|

Vol verwachting: in gesprek met kinderloze moeders

Soms heb je van die boektitels die prachtig de lading dekken. Dat is zeker het geval bij Vol verwachting. Zeker in combinatie met de ondertitel: In gesprek met kinderloze moeders.

Ook het plaatje op de cover is wat dat betreft heel treffend: een vrouw die achter een ooievaar met een baby in zijn snavel aan rent.

De paradox van kinderloze moeders geeft prachtig het diepe verlangen weer van de geïnterviewde vrouwen in dit boek. Zij voelen zich moeder, maar konden helaas geen kind(eren) krijgen.

Kinderloze vrouwen een stem geven

Vol verwachting is geschreven door Mieke Simons. Ze wil met dit boek vrouwen die dolgraag kinderen hadden gewild, maar ze niet mochten krijgen, een stem geven. Simons vindt dat er veel aandacht is voor zwangerschap, geboorte en andere fases in het leven. Maar heel weinig voor vrouwen met een onvervulde zwangerschapswens.

13 vrouwen, 13 verhalen

In totaal bevat Vol verwachting 13 verhalen van 13 verschillende vrouwen. Wat me opviel is dat de pijn van het onvervulde verlangen naar een kind bij de meeste nog steeds aanwezig is. Het is niet iets dat over gaat.

Het gemis gaat het hele leven door, en laait bij tijd en wijle weer op. Zelfs als vrouwen al lang en breed door de overgang zijn. Dan zit de pijn bijvoorbeeld in de confrontatie met andere vrouwen die óma worden.

Wat ook steeds terug komt is dat gesprekken zo vaak over kínderen gaan. Maar dat is natuurlijk ook wel logisch. Mensen praten nu eenmaal over dingen die hen raken. En de mensen met wie ze leven. Dus als je kinderen hebt, dan zúl je daar over praten.

Conclusie

Ik vond Vol verwachting een mooi boek, en heb alle portretten van de kinderloze vrouwen met interesse gelezen.

Op z'n minst maakt dit boek je bewust van je zegeningen!

Praktische informatie over Vol verwachting

Vol verwachting is 17,50 te koop bij bol.com

5 reacties

 1. Lijkt me een mooi maar moeilijk boek.
  Ook ik ben zo'n vrouw die graag kinderen had gewild maar ze nooit kreeg. Dat doet soms ontzettend zeer...

 2. Ik ben moeder geworden na jaren ongewenst kinderloos te zijn geweest.
  Het verdriet is moeilijk voor te stellen als je zelf kinderen kunt krijgen.
  Zelf kan ik me het ook niet goed meer voor stellen want op het moment dat de kinderen kwamen ga je over de streep naar ouders die kinderen hebben.
  Ik weet nog dat het verdriet groot was.

 3. Ik denk wel dat ik het boek ga lezen omdat ik het gevoel ken, ook ik kon geen kinderen krijgen, maar ik wilde me er niet bij neer leggen. We hebben twee prachtige dochters uit India en ook dat was een lange weg te gaan, maar wel het beste in mijn leven wat ik ooit gedaan heb. De kinderen zijn volwassen en wij hebben inmiddels twee kleinzoons waar we super gelukkig mee zijn.
  Adriana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *