Uit verwachting van Leonie van Mierlo


Een veertigjare singleton heeft wisselende seksuele contacten, vrijt onveilig, wordt zwanger, wil het kind aborteren maar besluit het uiteindelijk toch te houden.  Als het kind dan rond week twaalf niet levensvatbaar blijkt schrijft ze een 'ontroerende roman' over haar gevoelens en komt bij fatsoensrakker Andries Knevel terecht als treurende moeder.

Echt gebeurd, net als het boek 'Uit verwachting'.

Uit verwachting

Uit verwachting leest als Sex and the City, maar dan zonder het uitbundige zelfvertrouwen van Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha. Het is het verhaal van een veertigjarige single, Niki, die het leven van een late twintiger leeft: zoekend naar de perfecte baan, en als het even kan een leuke partner. Dit alles overgoten met een licht zingevingssausje en een garnering van spiritualiteit.

Het verhaal van Uit verwachting

Tijdens een nacht met haar 'sexmaatje' vergeten ze een condoom te gebruiken, en volgens vergeet Niki ook nog om de morning after pil te nemen. Dat resulteert in een 'onverwachte' zwangerschap. Duh. Niki's eerste impuls is een abortus, en ze boekt meteen een afspraak voor een 'overtijdbehandeling'. Maar gedurende het weekend begint ze te twijfelen en besluit er wat langer over na te denken.

Als lezer wordt je deelgenoot van Niki's emoties en denkproces, bijvoorbeeld als ze door gebruik van de methode familieopstellingen probeert tot een besluit te komen. Uiteindelijk besluit ze de baby te houden, maar dan blijkt bij een echo dat het hartje niet klopt.

Uit verwachting: gebrek aan plot

Feitelijk is 'Uit verwachting' een soort dagboek over een periode in het leven van een vrouwelijke veertiger, en is er dan ook nauwelijks sprake van een plot. Het meest boeiende aan dit boek is de onverwachte wending dat Nikki na lang wikken en wegen besluit voor de baby te kiezen, en dat dan blijkt dat ze die keuze niet heeft. Sterker nog: het was die belofte, gelezen op de achterflap, die voorkwam dat ik het boek in een hoek gooide. Ik geef het beschaamd toe: ik ben een beetje een ramptoerist.

Als jarige moeder van vijf kinderen had ik wat moeite mee te leven met Niki. Eerlijk gezegd had ik zin om haar een schop te geven. Hoe kun je als veertigjarige verzuimen voorbehoedsmiddelen te gebruiken?! En noem me ouderwets maar de sexuele moraal uit het boek spreekt me ook niet aan. Bijvoorbeeld dit 'vernieuwende' idee:

'Tijdens een meditatieve week in Turkije drie jaar geleden heb ik echter besloten alleen nog te vrijen met mannen die mij eerst hebben laten zien dat ze echt om me geven.'

Uit verwachting: kleffe vriendschappen

Net als bij Sex and the City spelen vriendinnen een belangrijke rol. Maar waar in Sex and the City de vriendschappen humoristisch en hartverwarmend zijn vond ik ze in dit boek erg klef.

'We dompelen onszelf in een eindeloze omhelzing.'Je bent echt mijn allerliefste vriendinnetje,' fluister ik in haar oor.'Ik hou zóveel van je,' zegt ze. Door de manier waarop ze nadruk legt op het woordje 'zo' voel ik het ook echt.Even is het alleen ik en mijn vriendin, en vergeet ik dat ik zwanger ben.'

Uit verwachting: titel leuk gevonden

De titel vond ik erg leuk gevonden: Niki is uiteindelijk letterlijk uit verwachting. Maar verder vind ik het boek geen aanrader, mede doordat het niet bijster goed geschreven is en doordat het saai is.

Maar misschien komt dat doordat mijn levensstijl zo anders is dan die van Nikki. Het feit dat het allemaal echt gebeurd is maakt Nikki toch wel sympathiek. De kracht van dit boek is denk ik dat het een tijdsbeeld geeft van een veertigjarige single in 2008.

Praktische informatie over Uit verwachting

Uit verwachting is voor 18,95 te koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *