Luie ouders hebben gelijk

luie ouders hebben gelijk
Luie ouders hebben gelijk, schrijft Tom Hodgkinson.

Kinderen hebben het tegenwoordig druk, druk, druk, en daardoor hebben hun arme ouders het ook druk, druk, druk.

Want iemand moet toch het geld verdienen voor al die stimulerende clubjes en activiteiten, en iemand moet ze er toch heen brengen.
luie ouders hebben gelijk tweedehands

Luie ouders hebben gelijk

Tom Hodgkinson geeft in zijn boek 'Luie ouders hebben gelijk' de oplossing: lui ouderschap. In de praktijk betekent dit: laat je kinderen hun gang gaan, en doe vooral niet te veel op ze uit.

Voor deze oplossing liet Hodgkinson zich inspireren door D.H. Lawrence die in 1918 schreef:

'Hoe moet de opvoeding van een kind worden aangepakt? De eerste regel is: laat hem zijn gang gaan. De tweede regel is: laat hem zijn gang gaan. De derde regel is: laat hem zijn gang gaan. Dat is de hele aanpak.'


Luie Tom pleit voor een opvoeding met zelfgemaakt houten speelgoed, veel natuur, huisdieren en weinig regels, waarin de ouder zich op de achtergrond houdt.

De luie ouder

'Liever thuis zonder een cent op zak dan genoeg geld maar altijd afwezig.'

De luie ouder heeft twee doelen:

  1. Een makkelijker leven
  2. Onafhankelijke en zelfredzame kinderen creëren

Denk je misschien dat het onverantwoordelijk is een kind aan zichzelf over te laten? Volgens Hodgkinson ben je júist een verantwoordelijke ouder als je lui bent, omdat aan die luiheid respect voor je kind ten grondslag ligt.

Als voorbeeld haalt Tom 'primitieve culturen' aan, waar kinderen gezellig met messen bij diepe kuilen spelen. Daar respecteren ze het gezonde verstand van kinderen tenminste nog.

Onverantwoordelijk zijn pas de ouders die hun kind naar school doen.

Hoewel je je kind dus zoveel mogelijk aan zichzelf moet overlaten beveelt Hodgkinson wel aan de eerste drie levensjaren van het kind zoveel mogelijk thuis te zijn.

We zijn allemaal slachtoffer van het Industrieel Kapitalisme

De overbezette kindertijd is een symptoom van een groter probleem. Wij zijn namelijk allemaal het slachtoffer van het industrieel kapitalisme. Dit is er op gericht mensen hulpeloos en afhankelijk te maken, zodat ze vervolgens geld moeten uitgeven om het machines of geld vóór hen te laten doen.

Door zo min mogelijk betaald werk te doen, en zo lui mogelijk te zijn, verzet je je dus feitelijk tegen het industrieel kapitalisme met zijn loonslaven en gebrek aan persoonlijke vrijheid en de consumptiemaatschappij.

Tom Hodgkinson over het moederschap

Volgens Hodgkinson is het moederschap een verzinsel, dat gekleurd wordt door tijd en cultuur. De Thuisblijfmoeder is bijvoorbeeld een negentiende-eeuwse uitvinding.

'Als je durft te erkennen dat het moederschap een verzinsel is, dan werkt dat bevrijdend, aangezien die erkenning betekent dat iedereen het op zijn manier mag doen. Alle benaderingen zijn goed. Het is de taak van alle moeers om aan het moederschap een unieke, persoonlijke invulling te geven.

Geen enkele manier is de beste. De 'beste manier' wordt doorgaans aangeprezen door vertegenwoordigers van de heersende klasse. Momenteel worden vrouwen in Groot-Brittanië bijvoorbeeld aangemoedigd volledig te gaan werken en hun kinderen naar de crèche te brengen. Nog niet zo lang geleden werd hun aangeraden thuis te blijven terwijl de mannen het geld binnenbrachten. In beide gevallen vloeit dit niet voort uit een bepaalde absolute moraal, maar slechts uit een economische noodzaak, die vervolgens gebracht wordt als ethisch voorschrift.'


Hoe herkenbaar, want is dit niet precies wat er momenteel in Nederland speelt?

Luie ouders hebben gelijk: een vermoeiend boek

Eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van dit boek. Tom is zo hard aan het werk om lui te zijn, dat mijn gedachten steeds meer begonnen af te dwalen. En hoewel hij adviseert alle opvoedkundige boeken weg te gooien, zit hij tegelijkertijd met het probleem dat hij er zelf één heeft geschreven. En hoewel hij zich probeert te onthouden van adviezen, staat zijn boek er toch vol mee.

En wat is er zo goed aan om jezelf bezatten en tot één uur in bed liggen met een kater? En wat is er zo leuk aan een kind dat in gezelschap zijn billen spreidt om iedereen zijn anus te laten zien?

Hoe haalbaar is de aanpak van Tom Hodgkinson?

Toms anarchistische aanpak klinkt stoer, maar is het in de praktijk haalbaar? Zo heeft hij de gewoonte regelmatig zijn kinderen thuis te houden van school, en stimuleert hij ze het gezag van de leerkrachten uit te dagen. Dit alles in het kader van zelfstandige en creatieve denkers, maar mij lijken het gewoon heel irritante kinderen.

Tom spreekt zichzelf regelmatig tegen

Ook spreekt hij zichzelf regelmatig tegen. Heb je je juist door allerlei stoere verhalen van luiheid geworsteld, dan gaat Tom plotseling vertellen over allerlei beeldhouwwerken die hij samen met zijn kinderen heeft gemaakt, en waar hij en de kinderen zich urenlang mee vermaken. 

Liet de luie ouder zijn kinderen niet zoveel mogelijk hun eigen gang gaan?

Ook wonderlijk is dat Toms kinderen blijkbaar nog steeds verlangen naar plastic speelgoed, Nintendo's, computers en televisie. Wat dat betreft lijkt zijn luie ouderschap vooralsnog weinig vruchten af te werpen.

Het goede aan dit boek vond ik, dat het de druk van de ketel haalt. De boodschap: 'Maak je toch niet zo druk,' geeft een gevoel van rust.

Enkele citaten uit Luie ouders hebben gelijk

'Onthoud dat hoe luier de ouder is, hoe gelukkiger het kind wordt want een luie ouder is ongedwongen: vrolijk, niet rancuneus en daardoor prettig gezelschap(...) Het is goed aandacht aan jezelf te besteden - de luie ouder moet, nogmaals gezegd, constant wakken voor rancune - en het is goed dat je kind voor zichzelf leert zorgen.'

'De boodschap is duidelijk: verspil geen tijd en geld aan speelgoed wanneer je het kind ook gewoon een boomtak kunt geven.'

Meer weten over Luie ouders hebben gelijk van Tom Hodgkinson?

Het boek Luie ouders hebben gelijk van Tom Hodgkinson is uitverkocht op bol.com. Wel kun je daar nog de Engelse versie The idle parent kopen.

Luie ouders hebben gelijk tweedehands

Luie ouders tweedehands vinden is nog niet zo eenvoudig. Ik heb onder andere gekeken op boekenbalie.nl en boekenkraam.nl. Maar zij hebben het niet. Ook op boekwinkeltjes.nl kon ik het boek niet vinden.
Op marktplaats kun je Luie ouders tweedehands wel vinden! Ik zag er minstens 1 exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *