevonden, en haar wat vragen willen stellen.

Overlevingsdrang wint het van Hélene's paniek en ze weet zo te reageren dat alle mogelijke verdenkingen tegen haar verdwijnen als sneeuw voor de zon. Haar voorbeeldige reputatie en manier van doen spelen hierbij een belangrijke rol.

'Het was onmogelijk dat deze nette dame daarheen was gegaan en seks met die man had gehad. Trouwens, ze had vast niet vaak seks, dat kon je zien. Zij was niet de vrouw die er na de dood van de Servër vandoor was gegaan.'

Hélene komt dus weg met haar slippertje. Maar desondanks lukt het haar niet goed haar leven weer op te pakken. Herinneringen en schuldgevoel blijven haar achtervolgen.

Dan blijkt iemand haar gezien te hebben toen ze het appartement uit vluchtte, en wordt Hélène gechanteerd.

Het wordt lastig om haar geordende leventje te behouden.

Op het puntje van mijn stoel? Niet echt

Op de achterkant van Overspel staan kreten als 'Hitchcock-achtige pageturner, zenuwslopend en dat de sterke spanningsopbouw lezers op het 'puntje van hun stoel laat zitten'.

Maar zoals zo vaak met achterflapteksten is dat behoorlijk overdreven. Want enorm spannend wordt het nergens vond ik. Tuurlijk is het wel interessant om te lezen hoe het Hélène vergaat maar ik zat gewoon lekker achterover op de bank.

Overspel: wat het boek interessant maakt

  • Hoe sterk en effectief overlevingsinstinct kan zijn. Ondanks haar paniek, zorgt haar drang om te overleven er voor dat Hélène haar kalmte kan bewaren, en precies dezelfde perfecte vrouw lijkt te zijn die ze altijd was.
  • Hoe slecht mensen eigenlijk naar andere mensen kijken. Achter Hélène's perfecte facade gaat een vrouw schuil die het moeilijk heeft. Die worstelt met haar geweten. En niemand neemt de moeite om daar achter te kijken. Om Hélène echt te leren kennen.
  • Mensen zien wat ze verwachten. Door Hélènes smetteloze reputatie en keurige manier van doen verdwijnt al snel een mogelijke verdenking. Het lijkt gewoon onmogelijk dat zo'n keurige vrouw zoiets zou doen.

Overspel: het einde

Het eind van het verhaal snap ik niet helemaal. Tatiana de Rosnay laat de lezer achter in het luchtledige en met de vraag: 'Wat is er nou gebeurd? Heeft Hélène zich dingen verbeeld? Moet haar man er nog achter komen?'

Het enige dat je weet is dat er een verband is tussen Hélène en 3, mogelijk 4 doden.

Maar ogenschijnlijk is Hélène precies dezelfde.

'Voor ze zich bij Henri voegt werpt ze nog een laatste blik in de spiegel. Er is iets veranderd. Wat? Ze zou het niet kunnen zeggen. Haar ogen, misschien. Haar blik.

Conclusie: Overspel is vooral een psychologische roman

Wie zin heeft in een spannende zomerthriller, waarbij je bijna niet kunt wachten van de spanning om verder te lezen, moet niet bij Overspel zijn.

Ik vind Overspel vooral een psychologische roman.

Praktische informatie

Overspel is voor 15,- euro te koop bij bol.com. het is een relatief dun boek: 167 pagina's.

Leestip: De Eetclub.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *