In het oranje ochtendlicht

'In het oranje ochtendlicht'.

Het is een titel waarbij ik een soort streekroman verwacht. Maar In het oranje ochtendlicht is een boek over doodgaan.

Het is geschreven door Nina Riggs (1977 - 2017) die te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was. De kanker had zich dermate door haar lichaam verspreid dat er niets meer aan te doen was.

En hoewel ik ondanks mezelf hoopte op een happy end, staat er op de achterflap al:

'Ze overleed vlak nadat ze dit boek had voltooid.'


In het oranje ochtendlicht: Wat geeft het leven nog betekenis als je nog maar een paar dagen hebt

De reden dat ik dit boek leende uit de bibliotheek is de ondertitel die een citaat is van USA Today. Namelijk deze:

'Wat geeft het leven nog betekenis als je nog maar een paar dagen hebt?'

Ik was erg benieuwd naar het antwoord. Na lezing van het boek kan ik echter niet zeggen wat het nou precies is.

Wat me het meest trof in dit boek is dit:

'Ik verbaas me over de onbekende rust die de laatste dagen over me is gekomen - sinds het moment dat de arts aan de telefoon het woord 'kanker' uitsprak. Terwijl ik de paniek in Johns ogen zag uitbreken, was ik op de een of andere manier opgelucht. Het is gebeurd, denk ik steeds. Het vreselijke. Zo voelt het vreselijke.' 

Conclusie over In het oranje ochtendlicht

Het oranje ochtendlicht is geschreven door de ongeneeslijk zieke Nina. Ze schrijft over haar ziekteproces, maar ook over haar gezinsleven. Het boek is een combinatie van huis, tuin en keuken gebeurtenissen, kanker en hoe Nina zich onder alles voelt.

Het boek is makkelijk leesbaar geschreven, maar het onderwerp is natuurlijk wel heftig. Ik denk dat het een waardevol boek is voor mensen met, en zonder kanker.

Hoe moet je leven als je weet dat je snel zult sterven?

Ik had gehoopt dat ik in dit boek antwoorden zou vinden op hoe je verder moet met je leven, als de eindstreep ineens heel concreet in zicht is. Maar ik heb dat antwoord niet heel concreet gevonden. Of het is zo simpel als dit:

je gaat gewoon door met leven.


Praktische informatie over In het oranje ochtendlicht

In het oranje ochtendlicht is voor 20,- te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *