|

Gek van kinderen, Juliaan van Acker

gek van kinderen

Het wemelt van de opvoedboeken in Moederland.

Persoonlijk heb ik het er echt helemaal mee gehad! Al die experts en opvoedkundigen die je een oplossing beloven. Er is bovendien heel veel overlap. En volgens mij zijn de schrijvers van dit soort boeken de enigen die er echt beter van worden.

In hun portemonnee.

Gek op kinderen is anders

Maar het boek Gek van kinderen is anders. Het is geschreven door Juliaan van Acker. Van Acker is een emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En hij heeft een pedagogische praktijk in Antwerpen.

50 casussen van ouders met opvoedingsvragen

Gek van kinderen is niet het zoveelste boek met tips voor de opvoeding. Het is een boek met 50 casussen van ouders die Juliaan van Acker schreven over hun problemen en om hulp vroegen.

En omdat die problemen zo herkenbaar zijn, blader je als lezer graag naar het betreffende hoofdstuk om te lezen wat er precies aan de hand was, en wat het advies was. Er is daarna zelfs een follow-up waarin de ouders aangeven wat ze aan het advies hadden en hoe het verder ging.

Indeling van het boek

Van Acker is zo vriendelijk geweest het boek in te delen op leeftijd. Zo kun je makkelijk leeftijdsgerelateerde opvoedingsvraagstukken opzoeken.

  1. Van een tot vijf jaar
  2. Van zes tot elf jaar
  3. Van twaalf tot negentien jaar

Voorbeelden van onderwerpen:

Hier onder een aantal van de vraagstukken:

  • Ouders in paniek omdat hun zoon blowt
  • Zeven jaar en nog broekpoepen
  • Is dit kind nu wel of niet autistisch?

Er stonden diverse vraagstukken en onderwerpen in waarvan ik dacht: 'Dat wil ik lezen!'

Juliaan van Ackers antwoorden zijn een mix van begrip, informatie en een mogelijke aanpak. Alle drie elementen vond ik erg goed. Zo plaatst hij bijvoorbeeld het gedrag van een puber in het kader van normaal pubergedrag, terwijl de moeder dacht dat er iets ergs met haar kind was.

Conclusie over Gek op kinderen

Gek op kinderen is een boek dat ik graag in mijn kast zou hebben. Als ik dan ergens tegenaan loop in de opvoeding, kan ik het zo even pakken en kijken wat Juliaan van Ackers er over zegt. Zonder dat ik allerlei popie-jopie theorieën over opvoeding of opvoedingsstijlen hoef door te worstelen.

Van Ackers aanpak is kort, krachtig en effectief.

Praktische informatie over Gek op kinderen

Gek op kinderen is voor 29,95 te koop bij bol.com. En dat vind ik het waard.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *