|

De dochter, Jane Shemilt

de dochter, jane shemilt

Stel, je 15-jarige dochter komt 's avonds niet thuis. En de dag daarna ook niet. En de dag daarna ook niet. Er is geen andere conclusie mogelijk: ze wordt vermist.

Het verhaal van De Dochter

Dat is wat Jenny, moeder en huisarts, overkomt in De Dochter. Haar dochter Naomi komt niet thuis. En vervolgens ontrafelt langzaam maar zeker Jenny's leven. Alles waar ze in geloofde komt op losse schroeven te staan.

En ze blijkt Naomi niet zo goed te kennen als ze altijd had gedacht. En haar man en twee zonen trouwens ook niet. Door de verdwijning van Naomi worden sluimerende problemen zichtbaar en trekken het hele gezin uit elkaar.

De dochter is een mengeling van de zoektocht naar Naomi, gedachten over het moederschap, het huwelijk, schuldgevoelens en het gezinsleven.

De Dochter: meer dan zo maar een thriller

De plot van De Dochter klinkt misschien als een simpele thriller. Maar het boek  is meer dan dat. Het gaat ook over het moederschap. En of je als moeder een goede moeder kunt zijn als je ook een carrière nastreeft en tijd voor jezelf.

Jenny is een drukbezette 'werkende moeder'. Ze is met hart en ziel huisarts. Maar ze is net zo goed met hart en ziel moeder. Toch krijgt ze onderhuidse verwijten van haar man en kinderen dat ze er niet genoeg voor hen zou zijn.

En als blijkt dat ze haar dochter Naomi eigenlijk helemaal niet kende, lijken die verwijten terecht.

Maar hoeveel moet je er als moeder zijn voor je kinderen? En in hoeverre zijn de eisen en verwachtingen van Jenny's man en kinderen niet reëel?

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jenny. En als lezer kan ik niet anders concluderen dan dat ze een heel betrokken en liefdevolle moeder is. Valt het haar te verwijten wat er met haar dochter Naomi is gebeurd?

Twee tijdlijnen in De Dochter

De Dochter heeft 2 tijdlijnen.

  • In de eerste tijdlijn is Naomi net verdwenen.
  • In de tweede tijdlijn is Naomi al een jaar vermist en is er nog maar weinig hoop om haar terug te vinden.

Normaal houd ik niet van meerdere tijdlijnen. Maar in De Dochter werkt het! Ook omdat je steeds het verhaal krijgt vanuit het perspectief van Jenny.

Plottwist aan het eind

Aan het eind van het boek zit een enorme plot twist. Eentje waar ik dag later nog van onder de indruk ben. Het eind van het verhaal roept een gevoel van ontzetting op.

Conclusie over De Dochter

De Dochter is het eerste boek van Jane Shemilt, die net als hoofdpersoon Jenny huisarts is. Ik vind het bijzonder goed, en kon het nauwelijks wegleggen. Ik vond het zo spannend dat mijn ogen struikelden over de letters.
Ik geef De Dochter een 9. Niet alleen is het spannend en origineel, ik vond het ook interessant vanwege het spanningsveld tussen moederschap-eigen leven.

Praktische informatie over De Dochter

Jeane Shemilts boek De Dochter is voor19,95 te koop bij bol.com en het geld meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *