Ik ben blij dat mijn moeder dood is review

ik ben blij dat mijn moeder dood is
Het is wat je noemt een opruiende titel: Ik ben blij dat mijn moeder dood is!

Het is de titel van het boek van ex-kindster Jennette McCurdy. Jennette werd beroemd in haar rol als Sam in de populaire Nickelodeon serie iCarly. Mijn kinderen keken deze serie graag.

Het was mijn jongste dochter die me tipte over het boek Ik ben blij dat mijn moeder dood is.

Ik ben blij dat mijn moeder dood is: tip van mijn jongste dochter

In eerste instantie had ik niet zoveel zin om dit boek te lezen. Ik ben een moeder, en het leek me niet zo fijn om een boek te lezen over een iemand die blij is dat haar moeder dood is. Maar toen ik er eenmaal aan begon vond ik Ik ben blij dat mijn moeder dood is een leuk boek, voor zover een dergelijk boek leuk kan zijn.

Het is vlot geschreven en leest als een roman.

Ik ben blij dat mijn moeder dood is: waar gaat het over

Ik ben blij dat mijn moeder dood is het verhaal van Jennette McCurdy. Ze vertelt over haar jeugd tot haar leven nu. Als zesjarige dwong Jennette's moeder haar om te gaan acteren. Haar moeder droomde van een succesvolle filmcarrière voor haar dochter.
Naast die droom was het ook gewoon financieel een goede oplossing. Het gezin had veel onbetaalde rekeningen, en dankzij Jennette's filmcarrière kregen ze financieel lucht.

Gedwongen de droom van je moeder leven

Jennette zelf wilde eigenlijk helemaal niet acteren. Ze kreeg er enorm veel stress van, en zoals ik het las, was ze er ook helemaal niet zo goed in. Maar dat heb ik wellicht verkeerd begrepen want ze kreeg dus een rol in de successerie iCarly op Nickelodeon. Jennette deed wat haar moeder wilde, omdat ze haar blij wilde maken. Bovendien was haar moeder geen lieverdje als ze haar zin niet kreeg.

Ongezonde symbiotische relatie

De relatie tussen Jennette en haar moeder is zeer ongezond. In therapie vertelt Jennette dat zij en haar moeder beste vriendinnen waren in een poging om te laten zien hoe goed haar relatie met haar moeder wel niet was. Haar therapeute merkt dan op dat dit niet erg gezond klinkt, en of haar moeder verder volwassen vrienden had.

Jennette McCurdy's moeder

Jennette's moeder kreeg borstkanker toen Jennette 2 jaar oud was. Dat heeft veel impact gehad op het gezin. Toen haar moeder hersteld was, leefde het gezin in constante angst dat de kanker terug zou komen. Dat werd er ook niet beter op doordat Jennette's moeder hen wekelijks dwong een video te kijken uit de peridoe ze heel ziek was.

Een 'hoarder'

Jennette McCurdy's moeder was iemand die niets kon weggooien. Omdat het huis propvol zooi stond moesten Jennette en haar broers op een campingmatje in de woonkamer slapen. Eventjes kreeg ze haar eigen bed, maar al snel werd ook dat volgepakt met haar moeders spullen.

Jennette's moeder douchte haar dochter nog op haar 17de

Alsof het al niet erg genoeg is dat ze haar dochter dwong tot een filmcarrière, vond Jennette's moeder het ook nodig om haar te douchen. Ook al was ze al zeventien. En daarbij deed ze dan ook een inwendig onderzoek en een borstonderzoek.

Moeder zet aan tot anorexia

Een ander dubieus wapenfeit van Jennette McCurdy's moeder is dat ze Jennette aanzette tot anorexia! Vanwege de gewenste acteercarrière wilde haar moeder dat ze heel dun zou blijven, met een zo kinderlijk mogelijk lichaam. Toen Jennette borsten kreeg leerde haar moeder hoe ze calorieën kon tellen om zo niet aan te komen.
Samenvattend komt Jennette McCurdy's moeder in Ik ben blij dat mijn moeder dood is naar voren als een manipulatief kreng die haar dochter zowel geestelijk als lichamelijk misbruikte en inzette om haar eigen dromen te verwezenlijken.
Aan het eind van Ik ben blij dat mijn moeder dood is kon ik de titel van het boek dan ook helemaal begrijpen.

Jennette McCurdy over haar acteer carrière

Toen ik Ik ben blij dat mijn moeder dood is uit had zocht ik Jennette op, op Google. Ik was half verbaasd dat ze inderdaad een bekende kindster was. Het boek las als fictie! In het boek leerde ik dat Jennette een hekel had aan het karakter van Sam, en de dialogen series waarin ze speelde hartstikke slecht vond. Ook gruwde ze van het vreselijke kapsel dat ze in de serie had.

Sam and Cat

Dat maakte het heel apart om haar te zien acteren in bijvoorbeeld Sam en Cat. Je ziet daar toch een actrice die het goed naar de zin heeft. Maar dat is dus maar schijn. Hieronder een fragment uit Sam en Cat. Cat werd overigens gespeeld door Ariane Grande!

Mijn conclusie over Ik ben blij dat mijn moeder dood is

Ik ben ben blij dat mijn moeder dood is leest vlot weg, maar is tegelijkertijd heel tragisch. Vooral omdat pas aan het eind van het verhaal Jennette vanuit een volwassen perspectief terugkijkt naar de relatie met haar moeder. Het grootste deel van het boek doet ze dat vanuit het perspectief dat haar moeder geweldig was.
Als lezer weet je dat het niet oké is dat je moeder je betast onder de douche, maar voor de jonge Jennette is het heel gewoon.
Verder is dit een mooi verhaal over iemand die haar jeugd en haar bulimia weet te overwinnen.
N.B. Als moeder deed dit boek me goed, omdat ik meteen al in de plus stond: ik mishandel mijn kind noch lichamelijk noch mentaal, en ik laat ze hun eigen keuzes maken.

Ik ben blij dat mijn moeder dood is kopen

Ik ben blij dat mijn moeder doos is, is voor 22,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Op bol.com kun je bovendien de eerste 25 pagina's gratis lezen.
ik ben blij dat mijn moeder dood is

 

Op GoodReads krijgt Ik ben blij dat mijn moeder doos is 4,56 sterren van de maximaal 5.
Leestip: The school for good mothers en mijn post over Nickelodeons nieuwe Dora.
Wat vond jij van dit boek? 

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *