9 x De waarheid over een boekenblog - geïnspireerd door Booksometea

boekenblog

Soms kom je op andere blogs super interessante dingen tegen. Zoals de post 'De waarheid over boekbloggen' van het boekenblog Booksometea.

Booksometea is van Nienke Posthuma en ze schrijft op haar boekenblog over... boeken!

Het leek me leuk om Nienke's ervaringen naast de mijne te leggen.

Want Momlit is natuurlijk ook een boekenblog!

1. Je hebt geen dure apparatuur nodig voor een boekenblog

Met deze waarheid van Nienke ben ik het helemaal mee eens. Sterker nog, dat is één van de leuke dingen van bloggen in het algemeen. Het hoeft je helemaal niets te kosten! Een Blogger blog is helemaal gratis, boeken kun je lenen in de bibliotheek, en desnoods schrijf je daar ook je blogposts.
Maar in principe heb je alleen een computer/laptop nodig om te kunnen boekbloggen.

2. Je gaat niet rijk worden van een boekenblog

Ik denk dat dit inderdaad wel klopt. Ik ben tenminste nog nooit betaald voor een boekreview. Wel krijg ik soms een boek gratis opgestuurd als ik daar om vraag.
Dit wil overigens niet zeggen dat je geen geld kunt verdienen met boekbloggen. Maar je moet denk ik echt heel veel bezoekers hebben om er 'rijk' van te worden.

Geld verdienen met een boekenblog

Je kunt geld verdienen met boekbloggen door affiliate links te gebruiken. Zo gebruik ik een affiliate link van bol.com naar het boek dat ik bespreek. Dat is handig voor mijn bezoekers: ze kunnen makkelijk doorklikken als ze het boek willen kopen. En ik krijg dan een percentage van bol.com voor die verkoop.

Boekblogger: 6% per verkocht boek op bol.com

Als iemand via mijn blog en affiliate link een boek koopt op bol.com dan krijg ik daar maar liefst 6% commissie voor.
Stel iemand koopt een boek van 20 euro. Dan krijg ik daarvan 1,20.

 

Zelfs als er elke dag 1 persoon een boek van 20 euro koopt via mijn boekenblog dan komt dat neer op 36 euro per maand als bol.com affiliate.

Maar als ik dus heel veel bezoekers heb, en misschien ook wat duurdere boeken, dan kunnen de inkomsten wel oplopen.

3. Je hebt doorzettingsvermogen nodig voor een boekenblog

Ook met deze waarheid ben ik het helemaal eens. Zeker in het begin kan het voelen alsof je schrijft voor niemand. Hoewel er uitzonderingen zijn, duurt het soms even voordat je blog 'ontdekt' wordt door het publiek. Ook omdat je blog dan nog in de zogenoemde Google Sandbox zit.

Doorzettingsvermogen is dan heel belangrijk. Geef niet op, en laat je niet ontmoedigen.

4. Het loont om je te verdiepen in SEO voor een boekenblog

Deze waarheid over een boekenblog sluit mooi aan op punt 3. Want door je te verdiepen in SEO kun je de kansen dat mensen je blog vinden enorm vergroten. Wil je meer bezoekers op je boekenblog? Dan is SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie cruciaal!

Je verhoogt daarmee namelijk de kans dat je blogposts hoog in Google komen, en dat je dus meer bezoekers krijgt.

5. Kies je social media platform zorgvuldig voor je boekenblog

Zoals een wijze vrouw ooit tegen mij zei: 'Je kunt niet alles.' En zo is het inderdaad ook met social media. Nienke schrijft bijvoorbeeld dat ze meer tijd en energie kwijt was aan Instagram dan het bezoekers opleverde. Soms werkt een social media kanaal gewoon niet voor je. En dat is oké.

Voor mijn boekenblog Momlit gebruik ik eigenlijk alleen Pinterest en Facebook.

6. De online boekencommunity kan fijn zijn maar ook hard

Deze waarheid las ik met interesse. Over deze kan ik zelf namelijk niet echt meepraten, omdat mijn posts denk ik niet genoeg worden gelezen om besproken te worden in de boekencommunity. Mijn aandacht ligt dan toch meer bij mijn blog Huisvlijt. Op Momlit publiceer ik vooral mijn boek reviews, en verder doe ik daar niet veel extra aan.

7. Je statistieken kunnen helpen om meer bezoekers te krijgen op je boekenblog

Hiermee ben ik het ook weer helemaal eens. Net als SEO bieden je statistieken je inzichten waar de interesses van je bezoekers liggen, en wat goed werkt. Z
o kan ik in mijn statistieken zien dat veel mensen op mijn boekenblog Momlit komen via een boek van Esther Verhoef. Die informatie kan ik gebruiken om bijvoorbeeld meer boeken van Esther Verhoef te schrijven en door deze posts extra te optimaliseren.

8. Een boekenblog kost veel tijd

De meeste tijd ben ik denk ik kwijt aan het lezen van een boek. En daarna denk ik een uur of anderhalf uur voor de review. Vergeleken met mijn blog Huisvlijt valt de tijd die ik kwijt ben aan mijn boekenblog wel mee eigenlijk.

9. Je krijgt soms een hoop shit over je heen door je boekenblog

Ook met deze waarheid heb ik zelf gelukkig niet zoveel ervaring. Zeker niet op mijn boekenblog. Maar Nienke schrijft dat ze soms 'de wind van voren' krijgt omdat ze volgens sommige lezers niet genoeg aandacht geeft aan bepaalde aspecten.

Boekenblog tot slot

Dankjewel voor je leuke blogpost over je boekenblog en de inspiratie! Veel van de informatie geldt ook voor andere bloggers, en is dus ook daarop van toepassing.

Leestip

Nienke's post: De waarheid over boekbloggen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *