Het Jongensboek van Con IgguldenHet Jongensboek van Con Igguldenis een boek voor 'iedere jongen van acht tot tachtig' en ziet er prachtig uit. Het boek roept een gevoel van nostalgie op. Een gevoel van heimwee naar betere, gezelligere tijden. Toen jongens nog lekker buiten speelden en daar hun avonturen beleefden, in plaats van achter de computer te zitten.

Het jongensboek: waar gaat het over?

Het Jongensboek beslaat een heel breed terrein, en behandelt zo'n tachtig onderwerpen.

  • Van tips voor spelactiviteiten
  • natuurkundige proefjes
  • weetjes
  • geschiedenis
  • doe het zelven
  • knutselen
  • grammatica en spelling 
  • tot omgaan met meisjes!

Het bijzondere van Het Jongensboek

Maar wat Het Jongensboek vooral zo aantrekkelijk maakt is de levensstijl, en de normen en waarden die het voorstaat. Dat spreekt meteen bij het openslaan van het boek uit een tekst van Sir Frederick Treves die de jongens toespreekt, waarin onder andere staat:

'Je hebt je toekomst in eigen hand. Twijfel daar nooit aan. Schep niet op. Een jongen die opschept is - net als een volwassene die opschept - tot weinig anders in staat.'

Het principe, van allerlei 'ouderwetse' activiteiten zie je ook, in het eveneens net uitgekomen boek 'Maak indruk op je kinderen', maar Het Jongensboek spreekt mij veel meer aan en heeft bovendien meer te bieden dan alleen spelletjes.

Als het geen boek is voor jongens dan wel voor moeders!

Het Jongensboek
Bron: inkijkexemplaar bol.com


Wat vond mijn 10-jarige zoon van Het Jongensboek?

Omdat de doelgroep jongens van 8 tot 80 is, liet ik het ook aan mijn destijds tienjarige zoon zien. Die sloeg het open op de eerste gemarmerde bladzijde en riep:

'Dat is een leuke achtergrond voor mijn computer!' 

Maar na dit slechte begin keek hij het boek met plezier in. Vooral 's werelds snelste papieren vliegtuigje kon hem erg bekoren, en werd onmiddellijk gevouwen.

Het geeft mij als moeder hoop, en een mooie droom, dat mijn zonen met behulp van dit boek mannen van stavast zullen worden!

Kritiekpuntje is het hoofstuk over de typisch Engelse sport Cricket, en met zoveel onderwerpen vraag ik me af hoe ze tot hun keuze voor juist die zijn gekomen. Maar ja, ik ben dan ook een meisje.

Jongensboek: niets nieuws onder de zon

Als je langs de 'hype' kijkt is het Jongensboek gewoon het zoveelste boek met kinderactiviteiten. Niets nieuws onder de zon dus, behalve dat dit boek een beroep doet op het verlangen naar vroeger, en beter, tijden!

Weetjes over Het Jongensboek

Het Jongens Boek werd in juni 2006 uitgegeven in Engeland onder de spannende titel 'The Dangerous book for Boys'. Toen het boek in mei 2007 uitkwam in Amerika stond het binnen een week op de tweede plaats van de best verkochte boeken van Amazon.com. Alleen Harry Potter deed het beter.

Rondom tienbesteedde een hele uitzending aan mannen en jongens in de huidige maatschappij, waarbij Het Jongensboek ook naar voren werd gehaald, als typerend voor jongens.

Praktische informatie over Het Jongensboek

Het Jongensboek is voor 27,50 te koop bij bol.com.

Bezoek de website van Het Jongensboek

Site van het jongensboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *