Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straten

Berichten uit het tussenhuisje is het persoonlijke verslag van Henk van Straten over de twee jaar in zijn leven nadat hij zijn vrouw heeft verlaten.

Maar het is ook meer dan dat.

Henk van Straten deelt zijn zieleroerselen.

Soms gaan die over zijn kinderen, soms over vader zijn, soms over de vraag waarom hij bij zijn vrouw weg moest, soms over de dood, en vaak over wie hij eigenlijk is. Want dat weet hij zelf eigenlijk ook niet zo heel goed.

Kritische blik op zichzelf

Tegelijkertijd is hij niet bang om kritisch naar zichzelf te kijken. Hij maakt zichzelf beslist niet mooier of beter dan hij is. Iemand reageerde bijvoorbeeld op zijn column dat hij beter zijn best had moeten doen om zijn huwelijk te redden. Van Straten reageert hierop met de vraag dat hij inderdaad niet zeker weet of hij dat wel genoeg geprobeerd heeft.

Mijn conclusie over Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straten

Ergens aan het begin van Berichten uit het tussenhuisje spreekt van Straten de lezer rechtsreeks toe:

'Te delen met jou, ramptoerist.' 

Ik moest er om glimlachen. Want ik kon hem geen ongelijk geven. Ik pakte het boek inderdaad als een soort ramptoerist. Ik wilde weten wat er mis was gegaan in zijn huwelijk, en hoe het na verval verder zou gaan tussen hem en zijn echtgenote.

Maar als ramptoerist kom je uiteindelijk niet echt aan je trekken met Berichten uit het tussenhuisje. Daarvoor is de toon te filosoferend en beschouwend.

Omdat het columns zijn, kun je het boek makkelijk pakken, een stukje lezen en weer wegleggen.

Ik vond het al met al een mooi boek. Vooral zijn ervaringen als vader vond ik aansprekend, en ook herkenbaar. Ook al ben ik een moeder ; )

N.B. Ik heb niet echt antwoord gekregen op de vraag wat er nou precies mis ging in het huwelijk van Henk van Straten. Ik krijg de indruk dat hij vindt dat hij wel moest. Dat hij geen andere keuze had. Maar ik vraag me af of bijvoorbeeld therapie niet had kunnen helpen.

Praktische informatie over Berichten uit het tussenhuisje

Berichten uit het tussenhuisje is voor 19,99 te koop bij bol.com.

Lees ook mijn post over het rouwproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *